GeriSeyahat Bisikletle Bafa Gölü’nden Selçuk’a
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bisikletle Bafa Gölü’nden Selçuk’a

Bisikletle Bafa Gölü’nden Selçuk’a

49’uncu Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na katılan gazeteci Onur Salman, diğer sporcularla birlikte kilometrelerce yol kat etti. Bu uzun tur sırasında özellikle Bafa Gölü ve Meryem Ana’nın Evi arasındaki etaba hayran kaldı. Salman, tüm bisikletçilere önerdiği tarihi ve doğal güzelliklerle dolu bu güzergâhı yazdı.

Bir bölgeyi gezmenin en iyi yolu bisiklete binmektir. Rüzgâr yavaş yavaş sizi sararken, istediğiniz noktada durup fotoğraf çekebilir, doğanın keyfine varabilirsiniz. Size şahane bir bisiklet rotası önerim var. Doğa ve tarihin içi içe geçtiği, ağaçlar içinde serin ve ferah bir cennete ulaşacağınız bir rota... Bafa Gölü’nün kıyısından geçip Efes Antik Kenti’nin havasını soluyarak Meryem Ana’nın Evi’ne tırmanmak biraz zorlu ama tatmini ve keyfi çok yüksek bir bisiklet gezisi.
Geçen günlerde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 49. edisyonu sayesinde bu eşsiz keyfi yaşama şansına eriştim. Selçuk’ta pedal basarken Ayasuluk Tepesi’nin batı yamacında yer alan Efes Artemis Tapınağı’na göz atmak eşsiz bir deneyimdi. Hele bir de bir de asıl amaca, yani Meryem Ana’nın Evi’ne ulaşınca... Ama sırayla gidelim. Önce yapabileceklerimizi gözden geçirelim. Size sunabileceğim iki alternatif var. Biri bisikleti artık hayatının bir parçası haline getirenler, biri ise hayatın koşuşturması arasına bisikleti de almak için çaba sarf edenler için.
İlk kategori için yolumuz Bafa Gölü’nden başlıyor. Zira bu kategoriye uygun olanlar zaten yaşamlarının bir kısmını bisiklet üzerinde geçiriyorlar. Dolayısıyla idmanlılar. Bu sebeple de neredeyse 100 kilometreye kadar çıkabilecek, çoğunluğu düz bir yolda devam eden parkur onları zorlamayacaktır. Eğer Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu olmasaydı bu güzergâhın Efes Antik Kenti girişine kadar tam anlamıyla bir dinginlik sağladığını fark edemeyecektim. Neden Efes girişine kadar dediğimi açıklamalıyım. Çünkü buradan sonra yaklaşık 10 kilometre kadar tırmanış geliyor. Bu tırmanış öncesi hem doğanın hem tarihi eserlerin güzelliklerinin tadına varın ve antik dünyanın en önemli kentlerinden Efes’i seyredin.
Bu ufak molanın ardından yemyeşil ve harika bir 10 kilometreye hazırsınız demektir. Her köşesinde zengin tarih ve doğa mirasının izlerine rastlanan Selçuk’ta en önemli ziyaret mekânlarından biri, Meryem Ana’nın uzun yıllar yaşadığına inanılan ev. Aladağ’ın eteklerinde bulunan bu eşsiz mekân bütün yorgunluğunuzu alıp götürecek.

/images/100/0x0/55ea27abf018fbb8f86e9704

KEYİF, DİNGİNLİK MUTLULUK VE TEMİZ HAVA

Bir de ikinci grubumuz var. Bisiklet sevgisi fazla olan ancak buna fazla fırsat bulamayanlar. Onlar için rotamızı biraz basitleştirmemiz lazım. Çünkü hâlâ parkurun sonunda zorlu bir çıkış bizi bekliyor. Hedef aynı: Meryem Ana’nın Evi. Ancak mesafeyi biraz kısaltmak gerekiyor. Yine 49. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun güzergâhından gidip Bafa Gölü’nü otomobil ile geçiyoruz. Bisiklet rotamızı Ege’nin eşsiz köylerinden birinde, Sazlı Köyü’nde başlatıyoruz. Bu kez hedefimiz 40-45 kilometre uzakta.
İzmir-Söke yolunun hemen kıyısında Sazlı’dan geçer geçmez bu kez Gümüşyeniköy doğal güzelliği ile sizi etkileyecek. Bisikletinizin üstünde yeşile doyacaksınız. Sonraki 10 kilometrede ise bisiklete bir kez daha âşık olacaksınız. Dar ama ağaçlı yol sizi umduğunuzdan fazlasına götürecek. Ormanın ortasında Meryem Ana’nın Evi sizi bir serap gibi karşılayacak.
Hangi grubu seçerseniz seçin keyif, dinginlik, mutluluk ve temiz hava sizi karşılayacak. Sadece bu etap değil, toplamda 1204 kilometrelik Alanya-İzmir rotası gerçek şölendi. Fakat ek güvenliğe gerek kalmaksızın geçilebilecek belki de en güzel parkurlardan biri olduğu için Bafa Gölü’nden Meryem Ana Evi’ne uzanan şeridi sizlerle paylaşmak istedim.

False