Biz de hakkımızı yargıda ararız

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 400 trilyonluk okul ihaleleri bazı okurlarımızın canını sıkabilir; ancak onlarca müteahhit bu ihalelerde haksızlık yapıldığında, yandaşların kollandığında ısrar ediyor.

Haberin Devamı

MEB Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanı Prof. Abdülsamet Arslan’ın sözlerini ‘ciddi’ bulmayıp, gelişmelerin saptırıldığını öne sürüyorlar.

İlk anda Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, köşemizde yer alan iddialar için ‘ithamlar tamamen yalan, mesnetsiz ve gerçek dışı’ denilse de, ihalelerde birçok usulsüzlük ve haksızlık yapıldığı ortaya konulan hesaplamalarda dikkat çekiyor.

Başbakan Erdoğan’ın gelişmeler karşısında MEB’den bilgi istediği ve Kamu İhale Kurulu’nun başlattığı ‘inceleme’ gibi konuyu ayrıca değerlendirmekte olduğu belirtiliyor.

Prof. Arslan’ın ihaleleri savunan açıklamalarına karşı, ‘korkusuz’ müteahhitlerin görüşlerine yer vermeye devam edeceğiz. Ancak önce Prof. Arslan’ı tanıyan ve sınıf arkadaşı olan bazı okurlarımızın gönderdikleri bir açıklamaya yer verelim:

Arslan size doğru konuşmamış... Bir kişi bilim adamı olabilir ama hesap adamı olmak zordur. Bu pahalı ihaleleri savunamaz... Önce... Söylediği gibi eğitimini yurtdışında yapmış falan değildir. Lisans ve yüksek lisansını mezun olduğu Elazığ Fırat Üniversitesi’nde; doktorasını ise İngiltere’de yapmıştır. Yurtdışındaki üniversitelerde de çalışmamıştır. Doçentliğini Fırat Üniversitesi’nden almış, profesörlüğünü ise Gazi Üniversitesi’nde gerçekleştirmiştir.

Aksa İnşaat’ı tanımadığını söylüyor. Kendisi bu göreve gelmeden önce Aksa İnşaat ve YDA İnşaat’ın danışmanı değil miydi? Aksa ve yan firması, bu ihalede kaç iş aldı acaba...

Bingöl depreminde davetiye ile verdiği ihaleleri de gündeme getirmek gerekiyor. Depremi gerekçe göstererek hiç farklı şeyler söylemesinler.

Tüyü bitmemiş yetimin hakkının peşinde olduğunu söyleyen Başbakanımız emin olabilir; gerçekten böyle bir ihale yöntemi hiç görülmemiştir. Çeşitli söylentiler mutlaka açığa çıkarılmalıdır. Hangi firmalar kayırılmıştır, bunların ortaya çıkarılması gerekiyor mu?

Eğer bu ihaleler imzalanırsa, tam sayfa gazete ilanları vererek bakanlığı protesto edeceğiz, yargıya giderek hakkımızı arayacağız. Bakalım Kamu İhale Yasası’nı kim iyi biliyor?’

Bir müteahhit ‘Bu devlet Uzanlar’ın araba ve uçak satışından ancak 20 trilyon toplayabildi. MEB’in ihalelerinden ise 36 müteahhide haksız şekilde 100 trilyon lira gitti’ diyor.

Bekleyiniz.

Dikkat!

DİE’nin açıklanan Hanehalkı Tüketim Anketi bir başka tehlikeye dikkat çekiyor:

Türkiye’de en zengin % 20’lik kesim ile en fakir yüzde 20’lik kesim arasında, eğitim harcamaları farkı 2003 yılında 56.6 kata ulaşmış durumda. Oysa daha geçen yıl bu fark 24.2 kattı.

Türkiye’de nüfusun en az gelir elde eden %20’lik kesiminin giderek tükenme noktasına geldiğini, çocuklarını eğitemediklerini, geleceğe umutla bakmaları için hiçbir nedenlerinin olmadığını ortaya koyan bir tablo bu... Karartmak istemem ama alarm zilleri çalıyor. Ne kadar duymak istemeyip, kulaklarımızı tıkasak da çalıyor!

