« Hürriyet.com.tr

Bodrum’un en iyi 10’u

Karşısına zaman zaman Çeşme ve Ayvalık gibi rakipler çıkartılsa da, popülerlik açısından Bodrum birinciliği kimselere kaptırmıyor. Eğlencesi de dinlencesi de bol olan Bodrum’da, her meşrebe göre yeme-içme ve mekan seçeneği var.

Nimet KIRAÇ
X
Jürimize sorduk; onlar da balıkçıdan bara, ev yemeğinden dondurmacıya kadar Bodrum’un en iyi 10’unu sıraladı

EN İYİ 10

1. Limon
2. Marina Yacht Club
3. Bitez Dondurmacısı
4. Mandalin
5. Maça Kızı Boutique Hotel
6. Mimoza Restaurant
7. Sakız Ana
8. Barbeast
9. The Mu-Art
10. Bodrum Kalesi

LİMON
İncir ağacının altında


Gümüşlük’ün tepesinde günü bitirmek isteyenler burada buluşuyor. Her sene 23 Nisan’da açılan mekânın işletmecisi eski gazeteci Candan Aslanbay. Sabah 10.00’da açılıp gece 02.00’de kapanıyor. İncir ağacının altındaki kahvaltısı meşhur ve günün her saati servis ediliyor. Ev yapımı kızılcık ve vişne likörleriyle kremalı limoncellosu denenmeye değer. Çökertme kebabı ve limon böreği en sevilen Ege yemekleri, mezeleriyse bulgur köftesi ve kabak çiçeği. Limonlu parfe ve cheesecake’i de meşhur. Bodrum’a tepeden bakan mekanda akşam yemeği kişi başı 75-150 lira. Rezervasyon gerekiyor. (252) 394 40 44

MARINA YACHT CLUB
Her gün canlı müzik


Bodrum Marina’da üç restoranı ve ortasında caz barı olan 600 kişilik mekan Antik Tiyatro ve Bodrum Kalesi’ni görüyor. Pazar ve pazartesileri Fatih Erkoç’u; salı, çarşamba ve perşembeleri İstanbul Gelişim Orkestrası’nı, cuma ve cumartesileriyse Aşkın Arslan grubunu dinlemek mümkün. Kahvaltı 08.00’de, canlı müzikse 22.30’da başlıyor. Dünya, İtalyan ve Akdeniz mutfakları sunuluyor. Akdeniz restoranı için rezervasyon şart. Ödüllü tatlı ustası Hasan Hüseyin Erdem’in dondurmalı profiterolü denenmeli. Bir kişi ortalama 40 liraya yiyebiliyor. (252) 316 12 28

BİTEZ DONDURMACISI
Diyabetik seçenekler de var


Tatlı mönüsü de bulunan mekanın kendi yetiştirdikleri tavuklardan yaptıkları kazandibi meşhur. Bal-badem ve bitter kanyaklı dondurma, klasikleri. Bu yazın favorileriyse Bodrum mandalinalı ve satsumalı. Sahipleri çilek ve karadutları dağlardan topladıklarını söylüyor. Diyabetliler için sade ve vişneli çeşitleri de var. Dondurmalarda şeker yok; sorbe kıvamında. Sabah 08.00’de açılıyor, sabaha karşı 05.00’te kapanıyor. Dondurmaların topu 1.25, kilosu 28 lira. 16 yıllık mekanın Bodrum’da yedi şubesi var. (252) 363 93 45

MANDALİN
Kule Bar’ın kardeş mekanı


Bodrum müdavimlerinin uğrak noktalarından merkezdeki Kule Bar’ın kardeş mekanı Mandalin henüz iki aylık. Öğlen 14.00’te kafe olarak açılıp, gece 04.00’te bar olarak kapanıyor. Soul Stuff, Kangroove ve Malabadi grupları; gece 23.30’dan itibaren farklı türlerde müzik yapıyor. Öğleden sonra şarap eşliğinde kitap ve dergi okumaya gelenlerin sayısı da fazla. Konsept müzik akşamlarında giriş ücreti talep ediliyor. (549) 226 48 48

MAÇA KIZI BOUTIQUE HOTEL
Sekiz saatte pişen kaburga


Yaklaşık 35 senedir Göltürkbükü’nde bir yamacın üzerine kurulu. Kendine ait izole bir plajı olan otelden yararlanmak için kalmak gerekmiyor. Fakat plajı kullanmak için, 125 lira civarında bir harcama alt limiti var. Pazar günleri çıkan fırın mantıları ve açık büfeleri meşhur. En iddialı yemekse sekiz saat pişen kaburga. Sakin sezonda düğün de yapılabiliyor. Otelin gecelik fiyatları 300-1500 Euro. Tekneyle de gelinebiliyor. Kokteyller 20 liradan başlıyor. Yemekse 100-150 lira. Akşam yemeği için rezervasyon gerekiyor. (252) 377 62 72

