Boğaz’a nazır sinema

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’a nazır sinema
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir an önce arabalarınızın ön camlarını pırıl pırıl temizlerseniz iyi edersiniz. Çünkü İstanbul'un en güzel yerlerinden Tarabya sırtlarında arabalı sinemalı keyfi başlıyor. ‘‘Dallas Arabalı Sinema’’da Ekim ayına dek sürecek arabalı sinema günleri bugün ‘‘Grease’’ filmiyle açılıyor. ‘‘Dallas Arabalı Sinema’’ seyircilere açıkhavada film seyrederken inanılmaz güzellikte bir Boğaz manzarası da ikram ediyor.

Hatırlarsınız, Amerikan filmlerinin 50'li yıllardaki en sevdiği görüntülerden biri geniş arabalarda sinema izleyen çiftlerdir. Çoğumuzun iç geçirerek izlediği bu sahneler artık İstanbul'un göbeğinde de hayata geçiyor. Hem de Karadeniz'in Marmara Denizi ile buluştuğu tarifsiz güzellikte bir manzara eşliğinde. Öyle ki manzara dalıp giderseniz filmi kaçırma tahlikesi bile var!

Kendisine ‘‘Tam Gaz Sinema’’ sloganın seçen ‘‘Dallas Arabalı Sinema’’, çevre halkının ‘‘Dallas’’ adını taktığı Tarabya sırtlarındaki 40 dönümlük bir arazide yer alıyor. Arabalı sinema için bu alanın 10 dönümü kullanılıyor. Sinemanın genç işletmecisi Levent Koçarslan bu arazide imar yasağı bulunduğu için bu alanı prefabrik açıkhava mekánları olarak kullanmayı tercih ettiklerini söylüyor. Bu alan içinde filmin gösterildiği 9X4,5 metre boyutlarında bir sinema perdesi, bir kafe ve kafenin arka tarafında halı saha var. Bugünden itibaren normal hava koşullarında her akşam 21.45'te tek seans film gösterilecek sinemanın açılış filmi ‘‘Grease’’. Kıbrıs'ta iç mimari eğitimi gören, sinema sevgisinin kendisini bu işe yönelttiğini söyleyen Levent Koçarslan, açılış filmi olarak ‘Grease’i seçmelerini, filmin arabalı yazlık sinemaların ruhunu çok iyi anlatmasına bağlıyor. Film şirketlerinin kendilerine yazlık sinema prosedürü uygulaması nedeniyle ne yazık ki birinci vizyon filmler gösteremiyorlar. Ama kaçırdığınız filmleri yakalamak için iyi bir fırsat olabilir, çünkü gösterilecek filmler her hafta değişecek. Önümüzdeki günlerde filmler arasında ‘‘Yol’’, ‘‘Stüdyo 54’’, ‘‘Cesur Yürek’’, ‘‘Ronin’’ gibi daha önce seyirciden ilgi görmüş yapımlar var. Ayrıca haftasonları 21.45 seansına ek olarak 24.00 seansı da konulacak.

50 yıldır makinistlik yapıyor

100 araba kapasitesi olan Dallas Arabalı Sinema meyilli bir zemin üzerine kurulduğu için arabaların birbirlerinin görüşünü engellemesi gibi bir sorun söz konusu değil. Zaten sinema bünyesinde arabaları uygun bir biçimde park etmekle görevli çalışanlar da var. Bir arabada en fazla dört kişinin film izleyebileceği sinemada araba başına ödenecek bilet fiyatı 7,5 milyon TL. Filmin tüm sesleri 106,9 İstanbul FM frekanısından dinlenebilecek. Yani arabada film izlemek için mutlaka bir araba teybi de bulunması gerekiyor. Film izlerken hostes genç kızların servis yapacağı yiyecek ve içeceklerle seyir keyfine keyif katmak da mümkün.

Dallas Arabalı Sinema'dan bahsederken sinemanın 72 yaşındaki makinisti Cemal Aşar'ı atlamak olmaz. Çok dinç görünen sevimli Cemal Amca tam 50 yıldır bu işi yapıyor ve çalışmadığı sinema yok gibi...

Dallas Arabalı Sinema, Cumhuriyet Mahallesi, Araba Yolu Cad. 99, Tarabya. Tel: (0212) 223 21 37

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!