Hüseyin GÜLGEN

Ayran ve tahtırevan

DEVLET
Bakanı Ali Babacan’a bir okurumuzun tepkisini aktarıyoruz:

Sayın Bakan, oğlunuzu yaz tatilinde neden sünnet ettirmediniz? Herkesin Ankara’ya tatilden dönmesini mi beklediniz?

Tabii, Meclis açıldı, bütün bürokratlar görev başında.

Bir ailenin mürüvvet görmesi mutlu bir olaydır. Ama DİE’nin açıklamasında Türkiye’de 11 milyonun yoksulluk sınırında yaşadığı, bunların çoğunun günde 2.2 dolarla geçindiği yer alıyor.

Tahtırevanlı düğünü Yıldız Sarayı’nda da yapabilirdi Sayın Babacan... Aynı geçmişte Semra Özal’ın papatyalarının Yıldız Sarayı Hasbahçe’de Osmanlı dönemi dekor ve kıyafetleriyle yaptığı balo gibi...

Böyle bir ülkeyiz işte... Ayranı yok içmeye tahtırevanla.... diye bir söz vardır ya, aynı onun gibi.

Harcırah ayıbı

‘GEÇEN
hafta sonu Ayvalık’a turneye giden Devlet Opera ve Balesi’nin çok başarılı 50 kişilik Folklorama ekibi cumartesi gecesi saat 01.00’de otobüsle yola çıktı.

Neden gece 01.00 derseniz, sadece ekibin günlük 30’ar milyon harcırahlarını (toplam 1.8 milyar) eksik ödemek için... 24.00’ten önce çıkarılırsa bu harcırah ödenmek zorunda.

Futbolcusuna 50 trilyon prim vaat edebilen Türkiyem sanatçısına verecek 30 milyon lira bulamadığı için sefil ederek gece saat 01.00’de yollara döküyor.

Nasıl olsa bu utanca da sahip çıkan olmaz. İyisi mi toplum olarak üstlenelim.’

Sorular

TELEKOM’a... Telefon affı ne zaman yürürlüğe girecek? Karar verirseniz memnun oluruz. Çok fazla düşünmenize gerek yok. GSM operatörlerine 18 ay verdikten sonra diğer aboneler için neyi bekliyorsunuz? Taşınacağız taşınamıyoruz!

BEDAŞ Genel Müdürü’ne... 14/15 Temmuz gazetelerinde ‘Kaçak elektrik kullanan marketler zincirini bildiğimiz halde açıklayamıyoruz’ demiştiniz. Halen sizden bir cevap alınamadı. Garibanların elektriklerini kesiyorsunuz da, bu beylere niye kükreyemiyorsunuz? Görevinizi yapmayacaksanız yerinizde niye oturuyorsunuz?

Vecdi KAMİL-İSTANBUL

Biliyor musunuz

TELEVİZYONLARDAKİ bazı dizilerin oyuncularının ayda 20, 30, 40 milyar aldıklarının yazılması üzerine Maliye Bakanlığı’nın yapımcı şirketler ile bu paraları alan sanatçıları incelemeye aldığını...

MESAJ PANOSU

YURT
çapında 38 şubesi ve 65 bin üyesi olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin, Bakırköy Belediyesinin desteğiyle düzenlediği ‘3.Gazi Halk Koşusu’ pazar günü Ataköy Olimpiyatevi önünden 10.30’da başlayacak. Katılmak isteyenler; 0212-544 66 12 ve www.tamorg.com sitesine başvurabilir.

İSTANBUL Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu’ndan: ‘Obeziteye zemin hazırlayan fast food ve asitli içecekleri ilköğretim kantinlerinde minimüm düzeyde sattırmaya çalışacağız. Bunun yerine meyva suyu ve süt ürünlerini ve çocuklara fazla kalori yüklemeyecek yiyeceklerini satışını ön plana tutacağımızı bildiririz.’

SİT alanı ilan edilen Kadıköy Tarihi Çarşısı’nda tarihi dokusunun korunması, cephe, malzeme, renk ve kent mobilyaları açısından uyumunun sağlanması için yapılacak envanter çalışmaları için Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Kültür Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Okay Eroskay arasında protokol imzalandı.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

‘Anayasa’nın tümü yeniden düzenlenmeden TCK’da yapılacak bir değişiklik yeni tartışmalar yaratır.’

(Prof. Uğur Alacakaptan)

Yazarın Tüm Yazıları