Bizde mobbing olmaz

Güncelleme Tarihi:

Bizde mobbing olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 12:00

Yöneticiler ve İK uzmanları arasında yapılan mobbing anketine göre kurumların yüzde 83’ünde, mobbing ile ilgili hiçbir yasal hazırlık yok. Araştırma sonuçları, yöneticilerin, ‘Bizde öyle şey yok ve olamaz’ diyerek, mobbingi görmezden geldiklerini gösteriyor.

Haberin Devamı

Mobbing konusunda farkındalık yaratmak amacıyla araştırmalar yürüten Dördüncü Boyut Akademi’nin yaptığı son araştırmanın sonucu, şirketlerin mobbingi hafife aldığını gösteriyor. Yöneticiler ve insan kaynakları profesyonelleri arasında yapılan ve 315 kişinin katıldığı araştırma, kurumların yüzde 42’sinin ‘etik yönetmeliği’nin, yüzde 82’sinin mobing önleyici prosedür ve mekanizmalarının olmadığını ortaya koydu.
FMV Işık Üniversitesi’nin evsahipliğinde yapılan Forum Mobing 2014’te araştırmanın sonuçlarını açıklayan Dördüncü Boyut Akademi Kurucusu Çağlar Çabuk, 2012 yılında yapılan ilk araştırma ile kıyaslandığında, 2 yıl içinde şirketlerin mobbinge hazırlık konusunda yol almadığını söyledi.

Çalışan ilişkileri departmanı şart
Bilişim, otomotiv, eğitim, finans, sağlık, ilaç gibi pek çok sektörden katılımcıların yanıt verdiği ankette ayrıca, kurumların yüzde 83’ünde mobbing eğitiminin hiç yapılmadığı, yüzde 82’sinde çalışan ilişkilerini düzenleyen departman, yüzde 87’sinde çalışan şikayet hattı olmadığı da görüldü.
Sonuçları değerlendiren Çabuk, “İşyerinizde mobbing olayları oluyor mu? sorusuna, en çok rastladığımız yanıt: ‘Bizde öyle şey yoktur ve olamaz.’ yani devekuşu misali, tehdidi yok sayarak kurtulmak. Mobbing olaylarının daha başlangıçta fark edilerek gerekli tedbirlerin alınabilmesi için, işletmelerde insan kaynakları departmanlarının altında ayrı bir çalışan ilişkileri bölümünün oluşturulması gerekir” dedi.
Mobbingin psikolojik boyutuyla alakalı tecrübelerini aktaran psikolog Derya Deniz, “Mobbing damgalanmışlık, etiketlenmişlik hissi, kaygı ile birlikte psikosomatik hastalıklara neden oluyor. Mobbing bir travmadır. Örselenme, harabiyet çok büyük. İntihara kadar götüren bir süreç. Mobbing failleri de narsistik, otokratik kişilik yapısında” dedi.

Açık kapı politikası çözüm olabilir
Forumun son bölümünde antimobbing uygulamalarını anlatan İş GYO İK ve Eğitim Grup Başkanı Pınar Ersin Kollu, Carrefoursa İK Direktörü Asena Yalınız ve Doğuş Otomotiv İK Direktörü Ela Kulunyar da, açık kapı uygulamasının ve şeffaflığın mobbingin önüne geçmede önemli bir etken olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!