BM'den Irak'tan raporu: 19 bin civarında sivil öldü

Güncelleme Tarihi:

BMden Iraktan raporu: 19 bin civarında sivil öldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 13:43

Birleşmiş Milletler’den Irak’la ilgili “sarsıcı” rapor… 2 yıldan kısa bir sürede Irak’ta öldürülen sivillerin sayısının 19 bin civarında olduğu; IŞİD’in kontrolünde olan bölgelerde 3 bin 500 kişinin köleleştirildiği raporda yer alan bilgiler arasında.

Haberin Devamı

Irak’ta Ocak 2014 ile Ekim 2015 tarihleri arasında IŞİD’e karşı sürdürülen mücadelede en az 18 bin 802 sivilin yaşamını yitirdiği, 36 bin 245 kişinin yaralandığı belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda Irak’ta ölen sivillerin sayısının “sarsıcı” olduğu yorumu yapıldı.

BM raporunda ayrıca, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta kontrol ettiği bölgelerde yaklaşık 3 bin 500 kişiyi köleleştirdiği belirtildi. Köleleştirilen kişilerin büyük kısmının da kadın ve çocuk olduğu ifade ediliyor.

Örgütün kontrol ettiği yerlerde savaş suçu ve insanlık suçu işlediğini ifade eden BM, "Muhtemelen soykırım da yapıyorlar" dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından hazırlanan raporda, köleleştirilen kişilerin büyük ölçüde Ezidi olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

KAÇIRILAN ÇOCUKLAR MİLİTAN OLARAK YETİŞTİRİLİYOR

Raporda sadece Musul'da 800 ila 900 çocuğun militan olarak yetiştirilmek üzere ailelerinden zorla alındığı ve kaçırıldığı da ifade ediliyor.

Raporu İsviçre'nin Cenevre kentinde açıklayan BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Zeyd Ra'ad El Hüseyin, "Hayatını kaybedenlerin sayısı, maalesef hayattakilerin içinde bulunduğu büyük zorlukları maskeliyor" dedi.

El Hüseyin, Irak'ın IŞİD kontrolündeki bölgelerinde insanların sadece şiddetten ölmediğini, çok sayıda kişinin de gıda ve sağlık gibi temel insani ihtiyaçlara ulaşamadıkları için hayatını kaybettiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!