Biz Çin’den onlar ise Rusya’dan

Güncelleme Tarihi:

Biz Çin’den onlar ise Rusya’dan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2014 01:18

TÜRKİYE’ye uzun menzilli hava savunma füzesi için kendi HQ-9 sistemini teklif eden Çin, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almak için harekete geçti.

Haberin Devamı

Rusya Federal Askeri Teknik Şirketi Başkanı Aleksandr Fomin, 26 Mart’ta Rus basınına yaptığı açıklamada Çin ile füze sistemlerinin satışı konusunda görüşmelerin sürdüğünü doğruladı. Çin’e füze sistemlerinin satışı ile ilgili karar 2014 yılı başında alındığını belirten Fomin, Çin ile füzelerin miktarı ve fiyatı üzerinde görüşmeler sürdüğünü bildirdi. Türkiye, Çin’in Rusya’dan alacağı S-400 füze sistemlerini ihalede saf dışı bırakmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 26 Eylül 2013’de Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yapılan toplantıda Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı alınmıştı.

ORTAK ÜRETİMİ KABUL ETMEDİ

Türkiye, Çin’den sonra ihalede 2. sıraya Avrupanın Euro-Sam, 3. sıraya ABD’nin Patriot sistemini koydu. Rusya, ihaleye sunduğu füzeleri için ortak üretimi ve Türkiye’nin yerli sanayi katkısını kesin olarak reddetmişti. Türkiye de en az yüzde 50 yerli katkı istediği ve Rusya’nın 4 milyar dolardan fazla fiyat çekmesi nedeniyle ihaleden bu sistemi tamamen çıkarttı. Türkiye, Çin’den alacağı HQ-9 füze sistemlerinin alımı için sözleşme görüşmelerini sürdürüyor. Eski Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da görevden alınmadan önceki son açıklamasında Çin ile imzaya az kaldığını söyledi. Rusya’nın ürettiği S-400 füzelerinin en gelişmiş hava savunma sistemi olduğu ve Rusya’nın da bu nedenle ortak üretime katılmak istemediğini savunma kaynakları ihale sürecinde açıkladı. 400 kilometre etkili menzile sahip olan S-400’ler 2007 yılından beri Rus Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılıyor. Çin’in 1980 yılından beri ürettiği ve Türkiye’nin de satın almayı planladığı HQ-9 sisteminin füzeleri ise 200 kilometre menzile sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!