Birlik’lerin geleceği masaya yatacak

Güncelleme Tarihi:

Birlik’lerin  geleceği masaya yatacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2012 17:16

Bir döneme damga vuran Tarım Satış Kredi Kooperatifleri Birliği'nin geleceği, Tariş Üzüm Birliği'nin koordinasyonuyla Çeşme'de düzenlenen toplantıda konuşuluyor.

Haberin Devamı


Türkiye genelinde etkinlik gösteren 16 birlik başkanı yarın İzmir Çeşme'de beyin fırtınası yapacak. Piyasayı regüle etme işlevini 2000'li yılların başındaki düzenlemelerin sonrasında yitiren ve Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) kredi kullanamayan birlikleri Tariş Üzüm Birliği biraraya getirecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın başkanlık edeceği toplantı öncesinde İzmir'de Tariş'e bağlı dört birlik başkanı da görüş alışverişinde bulundu, neler talep edebileceklerini konuştu. Birlik başkanları toplantıda özellikle “Birliklerin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan DFİF borçlarına” çözüm isteyecek, ayrıca 4572 sayılı birliklerin çalışmasını düzenleyen yasa ile ilgili deşikliklik konusunda Bakanlık bürokratlarından görüş alacak.
Toplantıyla ilgili bilgi veren Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, Ankara'daki geniş toplantıya hava muhalefeti nedeniyle gidemedikleri için İzmir'de bir toplantı öngörüldüğünü söyledi. Birliklerin içinde bulunduğu durumun ele alınacağını kaydeden Türker, çözüm önerilerini yetkililere bizzat sunacaklarını anlattı.
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, “İzmir Zirvesi'nde birliklerin mali durumu, sürdürülebilirlikleri, alınması gereken önlemler, 4572 sayılı kanunda yapılması gereken değişiklikler ele alınacak. Bunun yanı sıra özellikle birliklerin işleyişine engel olan yasa maddeleri ile ilgili teknik düzenlemelerin yanı sıra en önemli konulardan biri de ekonomik konular olacak. Problemler belli, çözüm önerileri aşağı yukarı birbirine yakın” diye konuştu.
“GÜÇBİRLİĞİ DEĞİL GÖNÜL BİRLİĞİ”
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birlik Başkanı Cahit Çetin ise “2000'de uygulamaya konan yeniden yapılandırmanın başarı durumu, DFİF borçları ve 2012'nin Dünya Kooperatifçilik yılı olması nedeniyle kooperatiflerin ihtiyaçlarının ele alınacağın bir toplantı olacak. Bu toplantı ayrıca yeniden yapılandırmanın birliklerin üzerindeki olumsuzluklarının ortadan kaldırılması fırsatı sunuyor” dedi.
Tariş İncir Birliği Hasan Hüseyin Karazor da toplantının verimli geçeceğine inandıklarını vurgulayarak “Çünkü bu toplantı birliklerle ilgili yasanın altyapısını oluşturacak. Burada 16 birlik arasında oluşacak güç birliğine değil, gönül birliğine ihtiyaç var. Birlikler, birtakım sorunların çözümünü isterken mantıklı isteklerde bulunmalı. Sorunu iletirken çözüm önerisi de getirmeli” diye konuştu. 


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!