Bizde böyle olur aday dediğin!

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Sevgili okuyucularım, bugün size öyle bir belge açıklayacağım ki, şaşırıp kalacaksınız. Bir Başbakan'ın, hakkında soruşturma açılması için kendi imzasıyla ‘‘Olur’’ verdiği bir şahsı, aradan birkaç hafta geçtikten sonra partisinden nasıl aday gösterdiğini görüp hayretlere düşeceksiniz.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu imzasıyla Başbakanlık Makamı'na gönderilen 11 Ocak 1999 tarih ve Teftiş M: 006 sayılı yazı elimde.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Emlakbank eski Genel Müdürü Aydın Ayaydın hakkında bir soruşturma yapmış. Ayaydın bu bankanın başında olduğu dönemde Ahmet Özal'ın Artı Yayıncılık isimli şirketine devletin paralarını kredi olarak kullandırmış. Şirketin paraları geri ödeme gücü olmadığı bilindiği halde, Ahmet'e şakır şakır para hortumlamış...

Ve paralar geri gelmemiş!

Raporda yer alan bilgilere göre, bir devlet bankası olan Emlakbank, bu işlemden sadece anapara olarak 6 milyon 750 bin dolar zarara uğramış. Faizini de ekleyin ve gerçek zararı siz hesaplayın!

Başbakanlık müfettişleri bu konuda hazırladıkları raporda, Aydın Ayaydın ve dönemin diğer yöneticilerinin bankayı bu işlemle zarara uğrattıklarını, parayı geri alabilmek için haklarında hukuk davası açılması gerektiğini, ayrıca ceza davası açılması için raporun Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesini istiyorlar.

Size olayı çok özetle anlattım.

***

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu, bu müfettiş raporunda yer alan hususlarla ilgili işlemleri başlatmak için yukarıda sözünü ettiğim yazıyı Başbakan Mesut Yılmaz'ın onayına sunuyor.

Tarih 11 Ocak 1999.

Mesut Yılmaz'ın Başbakanlık'taki son günü. Birkaç saat sonra o makama Bülent Ecevit oturacak.

Başbakan Yılmaz bu rapora aynı gün ‘‘Olur’’ veriyor ve altına kapı gibi imzasını atıyor.

Aydın Ayaydın, başında bulunduğu devlet bankasının milyonlarca dolarını Ahmet Özal'a aktarmış ve para dönmemiştir. Ceza ve hukuk davaları açılacaktır.

Evet, Mesut Yılmaz aynı gün ‘‘Olur’’ veriyor. Bu işlemi imzasıyla onaylıyor.

***

Aradan birkaç hafta geçiyor... Ve aynı Mesut Yılmaz, hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdiği Aydın Ayaydın'ı, milletvekili seçimlerinde İstanbul 3. bölge 4. sıradan aday gösteriyor.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!

Aynı Aydın Ayaydın, 1995 seçimlerinde Tansu Çiller'in adayı idi. Seçilemedi, Tansu kendisini Rekabet Kurulu Başkanı yaptı.

Şimdi ANAP adayı! O bölgeden toplam 24 milletvekili çıkacak. Ayaydın'ın seçilme olasılığı son derece yüksek.

Kendisini önümüzdeki dönem Meclis'te ‘‘milletin vekili’’ olarak göreceğiz.

Biz de zaten böyle ‘‘bir oradan bir buradan vekiller’’ istiyoruz!

***

Elimde bir belge daha var. Aydın Ayaydın yine Emlakbank genel müdürü. İzmir Mavişehir'de yapılan 3350 konutun inşaatlarında inanılmaz yolsuzluklar gerçekleşmiş.

Günümüz değerleriyle trilyonlara ulaşan bir zarar.

10 Şubat 1999 tarih ve Teftiş M: 008 sayılı bu belge yine Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanmış.

Bu raporda da dönemin genel müdürü Aydın Ayaydın'ın görevi kötüye kullanma suçu işlediği belirtiliyor ve Teftiş Kurulu Başkanı imzasıyla görevi kötüye kullanmaktan hakkında soruşturma yapılması isteniyor.

Bu belgenin altında da ‘‘Olur’’ bölümü var ama sonrası bende yok. O sırada Ecevit başbakan. Belki onun imzası vardır ama bunu kesin olarak bilemiyorum.

***

Sevgili okuyucularım, Aydın Ayaydın Emlakbank'ın başına bundan yaklaşık 5 yıl önce geliyor. Daha önce de başka kamu bankalarında görev yapmış bir kişi. Bütün bankalarda ismi bazı usulsüz kredilere karışıyor. Özellikle Özal hanedanına büyük krediler veriyor. Bu paralar geri gelmiyor.

Son olarak Rekabet Kurulu Başkanı idi. Böylesine önemli bir kuruluşun başına getirilmişti.

Şimdi ANAP adayı oldu. Allah izin verirse Meclis'e girecek!

***

Bir başbakan, bir kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmasına haklı olarak olur veriyor.

Bu davranışını alkışlıyorum.

Aynı kişi, aradan sadece birkaç hafta geçtikten sonra o şahsı kendi partisinden milletvekili adayı gösteriyor.

Bu akıl almaz ciddiyetsizliğini kınıyorum.

Ayaydın dosyalarını didik didik edip inceleyen, öyle sıradan bir kuruluş değil. Her konuda tam yetkili, büyük yolsuzluk dosyalarına bakan ve bu dosyalarda kılı kırk yaran Başbakanlık Teftiş Kurulu.

Bu işin mantığı nedir? Mesut Yılmaz, ismi yolsuzluk olaylarına karışan ve görevini kötüye kullandığı iddia edilen Aydın Ayaydın'ı hangi nedenle partisinden aday göstermiş olabilir? Birkaç olasılık var.

1- Yılmaz dünyadan habersizdir. Ayaydın'ın geçmişini hiç bilmemektedir. Teftiş Kurulu raporuna ‘‘Olur’’ verirken imzasını okumadan atmıştır.

2- Her şeyi bilmektedir ama Ayaydın'a partisinin veya kendisinin geçmişten gebeliği vardır. Şimdi minnet borcunu ödemektedir.

3- Olur imzasını mecburen, ‘‘Günah benden gitsin, sonra laf gelmesin’’ diye atmıştır.

4- Her şeyin farkındadır ama sözünü ettiğim belgenin bir gün bana ulaşacağını ve konunun gündeme geleceğini hiç düşünmemiştir.

Kararı siz verin!

Meclis'e hoşgeldiniz Aydın Bey!..

Aydın Bey size, partinize ve memlekete hayırlı olsun Mesut Bey!



Yazarın Tüm Yazıları