Bizden başka herkes grubu ciddiye alıyor

Güncelleme Tarihi:

Bizden başka herkes grubu ciddiye alıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00

ÇGS bir boya markası değil. Üç yetişkinin eğlenmek için kurdukları bir grup. Aslında daha çok bir proje. Grind-core metali, film replikleri ve buldukları her komik sesle birleştiren proje Cenk Turanlı, Kerem Sedef ve Okan Özden’e ait. Hepsinin para kazandığı ciddi işleri var: Biri eski reklamcı yeni tekstilci, biri ünlü grupların basçısı diğeriyse profesyonel davul eğitmeni. ÇGS onlara göre saçmalık fakat hem yurtiçinden hem de yurtdışından olumlu tepki alıyorlar. ÇGS’nin açılımı mı ne? Çok Güzel S*çtım!

ÇGS, herkesin ilk dinlediğinde ciddiye almadığı fakat sonradan eğlenmek için günde birkaç kez dinlediği 30-40 saniyelik şarkılar yapıyor. Konserlere gelenler her şarkının sonunda alkışlamak yerine kahkahadan yere yatıyor, alkış hep sonra geliyor. Grup üyeleri işlerinden çıkıp gündelik kıyafetleriyle sahneye çıkıyor. Bir mikrofon, bir gitar ve bir de bilgisayarları var. Bas gitarlarının olmadığını ilk 15 şarkıyı kaydettikten sonra fark ettiler, sonra da “aman olmazsa olmasın” deyip boşverdiler.

“Ben sürekli proje gruplar üretip onlara MySpace sayfası açıp bırakırdım. ÇGS’nin fikri de 2007’de aynen böyle oluştu. İki yıl boyunca Cenk’e (Turanlı) ÇGS’nin ne olduğunu anlattım durdum. Sonunda bir anda şarkıları yapmaya başladık. Mikrofonum olmadığı için laptop’un mikrofonuna söylüyordum şarkıları. Proje grupları çok sevmişimdir. ÇGS için de Anthrax grubunun yan projesi S.O.D.’den etkilendik” diyen Okan Özden (38) eski bir reklamcı. 2008’de Hürriyet Kırmızı Ödülleri’nde ‘Basında En İyi Eğitim ve İnsan Kaynakları Reklamı’ ödülü alan Özden, şu anda Cenk Turanlı’yla ortak Oli Bastiani markalı tekstil şirketi yürütüyor. ÇGS’nin de tişörtleri bu marka altında yapılıyor.

Cenk Turanlı (38) bu projedeki en tanınan müzisyen. Nekropsi, Aylin Aslım, Üç Nokta Bir, Asafated ve Vega gibi gruplardan tanıdığımız Turanlı, halen Malt grubunda bas gitar çalıyor. Kerem Sedef’se (29); ÇGS projesinde bilgisayarıyla davul programları yazıyor. Konserlere laptop’uyla çıkan Sedef şimdiye kadar Gripin, Sinan Erkoç Big Band, Circus ve Ayna gibi gruplarda davul çaldı. Taksim’de DrumClub’da iki yıldır davul hocalığı yapan Sedef gruba en geç dahil olan kişi.

Grubun kuruluşunda bir amaç veya duruş yok. Sahnede hiç kasıntı değiller ve evde birbirleriyle nasıl dalga geçip eğleniyorlarsa sahnede de aynen öyleler. “Bu projede olabildiği kadar rahatız. Kısacası dalgamızı geçiyoruz” diyen Kerem Sedef’in cümlesini Cenk Turanlı şöyle tamamlıyor: “Evimizin salonunda eğleniyor, kendimizle dalga geçiyormuş gibi müzik yaptıysak da konserlerden sonra sonra çok iyi yorumlar aldık. Hatta yurtdışından biri ‘muhteşem’ diye yorum yaptı. Bir ara bizimle dalga geçiyorlar sandık. Sanırım bizden başka herkes grubu ciddiye alıyor” diyor.

BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR SANDIK

ÇGS’nin MySpace sayfasında “ÇGS, Doktor DEE’nin sinirli bakışlarıyla ayna karşısında evinin banyosunda kuruldu” cümlesiyle başlayan Türkçe bir biyografi var. Bu biyografinin İngilizcesini yerli bir grup olan Proudpilot’tan çaldılar. “Proudpilot üyeleri de arkadaşlarımız. Onların grupları için yazdığı biyografiyi alıp Proudpilot yazan yerlere onların haberi olmadan ÇGS yazıp siteye koyduk. Onlar da durumu fark ettiler, çok eğlendik” diyen Okan Özden ve ÇGS, ilk konserlerini Peyote Bar’da verdi. Cenk Turanlı ilk konseri anlatıyor: “Peyote Bar’dan konser teklifi geldi. Uzun bir süre bizimle dalga geçiyorlar sandık ve teklifi hiç ciddiye almadık. Görüşmeye gittiğimizde anladık ki adamlar ciddi. Toplam 30 şarkımız vardı, o kadar kısalardı ki konser ancak 12 dakika sürüyordu. Konuşmalar ve geyiklerle birlikte süreyi anca 26 dakikaya uzattık. Arada bira içme yarışması filan yaptık ancak bu kadar uzadı. İkinci konserimiz 35 dakikayd. Konserin tokat gibi çok hızlı ve hareketli olmasından dolayı artık en geç çıkan grup biz oluyoruz.”

METAL EŞLİĞİNDE HALAY

Bir reklam ajansında art-direktörlük yapan arkadaşları Melis Tahiroğlu’nun tasarladığı grup tişörtleri konserlerde dağıtılıyordu. Hediye diye dağıttıkları tişörtler o kadar satıldı ki, maliyeti karşılar hale geldi. ÇGS’nin konserleri de interaktif. Seyirciler sahnede metal eşliğinde halay çekerken mikrofonu kapan ortalıkta bağırıp çağırıyor. Grup 23 Şubat akşamı Beyoğlu’ndaki Peyote Bar’da tekrar sahne alıyor. Konsere giriş ücreti yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!