Bizi blogger mı sandınız

Galiba tüm dünyanın biraz yavaşlamaya ihtiyacı var. Yavaş şehir, yavaş yemek derken, abidik gubidik araştırmalara boğulup bilim üretemeyen bilim insanları da sonunda isyan etti. “Bize blogger muamelesi yapmayın. Biz twitt atmayız, işimizi aceleye getirmeyiz” diyorlar. Geçen yıl yayınladıkları Slow Science Manifesto (Yavaş Bilim Manifestosu)’nun sempatizanları hızla artıyor

Haberin Devamı

* Hollandalı bilim adamları, 172 çift üzerinde beş yıl süren araştırmaları sonucunda, sebze ve meyve yiyerek kanlarındaki kalsiyum ve magnezyum seviyelerini artıran kadınların kız çocuk; patates ve muz yiyerek potasyum ve sodyum miktarını artıranlarınsa erkek çocuk sahibi olduğunu ortaya çıkardı.
* Fransa’nın Heriot Watt Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, tanımadığı bir adamdan çıkma teklifi alan bir kadının, kısa bir süre önce romantik bir müzik dinlemesi halinde daha kolay ‘evet’ dediğini ortaya koydu.
* ABD’de yapılan bir araştırma, uykusuz bir gece geçirenlerin 3.2 kilometre yürüyen bir kişi kadar enerji harcadıklarını ortaya koydu.
* İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, torunlarıyla günde en az yedi saat birlikte vakit geçiren büyükanne ve büyükbabalar daha uzun yaşıyor.
* İngiltere’de yapılan araştırmaya göre çiftler yorgunluk yüzünden sevişemiyor.
* İngiltere’nin saygın üniversitelerinden London School of Economics tarafından yapılan bir araştırma, aptal sarışın efsanesini çürüttü. Araştırma, yakışıklı erkekler ve güzel kadınların hemcinslerinden zeka bakımından da üstün olduğunu ortaya çıkardı.
* Londra Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre bulunduğunuz odanın sıcaklığını düşürerek kilo vermek mümkün.
* İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 1.53 boyundaki kadınlar erkeklere daha çekici geliyor.
* Bilim adamları güneş yanığının sırrını çözdü.
* Bilim insanları kozmetik ve temizlik ürünlerinin de kilomuzu etkilediğini ortaya çıkardı.
* South Carolina Üniversitesi’nden Eric Matheson, sıcak çay ve kahvenin, anti-mikrobik özelliklere sahip olduğunu açıkladı.
* Çocuklarına kambur değil dik durmalarını söyleyen annelere, bilim insanları da hak verdi. Dik durmak acı eşiğini yükseltiyor.
* İngiltere’de yapılan bir araştırma, yıllar boyu çalıştıktan sonra emekliliğini geçirmeye başlayan yaşlıların, mutlu olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

BUNUN İÇİN Mİ DİRSEK ÇÜRÜTTÜLER

Elinizi vicdanınıza koyun da söyleyin; yazık değil mi bu bilim insanlarına? Yukarıdaki cinsten araştırmalar yapmak için mi dirsek çürüttüler? İsyan ediyorum.
Onlar da etti. Hatta geçen yıl Almanya Heidelberg’de birkaçı bir araya gelip, bir gerilla hareketi başlattı: Yavaş Bilim Akademisi.
Gruptakilerin çoğu nöroloji alanında çalışanlardan oluşuyor. Bir başka ortak noktaları, bilimin fazlaca medya ve kamu tarafından yönlendirilir hale gelmiş olmasına itirazları. Bilim insanlarının ödenek yazmak, makale yayınlamak ve medyaya röportaj vermekten, gerçek bilime ayıracak zaman bulamamasından şikayetçiler.
Akademi ismini seçmelerinin de bir nedeni var: İnsanların yüzyüze iletişim kurduğu geleneksel akademi ortamına duydukları özlem. Nostalji, kendini estetikte de gösteriyor. Akademi’nin tüm yayınları 17. yüzyılda kullanılan karakterlerle basılıyor.

Haberin Devamı

BENİ TUTMAYIN BİLİME DÖNMEM LAZIM

Yavaş Bilim Manifestosu’nu Heidelberg’de kaleme alan gerilla bilim insanı ekibinde bulunanlardan biri de Jonas Obleser (36). Leipzig’deki Max Planck Enstitüsü’nde nöroloji alanında çalışmalar yapıyor. Kendisine ancak bir-iki soru sorabildim:
Yavaş Bilim Akademisi’nin ne kadar üyesi var?
- Facebook’taki grubumuzun 914 takipçisi var. Adımızı kullanan başka sayfalar da var ve bu bizim için sorun değil. Web sitemiz bu yıl 9 bin 100 hit aldı. Sadece bu ay ziyaret edenlerin sayısı 2 bin. Bilim insanlarından oluşan nispeten küçük bir topluluk için büyük bir rakam bu. Demek ki, pek çok kişinin ilgisini çekmişiz. E-posta gönderip üye olmak isteyenler oluyor. Ama şu aşamada resmi bir üyelik prosedürü yok.
Üyeleriniz hangi ülkelerden? Hiç Türk var mı?
- Almanya dışında Latin Amerika’dan çok fazla ilgi var. Türkiye’den de web sayfamızı ziyaret edenler oldu. İlginiz için teşekkür ederim, şimdi bilime dönmem lazım.

Haberin Devamı

İŞTE MANİFESTO

Biz bilim insanıyız. Blog yazmayız. Twitt atmayız. İşimizi aceleye getirmeyiz.
Yanlış anlamayın; 21. yüzyılın hızlandırılmış bilimine karşı değiliz. Akademik yayınlara ve etkilerine karşı değiliz. Bilim bloglarına ve medyayla halkla ilişkiler gerekliliğine karşı değiliz. Her disiplinde artan uzmanlaşmaya ve farklılaşmaya da karşı değiliz. Hepimiz aynı gemideyiz.
Fakat hepsi bu olamaz. Bilim, düşünecek zaman ister. Okuyacak ve başarısız olacak zaman ister...
Yavaş bilim, yüzlerce yıl akla uygun olan tek bilimdi. Bugün dirilişi hak ediyor ve korunması gerekiyor. Toplum, bilim insanlarına ihtiyaç duydukları zamanı tanımalı. Daha da önemlisi bilim insanları işlerini aceleye getirmemeli.
Düşünmek, sindirmek, birbirimizi yanlış anlamak (özellikle toplum bilimleriyle doğa bilimleri arasındaki kayıp diyaloğu yeniden inşa ederken) için zamana ihtiyacımız var.
Düşünürken bize tahammül edin.

Haberin Devamı

CHAPLİN FOTOSUNA RESİMALTI

Charlie Chaplin’in 1936 yapımı son sessiz filmi Modern Times (Asri Zamanlar), bir fabrikanın montaj hattında, monoton bir işte ve delicesine tempoyla çalıştırılan işçinin hikayesini anlatıyordu. Tempoya ayak uyduramayan adam, zamanla ruhsal çöküntüye uğruyordu.

Yazarın Tüm Yazıları