Bodrumlular Tavşan Adası’nın ziyarete açılmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Bodrumlular Tavşan Adası’nın ziyarete açılmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 16:52

BODRUM’un Gümüşlük Mahallesi sahilinden 200 metre açıkta bulunan Tavşan Adası’nın kültür turizmine açılması için eylem yapıldı. Eylemciler, denizden adaya el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

Haberin Devamı

Sığ oluşu nedeniyle yürüyerek geçilebilir, tavşanların yaşam sürdüğü makilik Tavşan Adası’nda (Asar), son 7 yılda yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in görevden alınmasıyla sona gelinen kazı çalışmaları 2 yıl önce durdu.

Ada, ziyarete kapatıldı. Gümüşlük Forumu, Gümüşlük Çevre Koruma ve Yaşatma Derneği ile Bodrum Kent Konseyi üyesi 150 kişilik bir grup, bugün öğle saatlerinde, Gümüşlük sahilinde toplandı. Sığ suda ada ile kıyı arasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturan grup, daha sonra Tavşan Adası’na geçti. Adada yaklaşık yarım saat kalan eylemcileri, müze görevlileri kapalı alana girmemesi için uyardı; jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Kazı çalışmalarında sona gelindiğini, eserler ve tarihi mekanlar arasında ahşaptan yürüyüş yollarının yapılmasını beklerken adadaki faaliyetlerin bitirildiğini söyleyen Gümüşlük Forumu Sözcüsü İbrahim Hakkı Zırh, "Bu da sadece 150 bin lirayla çözülebilecek bir sorun iken hem ödenek ayrılmaması hem de güzelim tarihi adanın ziyarete kapatılmasına anlam veremiyoruz. Adanın turizme açılması, Bodrum ve Gümüşlük için büyük bir kazançtır. Bu konuda yetkilileri uyarmak ve durumunun önemini anlatmak için bu eylemi düzenledik. Umarım bakanlıktakiler sesimizi duyar ve önümüzdeki yıl ada turizm sezonuna kazandırılır" dedi.

’BAKANLIK HALLETMEZSE BELEDİYELER YAPAR’

Yılda yaklaşık 200 bin kişinin adayı ziyaret ettiğini belirten Bodrum Kent Konseyi Üyesi Mehmet Çilsal ise "Burada eğer kasıt yoksa çok şaşarım. Bu kadar düşük bir rakam için, binlerce yıllık tarihi mekanın kapalı kalması anlaşılabilir gibi değil. Eğer bakanlık bu bütçeyi ayırmazsa, kent konseyi olarak, Bodrum ve Muğla Büyükşehir belediyelerinin tarih ve kültür çalışmaları için ayrılan 633 bin lira bütçesinden pay aktarılarak yürüyüş yollarının bir an önce yapılmasını ve adanın turizme kazandırılmasını sağlayacağız. 150 bin lira için tarihi bir mekanın kapalı kalması hepimizin ayıbı" dedi.

Yaklaşık 1 saat süren eylem ve açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı. Eylemi Gümüşlük’te bulunan az sayıdaki yabancılarda ilgiyle izledi.

BİRÇOK ESER GÜNYÜZÜNE ÇIKARILDI

Turistlerin 80-100 santimetre suda yürüyerek geçebildiği ada, makilik otlar ve tavşanlarla dolu. 2009’da başlatılan kazı çalışmalarında toprak altından kilise, kiliseye ait depo ve sarnıçlar, kral yolu ve MS 3’üncü Yüzyılda Hıristiyanlığı yaymaya çalışan ilk önder din adamları ve yakınlarının katledildiği mezarlar, din adamlarının kafatasları, kafataslarına çakılan çiviler, MÖ 5’inci Yüzyıl ile MS 3’üncü Yüzyıl dönemleri arasındaki tapınağa ait sütunlar ve kilisede üst düzey görevli din adamlarının yaşadığı evler gün ışığına çıkarılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!