Bodrum pazarı

Bodrum Belediyesi, son yıllarda pazarı iki ayrı güne taşıdı.

Böylece kumaş, örtü ve giyecek gibi şeylerin satıldığı pazarla, yiyecek içecek pazarını ayırmış oldu. Bana soracak olursanız, Bodrum Belediyesi’nin bu uygulaması son derece doğru. Zira Bodrum’un yerel yiyecekleri (otları, zeytini ve peyniri) ayrı bir dünya, örtüleri, pamuklu kumaşları ise apayrı bir dünya. İki ayrı dünya bir arada hiç olmuyordu. Bir günde biraz ondan, biraz bundan derken, her ikisi de yarım kalıyordu.

Halbuki bu yeni uygulamayla haftanın bir günü, doya doya yatak örtüleri, pamuklu pikeler, makinede işlenmiş kanaviçeler, Milas halıları, peştamallar ve masa örtüleri arasında bürümcük gibi süzülürken, diğer bir gün sağlıklı yaşamın temellerinden saydığımız saf zeytinyağları, binbir çeşit sebze ve adını bile duymadığımız otlar arasında kaybolabiliyorsunuz.

Bodrum’un kumaş pazarı salı günleri Bodrum’un merkezinde otogarın hemen yanında kurulur. Benim için bu pazarın yeri çok başkadır (evimin ve yazlığımın pek çok eksiğini buradan giderdiğim için olsa gerek).

Yiyecek pazarı ise yine aynı yerde cuma günleri kurulur ve bu pazarda neler vardır neler. Köylü kadınların kendi elleriyle yaptığı ısırganotlu börekler, Milas’ın kendine has hafif kahverengi çizik zeytini, yağlı zeytin, Cıngıllıoğlu keçi peyniri, Milas’ın bahçe domatesi, taze fesleğen, biberiye, taze börülce...

Eğer bir gün yolunuz Bodrum’a düşer de yeterince zamanınız olursa mutlaka pazarına gidin ve esas ünü Turgut Reis’te yayılmış olan turunç reçelinden, mandalina, portakal reçellerinden tatmadan, hatta almadan İstanbul’a dönmeyin.

ŞAKŞUKA

Malzeme listesi

á 6 adet orta boy patlıcan

á 3 adet Çarliston biber

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

Sos için;

á
6 adet orta boy domates

á 1 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 diş sarmısak (dövülmüş)

á 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak İçin;

á
1 su bardağı sıvıyağ

Patlıcanları çizgili (alacalı) formda soyun. Uzunlamasına dörde bölüp küp küp doğrayın. Acı tadının çıkması için, bol tuz attığınız suda 15-20 dakika bekletin. Yeşil ve kırmızı biberi de ayıklayıp yıkadıktan sonra ince halkalar halinde doğrayın.

Sıvıyağı bir tavada kızdırın. Patlıcanları kızgın yağda karıştırarak kızartıp, kağıt havlunun üzerine alın. Biberleri kızarttıktan sonra patlıcanların üzerine ekleyip karıştırın. Sosu hazırlamak için; domatesleri soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra zeytinyağında 5-6 dakika kadar pişirin. Tuz ve sarmısağı ilave edip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Hazırladığınız sosu kızartmış sebzelerle karıştırıp servis tabağına aktarın. İsterseniz yanına süzme yoğurt koyarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları