Bizim Mersinliler dellendi!

OLAY yeni değil: 10-16 Nisan tarihleri arasında yapılan “Kitap Kültür Günleri” şenliği çerçevesinde, kent merkezindeki çeşitli okullardan gelen öğrenciler Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda toplanmış.

Haberin Devamı

Öğrenciler yeşil çimenlerin üzerine, Mersinli hemşerilerim tribünlere oturmuş. 15 bin kişi “Haydi Beraber Okuyalım” sloganıyla aynı anda yüksek sesle kitap okuyarak rekor denemesi yapmış.

Katılımcı sayısının belirlenmesi amacıyla girenlere numaralı bilet verilmiş. Vali Hüseyin Aksoy, yaptığı konuşmada, “Bu süreçte kitap yazarları ile okurlar bir araya gelirken çeşitli paneller düzenlendi, tiyatro oyunları sahnelendi. Bugün de kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, bu konuda toplumda bilinç oluşmasına katkı sağlamak ve insanları bu konuya yönlendirmek amacıyla okuma günü tertip ettik” demiş.

Gazetelerin yazdığına göre Vali’nin yaptığı konuşmanın ardından Mersin 9. Noteri katılımcılara rekor denemesiyle ilgili yapılması gerekenleri anlatmış. 9. Noter Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na alınması için başvuru yapılan etkinliğe 15 bin kişinin katıldığını ancak gerçek rakamların yapılacak sayımdan sonra belirleneceğini açıklamış. “20 bin kişinin katılmasının hedeflendiği etkinliğe aynı saatte il genelinde 300 bin öğrenci ve 16 bin öğretmenin de kitap okuyarak destek vereceği belirtilmişti” demiş.

UZUN EŞEK DENESİNLER

Mersinlilerin rekor denemesi hemen hemen okuduğum bütün gazetelerde yer bulmuştu. Emin değilim ama galiba televizyon haberlerinde de yer almıştı. Gene yanlış hatırlamıyorsam, Karadenizliler de el ele tutuşma rekorunu kırmayı denemişlerdi. Türkiye’de her ay dondurma, sucuk, pide ve benzeri ürünler konusunda Guinness rekoru denemeleri yapılıyor. Bizim Mersinliler ile Tarsuslulara özel bir önerim var: Tarsus-Mersin arasında bir “uzun eşek” denemesi yapsınlar Guinness Rekorlar kitabı için.

Mersinliler birlikte okuma rekoru kırsalar bile Adanalıların stadyumlarında 50 bin kişi toplayarak bu rekoru toprağa gömeceklerini düşünmekteyim.

Okuma eyleminin bu türden gösterilerle karıştırılması epeyce canımı sıktı. Elbette gazetelerin ve televizyonların bu olaya yaklaşımları da canımı sıktı. Mersin, Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde “Mersin Kenti Edebiyat Ödülü” veriyor her yıl. Ödülleri şimdiye kadar 2007’de rahmetli Nezihe Meriç, 2008’de Tahsin Yücel ve 2009’da hemşerimiz Osman Şahin kazandı. Ödül törenleri, bu yıl da yapılacağı gibi 18 Aralık’ta yapıldı.
Ödüller ve törenlerle ilgili haberler Anadolu Ajansı’nın dağıtmasına karşın gazetelerin çoğunda yer bulmadı. Hürriyet gazetesinde Doğan Hızlan ve ben yazı yazdık. O kadar.

HEMŞERİLERİME ARZ EDERİM

Mersinlilerin “medar-ı iftiharı Mersinli yazarlar”ın kitapları Mersin’de bırakın binleri yüzer adet bile satamıyorsa, yani bu yazarları iki yüz kişi bile düzenli okumuyorsa, hemşerilerimizin Adana’nın yakında yenileceği bir rekor kırıp Guinness Kitabı’na geçmesi kimin umurunda! Durum budur, hemşerilerime arz ederim!

Yazarın Tüm Yazıları