Bizde tirajlar az mı?

KEŞKE Başbakan Tayyip Erdoğan kendisini -çok muhtemelen haklı olarak- kızdıran yalan yayınlardan söz ederken, bilmediği şeyleri söylemeye kalkmasaydı...

O zaman biz de kendisini tekzip eden aşağıdaki gerçekleri ortaya dökmek zorunda kalmazdık.

Ama o noktaya gelmeden, Erdoğan’ın "gazetelerde (belki TV’lerde de) yayınlanan yalan haberlere" ilişkin şikáyetine değinelim. Erdoğan, Kızılcahamam’daki toplantıyı kapatırken;

"Terörle mücadele gibi hassas meseleler başta olmak üzere gerek yazılı, gerekse görsel medyamızda kaynağından doğrulanmamış
hayali senaryoların hálá haber yapıldığını görüyoruz" demiş, medyayı ciddiyete davet etmiş.

Erdoğan
’ın hangi haberlerden söz ettiğini bilmiyoruz. Ama medyamızda yer alan yalan yanlış ve eksik bilgiyle yazılmış haberlerden en az kendisi kadar şikáyetçi bir kişi olarak söyleyelim:

Bu şikáyetlerinizi götürebileceğiniz adres var... Bizzat yapmanıza gerek de yok. Maiyetinizdekilere emreder, şikáyetçi olduğunuz haberin Basın Konseyi tarafından incelenmesini istersiniz. Şikáyetiniz değerlendirilir ve sonuç kamuoyuna açıklanır. Bu kadar basit.

Ötekine yani "tiraj"a ilişkin sözlerine gelince... Erdoğan şöyle demiş:

(...) Halkımız bu yalan haberlere inanırsa kim kazanır, kim kaybeder. Siz daha fazla satacağınızı mı zannediyorsunuz? Hayır! Hep kaybediyorsunuz. 70 milyonluk Türkiye’de 3 milyon satıyorsa
(nız) burada bir yanlışınız var. Bu yanlışın üzerinde durun. Yoksa bir gazetenin 15-20 milyon satması lazım. En fazla 600-700 bin satabiliyor. Böyle gazetecilik anlayışı da yok."

Asıl bilip bilmeden bu konuda ahkám kesmek yok!

Yıllardır biz "Türkiye’de tiraj düşük" diyenlere anlatmaya çalışırız ki, tiraj hesabı 70 milyon bazında değil, gazetelerin ulaşabildiği yaklaşık 40-45 milyon nüfus bazında yapılmak gerekir. Bizim düzeyimizdeki ülkelerde, tiraj o nüfusun yüzde 10unu buluyorsa, iyi sayılır. Daha fazlası elbet istenir, ama promosyon vs. ile sağlanır.

Kaldı ki bizde günlük tiraj Başbakan’ın dediği gibi 3 milyon değil, 5 milyon 150 bin kadardır. Bir başka deyişle gazeteler "pazardaki" nüfusun yüzde 10’undan fazlası tarafından alınmaktadır.

Ama asıl somut bilgiyi 27 Haziran 2007 tarihli yazısında, Dünya Gazeteler Birliği’nin (WAN) son raporuna dayanarak Ertuğrul Özkök verdi. Oradan aktaralım:

"Yunanistan’da satılan gazete sayısı 550 bin.

Diyeceksiniz ki nüfusu kaç?

Nüfusu 10 milyon.

Bu rakamı en basitinden 7 ile çarparsanız 3.5 milyonun biraz üzerinde bir rakam elde ediyorsunuz ki, bu Türkiye’nin altında.

Ayrıca Yunanistan AB üyesi, fert başına düşen geliri 16 bin dolar.

Yunanistan öyle de İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerde durum ne?

Oralarda da gazete satışları, Türkiye’nin çok üzerinde değil.

İtalya’da 5.5, Fransa’da 8, İspanya’da 5-6 milyon gazete satılıyor. Yani İngiltere, Almanya ve kuzey Avrupa ülkelerini bir kenara bırakırsanız, Türkiye’de gazete satışı çok iyi."

Sayın Başbakan günde 20 milyon satan gazeteyi nerede gördüyse bir de onu söylese de öğrensek.
Yazarın Tüm Yazıları