Boğaçayı'na deniz suyu alınmayacak

Güncelleme Tarihi:

Boğaçayına deniz suyu alınmayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 14:47

 Boğaçayı'na deniz suyu alınmayacak

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'çılgın proje' olarak adlandırılan Konyaaltı sahili ve Boğaçayı'nın yaklaşık 1 milyar TL'lik projesinde, dereye deniz suyu alımından vazgeçildiğini söyledi. Türel, Konyaaltı Sahil Projesi için bu hafta sonu ATSO yöneticileriyle buluşacağını ve somut bir öneri beklediğini söyledi.

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) sabah kahvaltıları toplantısının konuğu Menderes Türel oldu. KONYSİAD üyesi çok sayıda işadamının katıldığı Rixos Downtown Hotel'deki toplantıda, Menderes Türel Boğaçayı, Konyaaltı Sahili, Tünektepe gibi çok sayıda projeyi anlattı.

Antalya'yla ilgili ortaya vizyon, ufuk koyduklarını ve bunun için de gece gündüz çalışmak gerektiğini belirten Menderes Türel, 2000'li yıllardan sonra sosyal belediyecilik olarak ifade edilmeye başlanılan belediyeciliğin artık vizzon belediyecilik tanımı ile öne çıktığına işaret etti. Antalya'da bunun içini dolduracak önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Türel, “Büyük projeleri Antalya'ya getirdiğimizde bundan kazanan herkes olacak. Boğaçayı projesi 1 milyar liralık ve şehre gelecek bir katma değer olarak herkes yararlanacaktır. Zaman zaman bazı eleştiriler olacak ve cevap vermek zorunda kalıyorum 'insan odaklı değil, beton projeler' gibi eleştiriler oluyor. O kavşakların üzerinden insanlar geçmiyor mu? Biraz üzüldüm, sinirlendim de. Çünkü bu projeleri insan odaklı görmeyenler o kavşakların üzerinden geçiyor. Eğer kendini insan olarak görmüyorsa sorun yok, ama Antalyalıları insan yerine koymuyorsa o zaman çok kötü. Antalyalıları insan yerine koymayan kim olursa olsun karşısında beni bulur" dedi.

ŞEHRİN KALKINMIŞLIĞI GAYRİMENKUL DEĞERİYLE ÖLÇÜLÜR

Uğraştıkları bütün projelerin Antalya'ya değer kazandıracak projeler olduğunu dile getiren Türel, bir şehrin kalkınmışlığının o şehrin gayrimenkul fiyatlarıyla ölçülebildiğini söyledi. Bir şehirdeki lüks konutta metrekare fiyatları neyse o şehrin marka değerinin de o ölçüde olduğunu belirten Türel, “Antalya'da metrekare fiyatı 2 bin dolar civarında, İstanbul'da ise 15 bin dolarlara geldi, 2002'de 3 bin dolardı. Paris'te 45 bin, Newyork'ta 90 bin dolar. Toprak aynı, kullanılan inşaat malzemelerinin tümü aynı, ne değişiyor, sadece şehrin ismi farklı, etiket değişikliği var. O yüzden bizler şehrimizin katma değerini yükseltmemiz lazım. Göreve başladığımda Antalya'da 1000 dolarken bugün 2 bin dolara geldi. Btün bu projeler hayata geçirildiğinde Antalya'da 8-9 bin dolarlar konuşulmaya başlanacak" dedi.

BOĞAÇAY ELEŞTİRİLERİNE 'EL İNSAF' DEDİ

'Boğaçay'ın Antalya'ya ne katkısı var' şeklindeki eleştirileri hayretle karşıladığını belirten ve 'el insaf' diyen Menderes Türel, “Bu kadar basit ucuz nasıl konuşabiliyorlar hayret ediyorum. 10 bin kişinin iş sahibi olacağı bir projenin Antalya'ya ne faydası var deme cüretini gösteriyorsanız, Allah sizi ıslah etsin demekten başka bana bir söz düşmüyor. 1 milyar dolarlık veya TL'lik bir proje bunun Antalya'ya yatırımından Antalyalılar istifade edecek ve 'ne faydası var' diyorsunuz. İşte Expo Antalya'ya faydası var mı, yok mu tartışıldı. Expo 2 milyar liralık yatırımla Türkiye'nin en büyük projesi. Erzurum, Mersin olimpiyatları en yükseği 800 milyon TL, hepsi çok kısa sürdü ve bitti ama Expo bitmedi. Kriz döneminde Antalya'ya 6.5 milyon turist gelirken, Expo'ya 4.5 milyon ziyaretçi geldi. Etrafında destekleyen unsurlarla birlikte 10 milyar dolarlık bir yatırım geldi Antalya'ya. Expo sayesinde Antalya bunları kazandı" diye konuştu.

