Bize de teklif ettiler

Güncelleme Tarihi:

Bize de teklif ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

TMOK Başkanı Sinan Erdem, 2004 adaylığı sırasında İstanbul için de bazı ajanların arabuluculuk teklifinde bulunduğunu söyledi. Erdem, ‘‘IOC'de yaşanan skandalda bu işi yapan kadar yaptıran da suçludur’’ dedi...

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Sinan Erdem, 2004 yılı adaylığı sırasında bazı ajanların İstanbul Adaylık Komitesi'ne de oy satın alabileceği teklifinde bulunduğu söyledi. Erdem, ‘‘2000 Olimpiyatı için gözdeler arasında değildik ancak, 2004 seçiminde bize de bazı ajanların teklifi oldu. Ben IOC'de bu işleyişi rüşvet olarak değil de oy avcılığı olarak değerlendiriyorum’’ dedi.

Oy avcılığı konusunda IOC Başkanı Samaranch ve üyeleri 1992'den beri uyardığını belirten Erdem, ‘‘Olimpiyata evsahipliği için kesin kurallar koyulmadı. Böyle olunca da bocalanmaya başladı, oy avcılığı devreye girdi. Arkadaşlık, dostluk, menfaat ve politik ilişkiler önde geliyor. Los Angeles'a kadar rica minnet yatırılan oyunlar ondan sonra TV ve sponsorlarla büyük gelir kapısı olunca işler değişti. Hem adaylar arttı, hem de şimdi bazı kuruluşlar daha iyi yaparız diyerek bu işi şimdi IOC'nin elinden almaya çalışıyor’’ diye konuştu.

Salt Lake’den alınmalı

Avustralya Olimpiyat Komitesi Başkanı John Coates'in şimdi ben şu kadar para verdim, şu yardımı yaptım demesini saçmalık olarak niteleyen Erdem, ‘‘Yapılan oy avcılığının parçası. Burada alanlar kadar veren de suçlu. Bir suç varsa, bu suçun da cezası verilmeli. Ancak IOC'de kurallar koyulmadığı için müeyyideleri de yok. Bu işte alan suçlu olduğu kadar veren de suçlu. Bu yüzden belki Sydney 2000 için yeterince zaman yok, ancak Salt Lake 2002 alınıp başka bir kente verilebilir’’ dedi.

Olimpizm düşüncesinin büyük yara aldığını belirten Erdem, ‘‘Şimdi bundan Mart ayındaki genel kurulda kurtulma imkanı var. Bu iş sadece 9 üyenin istifası, 3'ünün ihtar almasıyla sonuçlanmaz. Yarın 3-5 kişinin daha yapıp yapmayacağını bilemezsiniz. Alınır oyunlar kim yapacaksa ona verilir. Ben Genel Kurul'da bunu gündeme getireceğim ancak diğer üyelerin de tutumu önemli. Onların desteği olur mu bilemem. Zaten böyle bir cezayı bir defa verirseniz, insanlar düşünmeye başlar. Caydırıcı olur’’ yorumunu yaptı.

Açılış Ağustos 2001'de

Erdem, Olimpiyat Stadı'nın yapımı konusunda Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DTP) 105 milyon dolarlık dış krediye hazine tarafından garanti verilmesi onaylamasının, kendilerince de yapılan eksik bilgilendirmenin giderilmesiyle çabuk gerçekleştiğini söyledi. Erdem, ‘‘DTP Müsteşarı Orhan Güvenen çok duyarlı davrandı ve onay yazısı aynı gün hazineye gönderildi. Zaten bizim çalışmalarımız durmamıştı. Olimpiyat Stadı'nın inşiatı 185 işçinin çalıştığı, 80'e yakın makinenin görev yaptığı büyük bir şantiye. 2001 yılı Ağustos'unda açılışı yapacağız ve zaten aday omlduğumuz 2008'in seçimi de Eylül ayında yapılacak’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!