BM'den PKK'ya kınama Ankara'ya çağrı

Güncelleme Tarihi:

BMden PKKya kınama Ankaraya çağrı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 01:24

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, terör örgütü PKK’nın eylemlerini kınarken, Türkiye’ye terörle mücadelede insan haklarına saygılı olması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, dün yaptığı açıklamada Güneydoğu’dan güvenlik güçlerinin yaptıklarına dair ‘kaygı verici’ haberler aldıklarını söyledi. Hüseyin, “PKK ile bağlantılı devlet dışı aktörler ve gençlik kolları tarafından Cizre ve diğer bölgelerde işlenen yasadışı eylemleri şiddetle kınıyorum, ancak Türkiye’nin halkının güvenliğini korurken terörle mücadele operasyonlarında insan haklarına saygı duyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu’da sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde Türk ordusu ve güvenlik güçlerinin insan hakları ihlalleri işlediğine dair iddiaların ‘şeffaf bir şekilde’ araştırılması çağrısında bulunan Hüseyin, “En rahatsız edici olanı ise Cizre’deki görgü tanıklarına dayanan ve 100’den fazla insanın güvenlik güçleri tarafından kuşatıldıktan sonra 3 farklı bodrumda yakılarak öldürüldüğü haberleri. 2016 yılında bu kadar büyük ve coğrafi olarak ulaşılabilir bir bölgede neler olduğuna dair bu kadar az bilgi alınması sıradışı olmakla beraber derinden kaygı verici. Bu karartma neler olduğu konusundaki şüpheleri körüklüyor” dedi.

Hüseyin, BM’nin birinci elden veri toplamak için Türk hükümetinden bölgeye erişim talebinde bulunduğunu ancak olumlu cevap alamadıklarını da söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Hüseyin’in, BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki iddialarının kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Güneydoğu Anadolu Bölgemiz, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarca rahatlıkla ziyaret edilebilmektedir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!