Bireysel emeklilikte devlet katkısı yattı

Bireysel emeklilik sisteminde beklenen devlet katkısı ödenmeye başladı. Başlar başlamaz da okuyuculardan sorular gelmeye başladı. Kimileri, hesaplarında yüzde 25’lik devlet katkısını göremediklerini belirtip, nedenini soruyor...

Haberin Devamı

Kimileri, devlet katkısının eksik yattığından yakınıyor... Kimileri ise, sadece Ocak ayına ait katkıyı aldığını, geri kalan ayların katkısının yatmadığını söylüyor.
Tüm bu soru ve eleştirilere açıklık getireyim. Önce şunu belirteyim... Ocak ayına ait devlet katkıları, 30 Nisan’da bireysel emeklilik katılımcılarının hesaplarına yatırıldı. Şubat ve Mart aylarına ait devlet katkısı da 2 Mayıs’ta hesaplara geçti. Bireysel emeklilik şirketleri de katılımcıların hesaplarına geçen devlet katkılarını, yatırıma yönlendirdi. Ve Hazine, bu üç ay için toplam 257,6 milyon TL devlet katkısı yatırdı. Şunun da altını çizeyim... Gerek geçmişte bireysel emekliliğe girenler, gerekse de sisteme yeni katılanlar devlet katkısından yararlanacak ve istisnasız herkese devlet katkısı yatacak.
Peki, okuyucuların belirttiği gibi devlet katkısının yatmaması ya da eksik yatması gibi durumlar olabilir mi? Olabilir... Nasıl mı? Madde madde anlatayım.
Ama önce, devlet katkısı nasıl hesaplanıyor, sistem nasıl işliyor; ona değineyim... Emeklilik şirketleri, her ayın sonunda, o ay içinde, bireysel emeklilik katılımcısının yatırdığı katkı payını, Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) bildiriyor... EGM de, her bir katılımcının alacağı devlet katkısını hesaplayıp, emeklilik şirketi ile de mutabakat sağladıktan sonra Hazine’ye bildiriyor... Hazine, gerekli incelemelerden sonra o ay için ödenecek toplam devlet katkısını EGM’ye... EGM de emeklilik şirketlerine iletiyor. Şirketler de her bir katılımcı için açılan devlet katkısı hesabına, o ay içinde hak ettiği katkıyı yatırıyor. Sistem böyle işliyor.

Haberin Devamı

KİMLER, NEDEN KATKI ALAMADI?

Gelelim, devlet katkısının yatmaması ya da eksik yatmasının nedenlerine...
- Her ayın devlet katkısı, bir sonraki ay yatacak. Yani, Nisan ayında bireysel emeklilik sistemine yaptığınız ödemenin devlet katkısı, Mayıs ayında hesabınıza geçecek.
- Eğer, Aralık ayında sisteme girdiyseniz, Aralık için ödediğiniz katkı payına devlet katkısı alamayacaksınız. Ocak ayından itibaren ödediğiniz katkılara, alabileceksiniz.
- Katkı paylarını kredi kartı ile ödüyorsanız, devlet katkısı da bir ay gecikmeli hesabınıza geçecek. Diyelim ki, Ocak ayında emeklilik şirketine ödeminizi kredi kartı ile yaptınız... Banka, bir ay sonra, yani Şubat ayında, emeklilik şirketine paraya aktardığından; Ocak ayına ait devlet katkısı Mart ayında hesabınıza yatacak. Dolayısıyla kredi kartı ile ödeme yapanlar, birer ay gecikmeyle katkılarını alabilecekler.
- İşverenlerin çalışanları adına bireysel emeklilik yaptırdığı ve katkı payının tamamını da işverenin ödediği durumlarda ise, kişiler hiçbir şekilde devlet katkısı alamayacak. Ancak, bireysel emeklilik katkısının bir kısmını işveren, bir kısmını çalışan yatırıyorsa... Kişiler, sadece kendi yatırdıkları tutar için yüzde 25’lik devlet katkısı almaya hak kazanacaklar.
- 1 Ocak 2013 tarihinden önce bireysel emeklilik sistemine yapılan ödemeler içinse hiçbir şekilde devlet katkısı ödenmeyecek.

Haberin Devamı

NEREYE MÜRACAAT EDECEKSİNİZ?

Bunların dışında devlet katkısının yatmaması ya da eksik yatması pek olası değil. Yine de böyle bir durum varsa... Devlet katkısının hesaplanmasında veya yatırılma aşamasında bir yanlışlık yapılmış olabilir. Nitekim, böyle bir sistemde bazı yanlışlıklar olmasını çok da garipsememek lazım.
Bunun da çözümü var... Hak ettiğiniz devlet katkısının eksik yatırıldığına inanıyorsanız ya da sizin hesaplamanızla yatan arasında bir fark varsa... Devlet katkısı hesabınıza hiç geçmemişse... Veya da Ocak ayını alıp, Şubat-Mart ayına ait katkıyı alamadıysanız... Öncelikle bireysel emeklilik şirketinize müracaat edeceksiniz. Emeklilik şirketleri bu konularda katılımcılarını bilgilendirmek zorunda. Oldu ya, şirketinizden cevap alamadınız... O zaman EGM’ye müracaat edeceksiniz. Çünkü, bireysel emeklilikle ilgili tüm işlemlerin yapıldığı, sistemin yürütüldüğü merkez, Emeklilik Gözetim Merkezi...

Yazarın Tüm Yazıları