Bizimkiler

BU yazımda bizim performans teniscilerimizin ne durumda olduklarına ve ne yaptıklarına şöyle bir göz atalım...

Büyükler kategorisinde kış sezonunun en önemli ulusal etkinlikleri yapıldı. Erkekler, TED Kulübü’nde, bayanlar ise Yeşilyurt Kulübü’nde mücadele ettiler. Erkek maçlarının birkaçını seyrettim. Barış Ergün (TED) ile Haluk Akkoyun (TED) final oynadı. Barış ballboy’luktan yetişme ve bugün 31 yaşında. Tenis camiasının başarılı ve renkli bir siması. Geçen sene İstanbul Cup ve ardından Fransa Açık’ta Venus Williams’ın antrenörlüğünü yaparak, tenis dünyasında Barış hakkında "Aa! Bu bir Türk teniscisi" denildi. Bu da Türk tenisi açısından iyi bir tanıtım oldu.

Haluk, 25 yaşında Davis Cup’ta başarılı maçlar çıkartıyor. Uluslararası standartlarda bir forehand’e sahip ve yetenekli bir sporcu. Finali, maça daha çok konsantre olan Barış kazandı. Esasen iki tenisci, belki de milli takım kadrosunu belirleyecek bu önemli turnuvaya fazla antrenman yapmadan katıldı. Barış ve Haluk da oyunculukları yanı sıra, hayatlarını özel tenis dersi vererek kazanıyorlar. Bu ikilinin az antrenman yaparak final oynaması Türk tenisinin gidişatının iyi olmadığının sinyallarini vermekte.

Çeyrek finalde Haluk ile oynayan 18 yaşındaki Eren Türkmenler’i (ENKA), tenisi ve centilmenliği yönünden beğendim. Diğer beğendiğim tenisci ise Bora Gerçeker (ATK). 25 yaşında istikrarlı geri oyunu ve tecrübesiyle birçok genç tenisciyi yenecek kapasitede. Türkiye Gençler Şampiyonu Adem Özmeral’in büyüklerde başarılı olabilmesi için tenisinin daha istikrarlı ve davranışlarının daha olgun olması gerekir.

Bayanlar hedef büyüttü

İpek Şenoğlu,
Portekiz’de olduğundan, bayanlarda klasik bir final vardı. Pemra Özgen (TED)-Çağla Büyükakçay (ENKA) finalini, Pemra 2 sette kazandı. Pemra bayanlar dünya tekler sıralamasında 483’üncü. Bu kariyerindeki en iyi derecesi. Çiftlerde 309. sırada. Sponsorluğunu Soyak İnşaat Grubu’nun yaptığı Çağla’nın hedefi ise 2010 yılında ilk 150’ye girmek. Çağla, ilk puanları kazanmak için 3 hafta boyunca İsrail’de Future Turnuvaları oynayacak.

Konu bayanlardan açılmışken İpek’ten bahsetmemek mümkün değil. İpek, omuzundaki sakatlığından sonra antrenörü Alaaddin Karagöz ile eski günlerine dönebilmek için mücadele veriyor. Gidişatı iyi, Portekiz’de 10 bin dolar para ödüllü turnuvada çiftlerde ve teklerde final oynadı. Son olarak sizlere bir tenisseverin İpek ile ilgili bana yaptığı bir hatırlatmayı aktarmak istiyorum. "Avustralya Open’de çift bayanlarda şampiyon olan Çinli ekibi, geçen sene İpek ile partneri Beygelzimer yine Avustralya Open’da ikinci turda elemişti." Bu şunu gösteriyor. Teniste uluslararası başarı sanıldığı gibi de zor değil. Bence asıl zorluk veya zorluklar -inanmamaktan- gelir.

Dünya Sıralamasındaki GENÇ Türk Teniscileri

ERKEKLER

SıraSporcu

193Kaan Yaylalı (ATDSK)

417Tuna Altuna (ENKA)

491Mehmet Atay (ATDSK)

800Batıkan Çolpan (Taçspor)

835Eren Türkmenler (ENKA)

903Arsel Kumdereli (METİK)

BAYANLAR

SıraSporcu

427Eylül Benli (ATDSK)

479Gözde Ünkaya (ENKA)
Yazarın Tüm Yazıları