Bireyselde faizler hâlâ çok yüksek

Güncelleme Tarihi:

Bireyselde faizler hâlâ çok yüksek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Türkiye’de sürekli olarak büyüyen bir mevduta yapısı bulunduğunu ancak Türk bankacılık sektörüne ilişkin uluslararası kuruluşların raporlarında hep aktif ve pasif uyumsuzluğu konusunun gündeme getirildiğini söyledi.

Bu yılbaşında mevduatta vadelerin uzatılması konusunda ilk adımların atıldığını kaydeden Öztekin, “Türkiye’de sürekli olarak aktifin yani alacakların vadesinin uzun oluşu, pasifilerin yani borçların vadesinin kısa oluşundan söz edilir. Bu durumun bir risk unsuru olduğu belirtilir. Bu görüntüde risk gibi algılanabilir. Asılnda mevduatta bir çıkış yok, sadece bankalar arası bir dolaşım söz konusu. Yani mevduat aslında sektörün dışına çıkmıyor” dedi.
Bireysel kredilerin faizinin gerçekten yüksek olduğuna da değinin Öztekin, buna karşın mevduatın da belli bir oranının kullanılamadığının bilinmesi gerektiğine işaret etti. Öztekin, bankaların aktiflerinin yaklaşık yüzde 10’nun bu likit varlıklardan oluştuğuna dikkati çekti. Öztekin, “Aslında yüzde 5 filan değil mevduat faizleri, inceleme yaptığınızda daha yüksek oranları göreceksiniz. Şu an itibariyle düşmesi bekleniyor zaten. Bazı bankaların 6, vade bazında farklılaştırarak 7-8 civarında faizler verdiğini görebiliriz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!