BMGK Suriye tasarısında anlaştı

Güncelleme Tarihi:

BMGK Suriye tasarısında anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 21:48

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye barış süreci için Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun üzerinde çalıştığı ‘Uluslararası Yol Haritası’ karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Haberin Devamı

Tasarıda Suriye hükümeti ve muhalefetin Ocak ayında görüşmelere başlaması isteniyor.

4 sayfalık karar metninde ilk olarak Suriye’nin egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğüne BM amaç ve ilkeleri altında güçlü taahhüt belirtiliyor. BMGK kararı, Suriye’de ülke çapında tüm tarafları sivil halka yönelik derhal ateşkese çağırıyor.

Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcilerinin en kısa sürede BM himayesinde siyasi geçiş yolunda adım atmaları istenen karar uyarınca, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan ateşkesi izlemesi, doğrulama, raporlama mekanizmaları seçeneklerini 1 ay içinde Konsey’e bildirmesi talep edildi.

Suriye krizinde sürdürülebilir bir çözümün kamu kurumlarının sürekliliğinin tam yürütme yetkisiyle donatılmış, diaspora dahil tüm Suriye halkını kapsayıcı bir ‘’geçiş yönetimi organı kurulması’ yoluyla sağlanabileceği görüşü karar metninde yer aldı.

Haberin Devamı

ESAD'A İLİŞKİN İBARE YOK

Tasarıda “Suriye’nin geleceğini Suriye halkı belirler” ifadesi yer alırken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği ilgili herhangi bir ifade yer almadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantıda, “Suriye’de savaşı durdurmanın zamanı geldi. Esad’ın geleceği konusunda hala keskin farklılıklar var” dedi. New York’ta yapılan dün 19 ülkenin bir araya geldiği Uluslararası Suriye Toplantısı’nda Suriye’de ateşkes sağlanmasına yönelik bir plan üzerinde çalışılıyordu.

Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nın katıldığı toplantıda Esad’ın geleceğinin yanı sıra, hangi grupların rejimle görüşmelere katılabileceği ve hangilerinin terörist sayılayacağı ele alınıyor. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!