Bisfenol A hormonları bozuyor, diyabete neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bisfenol A hormonları bozuyor, diyabete neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 10:08

Pet su şişeleri, damacanalar, biberonlar, plastik saklama kapları, su içtiğiniz karton ve plastik bardaklar... Hepsi hormon bozucu, kansere neden olan, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının önemli bir nedeni olan Bisfenol A maddesini içeriyor.

Haberin Devamı

Avrupa'da geçtiğimiz yıllarda tamamen yasaklanan Bisfenol A maddesi Türkiye'de hala birçok üründe kullanılıyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, birçok üründe karşımıza çıkan Bisfenol A (BPA) maddesinin hormon bozucu maddelerden biri olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

GIDA VE SIVILARA NÜFUZ EDİYOR

Sert plastik ürünlerini zararlı kılan plastiğin içindeki ''Bisfenol A'' denilen ham maddedir. Hergün kullandığımız sayısız ürün, bardak, pet şişe, çatal, kaşık, suni köpükten yapılan kaplar, saklama kabı gibi sert plastik kapların içindeki bisfenol, yüksek ısı (50-70 c)asit, UF ortamında gıda ve sıvılara nüfuz eder.

PLASTİK, PETROL ATIĞIDIR VE HORMONLARI BOZAR

Plastiğin hammaddesi bilindiği gibi petrol atığıdır. Bunlar hormon sistemini bozar. Bisfenol A insan vücudunda östrojen ve diğer hormanlara benzer yapıdadır. Triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini azaltır. Vücudumuzda kendi hormanlarımızın sahtesi görevi görerek tehlike oluşturur ayrıca öğrenme ve davranış üzerine olumsuz etkileri mevcuttur saldırganlığı arttırdığı ve öğrenmeyi güçleştirdiği görülmektedir.

Haberin Devamı

KANSER, OBEZİTE, DİYABET VE KALP HASTALIKLARINA YOL AÇAR

Plastiklerdeki mevcut bu ham maddeler obeziteye yol açar, diyabet, astım kalp damar hastalıkları ve karaciğer hasarına neden olabilir. Kadınlarda meme erkeklerde prostat kanseri riskini arttırmaktadır.

Plastiklerdeki bu toksik hammaddeler vücuda girer ve vücutta yağ dokusuna depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir. Plastikteki toksit maddeler gıdalara geçmeye eğilimlidirler bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır.

NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?

Plastik kapları buzdolabına koymamalıyız.
• Arabada bırakılan pet şişelerdeki suları tüketmemeliyiz.
• Eve alınan damacanalardaki suyu hemen cam kaba boşaltmalıyız.
• Cam biberon kullanmalıyız.
• Sıcak çay, kahve gibi sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcıların kullanımı yasaklanmalıdır.
• Plastik kapları mikrodalgaya koymamalıyız.
• Plastik kaplar bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
• Plastikler sert deterjanlarla yıkanmamalıdır.
• Tüm gıdaların tüketiminde cam şişe ve kaplar kullanılmalıdır.•

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!