MİMOZA RESTAURANT
Aylar öncesinden rezervasyon


Gümüşlük’te 15 senelik denize sıfır bir balık restoranı. Çevresinde başka işletme yok. Deniz ürünleri günlük. Ahtapot ızgara, asma yaprağında karides, kabak çiçeği dolması, midye ızgara, deniz börülcesi, köpoğlu salatası ve portakallı enginar gözdelerinden. Bebekleri ve çok küçük çocukları kabul etmiyorlar. Kişi başı 110-140 lira. Kapıdan çevrilmemek için şık giyinmek öneriliyor. Deniz kenarında masa için en az üç gün öncesinden rezarvasyon gerekiyor. Hatta aylar öncesinden yer ayırtalanlar bile var. (252) 394 31 39

SAKIZ ANA
Salaş hali seviliyor


Adını, Ortakent’teki mütevazı bir mutfakta 20 yıldır ev yemeği pişiren 75 yaşındaki Sakız Ana’dan alıyor. Güler yüzlü ve samimi bir işletme. Yemekler bahçedeki tahta masalarda yeniliyor. Sakız Ana çivileri çıkmış sandalyeleri tamir ettirmek istediğinde müdavimleri şiddetle karşı çıkmış. Her gün nohut, kuru fasulye, yaprak sarması, bezelye ve pilav pişiriliyor. Tatlı olarak da sütlü kadayıf var. 12.00’de açılıp 17.00’te kapanıyor. Yemekler 3-7,5 lira. (252) 348 37 03

BARBEAST
Terlik ve şort serbest


Palmiye ağaçlarıyla çevrili bahçesi ve ananasta gelen kokteylleriyle Bodrum merkezde egzotik bir sığınak. Yaz başında açılan mekanın işletmecisi Şeniz Bengüer. Pazar ve pazartesi akşamları dışında Bora Uzer çıkıyor. Hindistan cevizli risottosu, mürekkep balıklı spagettisi ve andiv salatası seviliyor. Wasabi, lemongrass, kişniş ve pirinç sirkesindan yapılan Asian Dream kokteyli de tavsiye ediliyor. Mutfağı sürekli açık, 23.00’ten sonra aperatif servis ediliyor. Kişi başı yemek 150 lira. Terlik ve şortla kabul ediyorlar. 08.00’de açılıp 04.00’te kapanıyor, giriş ücreti ödenmiyor. (252) 313 28 18

THE MU-ART
Dışarıda plaj içeride sergi


İçinde hem plaj, hem sergi salonu hem de restoran var. Bütün bir günü geçirmek mümkün. Kahvaltı 09.00’da başlıyor, ıspanaklı havuçlu gül böreği herkesin favorisi. Ardından plaj keyfi yapılıyor. Öğlenin gözdeleri çökertme kebabı, Kayseri mantısı ve etli yaprak sarma. Balık mücveri, barbun ve tahinli patlıcan da iddialı. Çarşambaları flamenko, perşembeleriyse sirtaki gecesi. Dönemlik resim sergileri olan mekan, yaz-kış açık. Akşam yemeğine rezervasyon ve düzgün kıyafet gerekiyor. Kahvaltı 15, yemekler 20 lira civarında. Kokteyllerse 10-15 lira. (252) 358 66 77

BODRUM KALESİ
Dünyanın en eski batığı


Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor, eski ismi St. Peter Kalesi. St. Jean Şövalyeleri inşa etmiş. Beş kulesinin en yükseği 47.50 metrelik Fransız Kulesi. Amphora Sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Batığı, Karyalı Prenses Salonu ve dünyanın en eski batığı Uluburun Batığı sergileniyor. Dünyanın Yedi Harikası arasındaki Halikarnas Mozolesi’nden geriye kalan parçalar, Karyalı Prenses Salonu, Myndis Kapısı, Osmanlı Kulesi ve Uluburun Batığı’nı görmek için 5-10 lira arasında ayrı ücretler ödeniyor. Giriş ücreti 10 lira. Pazartesileri kapalı, 09.00-19.00 arası ziyarete açık. (252) 316 25 16

Kaynak: Nimet KIRAÇ