Bodrum Kalesi’ne karşı yaz ve kış yarış Milta Bodrum

Milta, dört mevsimde yarışların düzenlendiği, etkinliklerin yapıldığı capcanlı bir marina.

Bodrum Kalesi’nin hemen yanıbaşında. Kimi zaman 80 teknenin katıldığı büyük organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Eğlencesi bol, kafeleri, restoranları çok revaçta.

Ege’nin en köklü marinalarından biri Milta. Geçmişi 30 yıl öncesine uzanıyor. Zamanla gelişti ve bugünkü şöhretine kavuştu. 1976-1988 arasında Turban adı altında hizmet veriyordu. O zamanlar yat kapasitesi azdı. 1992’de iki yüzer iskele ilave edildi ve kapasite 125’ten, 275’e çıkarıldı. 1997’de marinayı 49 yıllığına kiralayan Karada AŞ, yeni iskelelerle kapasiteyi 375’e yükseltti. 2002’den bu yana işletmeyi üstlenen Milta Turizm, yapılan yeniliklerle marinayı /images/100/0x0/55eaaa5ef018fbb8f88ee8e2475 yat kapasiteli modern bir tesise dönüştürdü.

Milta Marina’nın ön bürosu her gün gece 24.00’e kadar açık. Tesisin internet sayfasından, teknenin boyutlarını belirterek, konaklama bedelini hesaplamak, hatta ödemeyi yapmak mümkün. Teknik hizmetler verilen, yakıt iskelesi bulunan marinanın çekek yerleri kısıtlı sayıda.

Dünya mutfağının sunulduğu üç restoran, canlı müzik yapılan dört barı marina dışından gelenlere de açık. Günde yaklaşık 1500 kişi ağırlıyor. Tamamen dolu olduğu yaz aylarında günde 340 ton su, 15 bin kilovat elektrik kullanılıyor, 600 kilo çamaşır yıkanıyor. Tüm bu işleri yapanlar, denize düşenleri çıkaran dalgıçlardan, sağlık personeline 115 marina görevlisi ve 100 restoran personeli.

ÜNLÜLERİN UĞRAK YERİ

Marina, Bodrum’un çılgın kalabalığının yanı başında, sakin, güvenli bir atmosfer sunuyor. İtalyan dergisi Capital’in Avrupa’nın en iyi 10 marinasından biri seçtiği Milta, megayatların, ünlü isimlerin tercih ettiği bir tesis. Yaz aylarında Robert De Niro, Pamela Anderson, Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses gibi yıldızlara, Mesut Yılmaz, Erkan Mumcu gibi siyasilere, Ürdün, İngiliz kraliyet ailesinden aristokratlara rastlamak mümkün.

Marinada, gönüllülerden oluşan sivil toplum kuruluşu Bodrum Kurtarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın denetiminde 24 saat acil yardım hizmeti veriyor. Ekip denizden kazazede çıkarıyor, yanan ya da tehlike yaşayan teknelerden kurtarma operasyonları yapıyor. Gerektiğinde marinadaki hastane teknesinden destek alınıyor. Yaz aylarında Bodrum Yarımadası’nda ve Gökova’da 10 bin tekneye ulaştığı düşünülürse, acil yardım hizmetlerinin önemi rahatça anlaşılabilir.

Marinanın müdürü Ömer Karacalar iddialı bir yelkenci. Bodrum Açıkdeniz Yat Kulübü’yle birlikte, dört mevsim birçok yarış düzenliyor. Marina, Kos - Kalimnos - Bodrum Cup 2007’nin sponsorluğunu üstlendi. Kış aylarında, hafta sonlarında marinadaki etkinlikler nedeniyle İstanbul, Ankara’dan Bodrum’a çok sayıda yatçı geliyor. Kimi zaman 80 tekne katılıyor yarışlara.

Bölgede gezilecek koylar

ÇÖKERTME /FESLEĞEN KOYU

Sakin bir koy. Çevresi çam ormanı ve zeytinliklerle kaplı. Tura çıkan tekneler genellikle geceleri bu koyda konaklar. Gerekirse yatınıza gıda ikmali yapabilirsiniz. Koyda birçok çardak lokantası bulunuyor.

YUNAN ADALARI

Kos Adası, marinanın hemen karşısında yer alıyor. Ayrıca Bodrum’dan Kalimnos ve Rodos’a da kolayca ulaşmak mümkün. Bodrum ile Kos arasında çok sık yelken yarışları düzenleniyor. Eğer teknenizle karşı sahile geçmek istemiyorsanız, yaz boyunca deniz otobüsleriyle Kos’a, oradan Rodos’a geçmek mümkün.

OKLUK KOYU

Saatte 20 mil hızla giden bir tekneyle, marinadan birkaç saatte bu koya varabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Koyu adıyla da bilinir. Girişinde Sadun Boro’nun girişimiyle, Tankut Öktem tarafından yapılan denizkızı heykeli yer alır. Koydaki sekiz numaralı ağaçta Kısmet adlı tekneyi, içinde de Sadun Boro’yu görebilirsiniz. Koyun en güzel zamanı ekim ayı.

KARACASÖĞÜT VE SEDİR ADASI

Mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ada, mitoloji kahramanları Cleo ve Antonio’nun aşk hikayesine ev sahipliği yapmış. Burada, Kıran Dağları’nı seyrederek denize girmenin keyfine doyum olmaz. Geçmişte Bodrum merkezinden bu bölgeye ulaşmak en az bir gün alırdı. Şimdi süratli teknelerle birkaç saatte varılabiliyor. Çevrede büyüklükleri 60 metreye kadar ulaşan, helikopterli yatlara rastlamak bile mümkün.
Yazarın Tüm Yazıları