SANAYİCİLERE 'SUSKUNSUNUZ' ELEŞTİRİSİ

Sanayici ve işadamları derneklerinin yatırımlara gelen eleştiriler karşısında hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Menderes Türel, “Ama görüyorum ki sizler de büyük bir suskunluk içerisinde bunları izliyorsunuz. Halbuki yatırıma karşı duruşa, karşı duruş göstermezseniz, yarın kendi ekmeğinizden olursunuz. Bunu açık söylüyorum. Benim de sizden beklentilerim, Antalya'ya çakılacak bir çivinin arkasında durmanız lazım. Durmazsanız o çiviyi de bulamazsanız, o çivi sizler tarafından çakılıyor, bizler vesile oluyoruz. Ama maalesef Antalya'da yatırıma karşı duruşla ilgili ve beyanlar beni hayretlere düşürüyor. Biz Antalya'da yatırımı, ekonominin gelişmesi, zenginleşmesi için mutlaka Antalya'ya yeni değerler kazandıracak projelerimiz olacak. O zaman Antalya'yı tutan olmaz" dedi.

HEPSİ ULUSLARARASI ÖDÜL ALABİLECEK NİTELİKTE

Bu projelerin hiçbirinin Menderes Türel'in, Ak Parti'nin, bir siyasi parti veya muhalefet partisinin projesi olmadığını anlatan Türel, bu projelerin hepsinin Antalya ve Antalyalıların projeleri olduğunu kaydetti. Projelerin her birinin birbirinden değerli ve ciddi uluslararası alanlarda ödül alabilecek kalitede olduğuna işaret eden Türel, “Yurtdışında birçoğu bizim yapmış olduğumuz projelerle eşdeğer nitelikte değildir. İşte Boğaçayı projesi. Biz elimizden geldiği kadar bu projeleri derneklerle, sivil toplum örgütleri, iş dünyası, meslek odalarıyla paylaşıyoruz. Hepsini herkesle paylaşmaya hazırız ve bunlar Antalya'nın projeleri. Akıl akıldan üstündür. Eleştirenler oldu ve haklı bulduklarımızı değiştirdik" dedi.

ATSO KONYAALTI SAHİLİNİ YAPSIN, MEMNUN OLURUM

ATSO Başkanı Davut Çetin'in Konyaaltı Sahil projesiyle ilgili ortaya attığı fikri gündeme getiren Menderes Türel, Çetin'in 'Bu projede bütün Antalya'ya açık 40 bin kişinin ortak olduğu şirketle bu projeyi gerçekleştirelim' şeklindeki önerisinden çok mutlu, memnun olduğunu ve 'buyrun' dediğini söyledi. Zaten ihaleye katılan da olmadığını belirten Türel, “Şimdi ticaret odası olarak bunu yapın. Ben çok memnun olurum. Konuşmak değil icraat gerekiyor. Hatta önerdim de 40 bin kişiye açık yeni bir şirket oluşturmaya da gerek yok. 40 binin üzerinde zaten aktif üyesi olan ATSO kurumsal yapısıyla bunu yapabilir" diye konuştu.

'ATSO'DAN SOMUT TEKLİF BEKLİYORUM'

ATSO'nun öyle 40 bin ortaklı şirket oluşturmasına falan da gerek olmadığı ve kendi kurumsal yapısıyla Konyaaltı projesini yapabileceğini belirten Menderes Türel, şöyle dedi:

“Sahip çıksın. Fikir güzel, laf da güzel, söz de güzel ama şimdi icraat lazım. Hafta sonu ATSO yöneticileriyle, bütün meslek komitelerinin başkanları ve yönetim kurulu arkadaşlarla buluşacağız. Somut bir teklif bekliyorum, daha iki gün var. Bu projeyi nasıl gerçekleştireceklerine dair somut bir teklif bekliyorum. İnşallah bize 'Evet biz ticaret odası olarak elimizi taşın altına koyuyoruz, Konyaaltı sahil projesine talibiz, ihaleye de gireceğiz, bununla ilgili adım atacağız' derler. Yoksa havada kalacak sözlerle birtakım teklifleri getirmenin yarın sıkıntısıyla herkes karşı karşıya kalabilir. Arkadaşlarımızdan ciddi bir adım atmalarını bekliyorum. Eğer öneri olarak ortaya koymuşlarsa bunun gereğini de yapmalılar."

KONYSİAD'ın da katkı koymasını isteyen Türel, “Dolayısıyla yangından mal kaçırmıyoruz ve herkesle bunları paylaşmaya hazırız. Bize gelen talepleri değerlendirmek en önemli husus" dedi.

BOĞAÇAYI'NDA DENİZ İÇERİ ALINMAKTAN VAZGEÇİLDİ

Boğaçayı projesinde büyük bölümün tamamlandığı ve son rötuşların yapılıyor olduğunu dile getiren Menderes Türel, “Dere ağzındaki yat limanını İnşaat Mühendisleri Odamızın ODTÜ'den getirdiği 4 değerli hocamızın da önerileri doğrultusunda büyük limanın sırtına dayadık. Dere içindeki yat limanından da vazgeçildi. Dereye tuzlu su, yani denizin alınmasından vazgeçildi. Bütün bunların hepsi meslek odalarımız ve sivil toplum örgütlerinin eleştirileri dikkate alınmak suretiyle yapıldı. İkinci köprüye kadar birinci etap olarak düzenliyoruz ve çatal olan Boğaçayı'nın ikinci köprüden sonraki bölümünü de dağın arkasına dönerek, dağın arkasında film platoları, stüdyolarımızı en iyi şekilde projelendirdik. Bu projeler yap-işlet-devret veya yap-işlet şeklinde şeffaf ihalelerle gerçekleştirilecek. Canlı yayında internet sitemizden de naklen yayınlayacağız" dedi.

'VER 1 MİLYARI YAPALIM'

'Belediye yapsın' gibi eleştirilere sert yanıt veren Menderes Türel,şöyle konuştu:

“Ver 1 milyarı yapalım. Bu tür büyük projeler dünyanın her yerinde bu tür yöntemlerle yapılıyor. Devletin kaynaklarıyla yapılsın diyorsan kaynağı göstereceksin veya vereceksin. Sen kaynağı göstermeden, belediye kendi bütçesiyle yapsın diyorsa açıkçası bu iş yapılmasın demektir. Konyaaltı sahili 15 sene bir özel firma tarafından CHP'li belediye tarafından yönetildi. Bence iyi de yaptılar ve eleştirmiyorum. Baki inşaat Konyaaltı sahilinde 15 sene hizmet vermedi mi? Şimdi biz de aynısını yapıyoruz. Şimdi çıkıp eleştiriyorlar Konyaaltı sahili özel sektöre peşkeş çekiliyormuş. Özel sektör marifetiyle işletilen yerlerde işletme kalitesi yüksek olur. Biz halka daha kaliteli hizmet vermek için bu yollara gidiyoruz ve Konyaaltı sahilini kimse halka kapatamaz. Ücretsiz hizmet almak isteyenler yine bizden istifade edecek ama ücretli ve daha kaliteli hizmet almak isteyen de özel sektörü tercih edecek. Sistem aynı sistem. Bu projeler Menderes Türel'in değil, baki değil bu koltuklar bize. Antalya'ya hizmet etme kararlığını gösteriyoruz ve bundan hiç kimse endişe etmesin. Bunda da en büyük gücümüz halkımızın bize olan desteğidir."

Menderes Türel, Konyaaltı Sahil Projesinde yolun güneyinin tamamen yayalaşacağını, kuzeyinin de sadece gidiş-geliş varış amaçlı trafiğe açık tutulacağını söyledi. Varyanttan inişinden Minicity önüne kör olmaktan kurtarılacağını anlatan Türel, projenin tamamen halka açık olacağı ve isteyenin ücretli, istemeyenin ücretsiz plajlardan istifade edeceğini söyledi.

TOPÇAM'A PARALI KADINLAR PLAJI

Türkiye'de kadınlar plajıyla ilgili 'ayrımcılık' denilerek toplumun sinir uçlarına dokunulduğunu anlatan Menderes Türel, bu plajlarda kendisine yazılan notlardan bahsederek, “Ak Partilisi, CHP'lisi, MHP'lisi, toplumun bütün kesimleri orada. Kadınlar toplumun çimentosudur, toplumu ayrıştırmaz, birleştirir, hani kadınlar plajı ayrımcılıktı. Artık bu meselelere takılmayacağız. Şimdi benden ücretlisini istiyorlar. Onu da yapacağım. Topçam'ın bir bölümünü paralı kadınlar plajı haline dönüştüreceğiz. Alanya'da ve Finike'de açıyoruz. Şimdi paralı kadınlar plajı için inanılmaz bir talep var ve dolayısıyla biz toplumun her kesimine hizmet etmek zorundayız" dedi.

TÜNEKTEPE'YE 7 YILDIZLI OTEL AYARINDA TESİS

Tünektepe'de yürütülen çalışmaları da anlatan ve imara açıldığı eleştirilerine yanıt veren Türel, “İstemezükçüler hemen başlıyor, yok öle bir şey. Mevcutta bir otel var. 1 metrekare dahi büyütmeden aynı büyüklükte hem görsel, hem nitelik olarak Antalyalılara yakışan bir şekilde yeniden yapacağız. Artık teleferik de bitti ve uluslararası bir değerlendirme komisyonu inceledi, açılması hususunda sıkıntı yok, bir iki ruhsat problemi var ve tamamlandıktan sonra bir iki ay içinde teleferik de tamamlanıyor. Halkımıza hizmet verecek kafeteryalar olacak. 7 yıldız bir turistik tesis ayarında, Antalya'nın sembolü olacak nitelikte bir proje olacak" dedi. Türel, Tünektepe'nin imara açılacağını öne sürenler için de "Bu kadar ucuz konuşmasınlar" diye yanıt verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!