Bit pazarına nar yağıyor

Pek çok inanışta bereketi simgeleyen nar, ayrıca pek çok hastalığa da “şifa” oluyor. Kendi kendime hep “tıp ilerledikçe doğaya döneceğiz” derdim.

Nitekim insanlar artık tüm dünyada yemeklere, salatalara nar koyuyor. Pek çok etkinliğe katıldım ve bu etkinliklerde damak tadına ve zevkine güvendiğim gurmelerin nar suyu içmek için adeta yarıştıklarını gördüm. Ve her seferinde “bizim bu Osmanlı yemek kültürü çok sağlam bilgilere ve temellere dayanıyormuş” demekten kendimi alamadım.
Düşünsenize, bundan yüzyıllarca önce narın nimetlerinden yararlanmayı bilen Osmanlı insanları nar şerbetini sofralarından eksik etmiyorlarmış. Saray mutfağının ve konak davetlerinin vazgeçilmez parçasıymış nar suyu ve şerbeti. Narın kalp ve damar hastalıklarına, kansere karşı bu kadar etkili bir ilaç olduğunu biliyorlar mıydı, bilinmez ama bugün narın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden en önemlisidir bu. Bir de tabii narın o muhteşem ekşi tadı ve küçücük cüssesinden beklenmeyecek kadar sulu olması onu bu kadar revaçta kılan. Yani, nar hak ettiği tahta yeniden oturuyor ve bit pazarına nur yağıyor.

Fırında patlıcan bayıldı

6 KİŞİLİK
HAZIR LAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ 
8 adet ince uzun patlıcan 
1 adet limonun suyu 
4 adet orta boy kuru soğan 
2 adet orta boy domates 
1 yemek kaşığı tozşeker 
10 diş sarmısak 
1 kahve fincanı zeytinyağı 
1 çay kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI : Patlıcanları çizgili formda soyup boylarına göre ikiye ya da üçe bölün. İçlerini oyup limonlu ve tuzlu suda 5 dakika kadar haşladıktan sonra alın. Diğer taraftan, soğanları yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağını tencereye aktarıp soğanları zeytinyağında karıştırarak 5 dakika, iyice sararıncaya kadar kavurun.
Üzerine tozşeker, incecik kıyılmış sarmısak, karabiber ve rendelenmiş domates ilave edip 5 dakika daha pişirin. Hazırladığınız iç ılık hale gelince oyuk patlıcanları bu harçla doldurun. Patlıcanları ağızları yukarı bakacak şekilde fırın kabına yerleştirin. 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları