Bodrum ve Marmaris füze menzilinde

Güncelleme Tarihi:

Bodrum ve Marmaris füze menzilinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rus yapımı S-300 füzeleri Kıbrıs yerine Girit'e yerleştirilmesi halinde Datça yarımadasıyla Marmaris ve Bodrum, füze ile füze radarlarının menziline girecek. Türk uçaklarının her hareketi S-300 radarları tarafından izlenebilecek. S-300'lerin Girit'e konuçlandırılması kararı Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ni karıştırdı. Girit halkı ise füzeleri istemiyor.

S-300 füzelerinin Girit'e konuçlandırılmasıyla ilgili planlar belli olmaya başladı. S-300 füzeleri Girit'e konuçlandırılması halinde Datça yarımadasıyla Marmaris ve Bodrum, füze ile füzelerle birlikte yerleştirilecek Rus radarlarının menzili içine girecek. Bu durumda Türk uçaklarının bölgede yaptığı uçuşlar S-300 radarları tarafından gözlenebilecek.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'in 20 saatlik Atina ziyareti sırasında ilke kararına varılan plana göre, füzelerin Girit'in kuzeydoğusunda bulunan Lassithiu ilinin Sitia bölgesindeki dağlara götürüleceği söyleniyor. Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu'na ait olacak füzelerin Yunan ordusunun askeri komutası altında 120 Rum askeri personeli tarafından kullanılacağı belirtiliyor. Bu durumda füzelerin ateşlenmesi kararını Kıbrıs Rum yönetimiyle Yunanistan ortaklaşa verecek.

Sitia dağlarına konuşlandırılırsa, Datça yarımadasıyla Marmaris ve Bodrum füzelerle birlikte adaya konuşlandırılacak olan Rus radarlarının menzili içine giriyor. Türk savaş uçaklarının bu bölgede yapacağı uçuşların S-300 radarları tarafından izlenmesi imkanı doğuyor. Füzelerin menzili ise Rodos'un batısındaki alanı kapsıyor.

Simitis ve Klerides'in füzelerin Girit'te konuşlandırılması için ön plan hazırlamış olmasına rağmen, bu planının uygulanıp uygulanmayacağı ise Atina'da yoğun tartışmalara yol açıyor. Tartışmalar iki noktada yoğunlaşıyor. Öncelikle Rusya'nın füzeleri NATO ve ABD'nin denetimi altına verip vermeyeceği bilinmiyor. Ayrıca Rusların yeni bir radar sistemi kurması gerikyor. NATO şemsiyesi altında olmayna Rus radar sisteminin nasıl kullanılacağı da bilinmiyor.

HALK FÜZELERİ İSTEMİYOR

Füzelerin Girit'e yerleştirme kararından sonra Yunan muhalefeti ve muhalif basın Başbakan Kostas Simitis'e ateş püskürdü. Simitis'i ABD'nin kuklası haline gelmekle suçlayan muhalefet, 25 yıl önce olduğu gibi yine Kıbrıs'ın Türkiye'ye teslim olduğunu belirtiyor.

Girit Ticaret Odası Başkanı Hristos Pulis, Girit planının yoğunlaşması üzerine bir açıklama yaparak, Lassithiu halkının füzeleri istemediği bildirdi. Füzelerin Girit'in turizm hamlesine büyük darbe indireceğini söyleyen Pulis, ‘Füzeler adaya konuşlandırılırsa, Girit hedef haline gelecek’ dedi. Ticaret odası Başkanı, S-300'lerin adaya getirilmemesi için bütün toplum örgütlerinin protesto gösterilerine başlatacaklarını da açıkladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!