Bitkileri tanıyan yazılım ikincilik kazandı

Güncelleme Tarihi:

Bitkileri tanıyan yazılım ikincilik kazandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 13:55

Sabancı Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin geliştirdiği bilişim teknolojisinde yapay zekanın geliştirilmesine yönelik uluslararası proje yarışmasında bitki görüntüsünü algılayıp tanıyan ve özelliklerini açıklayan yazılım, ikinci oldu. Sabancı- Gebze takımı, Eylül ayında Portekiz’in Lizbon kentinde ImageCLEF 2016 kapsamında yapılan Uluslararası İçerik Tabanlı Görüntü Erişimi yarışmasında yazılımın sunumunu yapacak.

Haberin Devamı

Bilgisayar teknolojisi üzerine çalışmalar yürüten ImageCLEF 2016 kapsamında yapılan ’Uluslarararası İçerik Tabanlı Görüntü Erişimi’ yarışması sonuçlandı. Yarışmaya Türkiye’den katılan Gebze Teknik Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erchan Aptoula ve Sabancı Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Berrin Yanıkoğlu’nun önderliğindeki takım büyük bir başarıya imza atarak ikinci oldu. Avrupalıların başını çektiği, bilgisayarlarla görü araştırmacıları tarafından oluşturulan ImageCLEF Komisyonunun değerlendirmeleri sonucunda ikinci olarak Türkiye’ye bu alanda önemli bir başarı kazandıran ’Sabancı-Gebze takımı’, Eylül ayında Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak olan ImageCLEF 2016’da yazılımın sunumunu yapacak.

Haberin Devamı

Bin çeşit bitki türüne ait olan, 100 binin üzerinde fotoğraf verisi ile çalışılan yazılımda yüzde 70’lik isabet oranı ile bitki tanımlanıyor. İçerik tabanlı görüntü betimleme konusunda bir çalışma olan yazılım, bitkiler baz alınarak yapıldı. Bilgisayar teknolojisinde yapay zekada çarpıcı sonuçlara neden olan ’derin öğrenme yöntemi’ kullanılarak yazılım geliştirildi.

Doç. Dr. Erchan Aptoula, ImageCLEF’te ikinci olan yazılımlarıyla ilgili olarak, "Yazılım sayesinde bir bitkinin fotoğrafı verildiğinde bilgisayar bitkiyi tanımlıyor. Hangi tür olduğu, nerede yetiştiği, zehirli olup olmadığı, ne tür çevre koşullarında yetişebildiği gibi pek çok bitki hakkında ekranınıza bilgi sağlıyor. Doğa ile iç içe ve ilgili olan herkesin kullanacağı bu teknoloji sayesinde, insanlar çevrelerinde bulunan bitkilerin özelliğini bilecek böylece bu alanda daha bilinçli bir yaklaşım sağlanmış olacak. Yazılım, botanikçiler, çevreciler, pek çok bilim insanı için bitki taksonomisinin hızlı okunabilmesiyle önemli bir katkı sunacak. Hatta ev hanımlarının yetiştirdikleri bitkileri tanımaları, hangi şartlarda yetiştireceklerini bilmelerinde de yenilik üretecek bir teknoloji sunuyor" dedi.

Doç. Dr. Aptoula yazılımı telefon uygulaması haline dönüştürmek hedefinde olduklarını da belirtti. Yaptıkları çalışmanın yalnız bitki tanımlama ile sınırlı olmadığını söyleyen Doç. Dr. Aptoula, "Geliştirilen bu çalışma sadece bitkilerle kısıtlanacak bir çalışma değil. Nesneleri tanıma yöntemlerinin yüksek başarımlı bir şekilde bilgisayarlarla gerçekleştirilmesi teknolojileri içinde önemli bir adım. Tıptan savunma sanayine, otomobil teknolojilerine kadar çok geniş bir yelpazede uygulanabilecek bir yazılım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yazılımın ayrıca Gebze Teknik Üniversitesi’nde yürütülen sürücüsüz araç teknolojileri için de kullanılacağı bildirildi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!