Biyonik kulak ameliyatları durdu

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun, başta biyonik kulak (koklear implant) olmak üzere sağlık kurulu raporuyla kullanılması zorunlu tıbbi cihazların faturalarının kâr payı da dahil tamamının ödemesine hükmettiği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bilin bakalım ne yaptı?

Haberin Devamı

İndirime gitti. Biyonik kulak ameliyatları durdu. Bir aydır bu ameliyatlar yapılamıyor.
Önce Danıştay’ın Hürriyet’te yayımlanan o kararını anımsatmak istiyorum.
Eskiden Emekli Sandığı kapsamındaki memura, sağlık kurulu raporu ile kullanması zorunlu olan 33 bin 873 liralık biyonik kulağın 30 bin 982 liralık cihaz bedeli ödendi. Ancak ithalatı yapan firmanın kâr payı olarak eklediği 2 bin 891 liralık kısım ödenmedi. Vatandaş dava açtı ve kazandı. SGK’nın, “kâr payı ödemeyelim” talepli temyizi de reddedildi. Kurul’un (Esas No: 2010/3327 Karar No: 2012/128) kararında, “Cihazı ithal eden şirketin makul bir kâr payı ekleyerek, satması ticari hayatın gereği” denildi.
SUT DEĞİŞTİ AMELİYATLAR DURDU
Bu kararla biyonik kulak, protez, ortez gibi tıbbi araçları ithal eden şirketlerin makul kâr payını faturaya eklemeleri ve bunun da SGK’ca ödenmesi yargı vizesi aldı. Başta biyonik kulak kullanıcıları eksik ödenen faturalara dava açmaya hazırlanırken, 1 Ağustos’ta, SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yaptı ve fiyatta indirime gitti. Daha sonra olanları Cochlear Implant Derneği Başkanı ve kendisi de biyonik kulak kullanıcısı durumundaki Mustafa Koyuncu ile konuştum. Koyuncu, üç ay önce kendisine de aynı cihazın takıldığını söylediği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yardım beklediklerini belirterek, bakın neler anlattı:
ON BİN VATANDAŞA BİYONİK KULAK
“İşitme engelinde doğuştan veya sonradan oluşan tam kayıplı olma halinde tek tedavi şekli olan ‘kokler implant-biyonik kulak’ iç kulak protezi ülkemize uygulanmaya başladığı 1987’den beri 10 bin vatandaşımız duyma imkanına kavuşmuştur. İleri bir teknoloji ürünü fiyatı oldukça yüksek olan 25 bin liralık bu cihazın tüm bedelini ve ameliyat masrafını SGK karşılamaktadır. Cihazın garanti sürecinden 3-2 yıl sonraki yedek parça ve pil giderleri de yine SGK’ca ödenmektedir. Ama ayaktan tedavi grubundan yapılan bu ödemelerde geri ödemeler maalesef fatura bedellerinin çok çok altında kalmaktadır.
KULLANICILARIN YÜZDE 75’İ ÇOCUK
Örneğin ara kablosu için SGK 38 TL ödemektedir ama markasına göre bu kaloların fiyatı 160-640 TL, aktarıcı bobin 139 lira ama fiili fiyatı asgari 420 lira, 180 lira ödediği pil yuvası ise 320-700, 11 bin 400 lira ödediği konuşma işlemcisi ise 16 bin 400-16 bin 800 lira, pil için ödediği yıllık ücret 162 lira olmasına karşın pilde en düşük yıllık tutar 330-420 şarjlı pillerde 550-590 liradır. Tabii bir de SGK’nın hiç karşılamadıkları vardır. Örneğin komuta modülü 3 bin 950, FM sistemleri ise 2 bin 500-4 bin 500 TL lira arasındadır. Bu cihazı kullananların yüzde 75’i çocuktur ve aileleri genelde dar gelirli gruptadırlar. Biyonik kulak kullanıcıları ve aileleri ödemeleri mümkün olmayan mali yüklerle karşı karşıyadır.
SUT’TA YÜZDE 35 İNDİRİME GİDİLDİ
Koklear implant fiyatında 01.08.2013 tarihindeki SUT değişikliği ile yapılan fiyat indirimine bağlı olarak; bu cihazların üretici firmaları döviz kurlarının hep yükselmesine karşın fiyatlarda son iki senede yüzde 35’in üstündeki bir oranda indirme gidilmesiyle oluşan yeni fiyatla tamamı ithal olan bu cihazı Kliniklere vermediklerinden bir ayı aşkındır koklear implant ameliyatları yapılamamaktadır. Ömür boyu sessizliğe mahkum olma artık kader değildir. Tedaviye engel çıkarılmamalıdır. SGK; acil olarak firmalar ve kliniklerle görüşüp sorunun hemen çözülmesini sağlayarak çocuklarımızın ameliyatlarını derhal başlatmalıdır.
SGK DAVASIZ ÇÖZSÜN
Fatura tutarından eksik ödenme nedeniyle Danıştay kararını emsal gösterip dava açmaya hazırlanıyoruz. Ama SGK Danıştay’ın son kararlarını da dikkate alarak yeni bir düzenleme yaparsa bizim bu sorunumuz yargıya taşınmadan çözülmüş olur. Daha fazla mağdur olmayız.”
Ben de derneğin bu talebini SGK yetkilerine iletiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları