Bitpazarına yeni mekân

Güncelleme Tarihi:

Bitpazarına yeni mekân
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eski eşya meraklılarının 150 yıllık uğrak yeri Kuledibi bitpazarı da tarih oldu. Kasımpaşa'daki 4 katlı ve 114 dükkânlı Büyük Çarşı, antika eşya satanların ve ahşap eşya usbtalarının yeni mekanı oldu.

Kuledibi'nde 150 yıla yakın bir süredir varlığını sürdüren bit pazarı, sessiz sedasız tarihe karıştı. Değişime direnen son dükk*an sahipleri de artık Kuledibi'ni terk etti. Gezenleri bir kaç dakikalığına da olsa çocukluk ve gençlik günlerine geri götüren bit pazarı esnafının bir bölümü, 2 yıldır eski eşya meraklılarını Kasımpaşa'daki Büyük Çarşı'da ağırlıyor.

Bit pazarında satılan eşyaların çeşidini saymak olanaksız. Hiç olmadık bir anda, çocukluğunuzda başucunuzda duran saatin benzerini, bir vitrinin içinde görüveriyorsunuz. Ya da bir dükk*anın girişinde annenizin parfüm şişesi sizi karşılıyor. Büyükannelerimizin evindeki ceviz konsollar, yıllara meydan okurcasına yeniden alıcı bekliyor. Tarihi kapılardan, eski masa vantilatörlerine, pirinç sefer taslarından, iğlere kadar değişen bir çok eski eşyayla karşılaşmak mümkün bit pazarında.

Kasımpaşa'daki çarşıda, eski eşya satıcılarının yanı sıra çok sayıda eski eşya onarıcısı da var. Kendilerine ‘‘Biz de ahşabın doktoruyuz’’ diyorlar. Bir çoğu baba mesleğini sürdürüyor. En büyük şik*ayetlerini ise ‘‘Artık zanaatçının da zanaatın da değeri kalmadı’’ diye dile getiriyorlar.

Parmakla sayılabilecek kadar azalan varak ustalarından biri de Kasımpaşa'daki Çarşı'da yerini almış. Varak zanaatının genç kuşak temsilcileri Özkan Boyar ve Kadir Güvercinoğlu, incecik altın yapraklarıyla, tarihi mobilyalara yeniden hayat veriyorlar. Çarşı Müdürü Sedat Yıldırım, 4 katta 114 mağaza bulunduğunu belirterek, ‘‘Buraya Kuledibi'ndeki eskicilerin yanı sıra değişik yerlerden de gelen oldu. Çarşı ilk açıldığında, elektronikçiler, parfümcüler vardı. Şimdi bunlar da birer birer eski eşyaya dönüyorlar. Şu anda 70'e yakın eski eşya satan dükkan var’’ diyor.

Yeni çarşı ne kadar düzenli ve büyük olursa olsun, esnaf yine de Kuledibi'ndeki günleri özlemle anıyor.

Çarşıda yer alan eşyalarının bazılarının ortalama fiyatları ise şöyle: Masa 80-150 milyon lira, Viyana yapımı yatak odası takımı 10 bin dolar (3 milyar lira), sandalye 7.5-25 milyon lira, çift şamdan 60 milyon lira, Avize 3.5-125 milyon lira, Komodin 20-50 milyon lira, konsol 125-300 milyon lira, 17'nci yüzyıldan kalma portmanto 400 milyon lira, sallanan koltuk 55 milyon lira, sandıklar 20-100 milyon lira, bakır ibrik 15 milyon lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!