BİRİ SINAVLARI GÖZETLİYOR

Hatırlarsınız 2010 yılında yapılan KPSS’de kopya çekildiği iddiasıyla fırtınalar kopmuş, yer yerinden oynamış hatta dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın istifasına kadar uzanmıştı bu süreç.

Haberin Devamı

O dönemde başlatılan soruşturma da hala devam ediyor. Ve başta ÖSYM olmak üzere hiçbir makamdan da soruşturmanın ne durumda olduğuna dair bir bilgi alamıyoruz. Tek söylenen “Soruşturma devam ediyor” cümlesi. Merakla bekliyorum bakalım ne zaman tamamlanacak bu soruşturma ve ne çıkacak sonucundan?

GÜVENLİK ÜST DÜZEY

Tabii ki, ÖSYM’de sınavlara ilişkin skandallar sadece 2010 KPSS ile sınırlı kalmadı. Ardından üniversiteye giriş sınavı, Tıpta Uzmanlık Sınavı, Hakimler Savcılar Sınavı ve daha birçok sınavda sayısız olaylar yaşandı. İşte tüm bu kötü tecrübelerden sonra, sınavlarda güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Sınava giren adaylar didik didik arandı. Sınavlara giriş belgesi dışında hiçbirşey alınmadı. Evli olan adayların alyansları bile potansiyel kopya aracı sayıldı. Adaylara kalem, silgi bile ÖSYM tarafından dağıtıldı. Ama bütün bunlar az gelmiş olacak ki, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınavlarda kopyanın önüne geçecek yeni yöntemler bulduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

KAMERAYLA SINAV

Gelelim, ÖSYM’nin yeni güvenlik önlemine. Eğer herşey planlanan gibi ilerlerse, 2013 yılında ÖSYM’nin yaptığı bütün sınavlar kamera ile izlenecek. Sınav salonlarına yerleştirilen kameralarla sınavlar kayıt altına alınacak. ÖSYM Başkanı Prof. Demir, sınav güvenliği konusunda yoğun bir çalışmaya girdiklerini ve bu sistemin önümüzdeki yıl uygulanmaya başlanması için çalışma başlattıklarını açıkladı.

SINAV TİCARETİ BİTTİ

Geçtiğimiz hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde biraraya geldiğimiz Prof. Demir, “Göreve geldiğim 2010 yılından bu yana uygulamaya başladığımız her adaya ayrı sınav kitapçığı uygulaması ile ‘sınav ticareti’ ortadan kaldırıldı. ÖSYM’nin eksik ve yanlış bilgilerle yıpratılması yanlış” diyerek kendisine yöneltilen eleştirileri de cevapladı. Demir, 2013 yılında sınavlara ilişkin hedeflerini de “Daha önceki dönemlerde olmayan soru bankasını oluşturmak. Elektronik sınavlar hazırlanması. Acık uçlu sınavlar (test tekniği dışında). Sınavların sonuçlarının daha kısa sürede açıklanması” olarak sıraladı.

Haberin Devamı

ENDİŞELER BOŞUNA MI?

Demir’in açıklamalarına bakarsak, 2 yıldır her sınava binbir türlü soru işareti ve “Acaba yine sorular çalınır mı? Kopya çekilir mi? Sınav sonuçları yanlış hesaplanır mı?” endişesiyle giren adayların bu endişeleri boşunaymış!!! Demir, iddiaların aksine 2 yıldır sınavların en üst düzey güvenlik önlemleri ile yapıldığını, “sınav ticaretine” son verildiğini ortaya atılan bütün iddiaların ÖSYM’yi yıpratmak için yapıldığını savunuyor. Bize de, yargıya intikal etmiş bütün sınavlarla ilgili “Türk Adaletinin” yüceliğine inanmaktan başka bir çıkar yol kalmıyor. Umarım ÖSYM’nin yeni “kamera buluşu” bundan sonra yaşanabilecek bütün olumsuzlukları önleyecek bir çıkar yol olur. Kötü niyetli “kopyacılar” kameraları da diskalifiye edecek yeni bir formül bulmazlar.

Yazarın Tüm Yazıları