Bizim 24 Nisanımız

Yarın yani 24 Nisan, ona ilgi duyan herkes için bir başka açıdan önemli... Kıbrıslı Türk ve Rum halkı 24 Nisan’ı, ’kendi geleceklerini kendi oylarıyla tayin ettikleri gün’ olarak unutmayacaklar.

Biliyorsunuz Ermeniler 24 Nisan’ı unutmazlar.

Ama nedense, Rus Çarlığı orduları saflarında kendi devletlerine savaş açtıklarını ve binlerce sivil Türk öldürdüklerini hiç akıllarına getirmezler.

Sadece kendi ölülerine bakıp, ’katliam günü’ olarak anarlar.

Galiba 24 Nisan bizim için Bilgi Edinme Yasası’nın yürürlüğe girdiği gün olarak tarihe geçecek.

Yasa bizim kanımızca çok önemli. Zaten bunu her fırsatta söylüyoruz.

Ama yasayı çıkaranlar ve uygulayacak olanlar dahil kimse bunun farkında değilmiş gibi bir hava var.

Bu satırları okuduğunuz dakikalarda yayınlanmış olur mu bilmiyoruz ama, yasanın fiilen uygulanabilmesi için çıkması gereken yönetmeliğin, şimdilik sadece Başbakanlık tarafından hazırlanmış ’taslağı’ biliniyor.

Keza uygulamanın başında bulunacak olan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, bu satırların yazıldığı dakikaya kadar henüz oluşturulmuş değildi.

Buna rağmen yasa istense de istenmese de yürürlüğe gireceğine göre çare yok, tüm eksikler tamamlanacak ve insanlar kamu kurumlarının ve yasayla kurulmuş -Tabipler Odası, Ticaret Odaları Birliği, Barolar vb.- meslek kuruluşlarının çalışmaları hakkında istedikleri bilgiyi sorup alacaklar.

Alacaklar deyince, herkesin aklına gelen her şeyi devletten isteyip alacağını söylediğimiz sanılmasın. Elbet istisnalar var. Örneğin devlet sırrı sayılan bilgileri isteseniz de alamayacaksınız. Kişiler veya ticari kuruluşlar hakkındaki bilgiyi (o bilgi sizin hakkınızda değilse) alamayacaksınız.

Ulusal güvenlik gibi, soruşturmanın güvenliğini tehlikeye sokacak bilgi gibi, suç işlenmesine yol açacak bilgi gibi, yargının görevini yapmasına engel olacak bilgi gibi, kurumların iç işleyişlerine ilişkin bilgi gibi konularda elbet, ’kusura bakmayın’ yanıtı alacaksınız.

Ama örneğin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun batık bankalar ve bankacılarla yaptığı anlaşmaların esaslarını mı merak ediyorsunuz... Usulüne uygun şekilde başvuruda bulunduğunuz takdirde 15 gün içinde tüm bilgiyi alacaksınız.

Size bu bilginin verilebilmesi için her kurumun kendi içinde bir ’Bilgi edinme birimi’ kurulacak. Eğer valilik veya kaymakamlığa başvuracaksanız, muhatabınız yetkili kılınmış görevli olacak. Ancak bizim anlamakta zorlandığımız bir nokta var... Bilgiyi alamazsanız kim sorumlu olacak? Hem bu belli değil hem de sorumlu bulunabilirse (ki bulunabileceğini hiç sanmıyoruz) ona ne yaptırım uygulanacak biz içinden çıkamadık. Çıkamadığımızı da bir Sayın Bakan’ın bilgisine sunduk.

Biz yasada şu eksik var, bu eksik var, diyoruz ve diyeceğiz. Çünkü bu önemli yasanın ölü doğmasını önlemek istiyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları