Böbrek yetmezliğine neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

Böbrek yetmezliğine neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 00:00

Uzun süre yüksek doz ağrı kesici kullanımı, böbreklerde hasara yol açarak böbrek yetmezliğine neden oluyor.

Haberin Devamı

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, Türkiye'de ağrı kesici kullanımının yüksek olduğunu söyledi. Ağrı kesiciler içinde "yüksek doz" tüketiminin yaygın olduğuna dikkati çeken Sezer, bunun çok riskli sonuçlar doğurabildiğini, her ilacın bir zehir olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Sezer, ağrı kesicilerin şikayet edilen sorunu ortadan kaldırmadığını, ancak geçici bir çözüm olduğunu vurgulayarak, mutlaka ağrıya yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavinin ona göre yapılması gerektiğini ifade etti.

"AĞRI KESİCİLER ZAMANLA VÜCUTTA BİRİKİYOR"


Sezer, ağrı kesicilerin zaman içinde vücutta biriktiğini, uzun süre yüksek doz kullanımının organ hasarına neden olduğunu dile getirdi. Sezer, yapılan çalışmalara göre, bu durumun böbreklerde hasara yol açtığına, yüksek doz, uzun süre ağrı kesici kullanımı ve böbrek yetmezliği ilişkisini inceleyen çeşitli araştırmaların bulunduğunu dile getirdi.

 

Haberin Devamı

10 YILDA 2 KİLOGRAMIN ÜSTÜNDEYSE BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ ARTIYOR



Sezer, "Yapılan araştırmalarda kişinin yıllar içinde kaç gram ağrı kesici aldığı incelendi. Elde edilen sonuca göre, 10 yılda 2 kilogramın üstünde ağrı kesici kulllanan bir kişide böbrek yetmezliği gelişme riskinin arttığı tespit edildi" dedi.



Özellikle "nansteroit" tipli ağrı kesicilerin, romatizmal hastalıklar için üretildiğini anlatan Sezer, "Ancak toplumun ağrıyı çabuk ortadan kaldırdığından dolayı tercih ettiği bu ilaçların uzun süreli kullanımı böbrekte çok ciddi hasar oluyor. Bu tip ilaçlar ağrıyı hızla kestiği gerekçesiyle kesinlikle doktor bilgisi dışında kullanılmamalı" diye konuştu.

 

VÜCUTTA BİRİKİRSE YAKICI ETKİS YAPIYOR



Sezer, "bu ilaçların vücutta birikmesi sonucunda, böbreğe gelen kan akımının azaldığını, kan basıncının arttığını ve vücutta su ve tuz birikmesine neden olduğunu, böbrek sistemi üzerinde yakıcı etki yarattığını" ifade etti.



Sezer, "Bu nedenle, her ağrıda ilaç kullanılmamalı. İlaç kullanımı yerine, ağrı duyulan ekleme soğuk buz uygulaması yapılmalı, migren için ağrı kesici olmayan ilaçlar kullanılmalı, ılık duş alınmalı, istirahat edilmeli ve mutlaka hekime başvurulmalı ama ağrı kesici alınmamalı" dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!