Birecik Devlet Hastanesi Personeline Sigarayı Bırakma Eğitimi Verildi

Güncelleme Tarihi:

Birecik Devlet Hastanesi Personeline Sigarayı Bırakma Eğitimi Verildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 16:47

PERSONELE SİGARA EĞİTİMİ

Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Rengin Öztürk ,hastanede görev yapan tüm personele sigarayı bırakmaya yönelik eğitim verdi.
Hastanede yapılan sigara bıraktırma seminerinde, öncelikle tütün kullanımının dünyada ve Türkiye’deki sıklığından bahseden Uz. Dr.Rengin Öztürk, “Türkiye’de yaklaşık 17 milyon sigara içicisi vardır. Bunların yüzde 47.9’u erkek, yüzde 15.2’si kadındır. Genel toplumda sigara içimi yüzde 33 olup bunların da bir kısmı 13 ile 15 yaş grubudur” dedi. Sigara içmenin etkilerinden bahseden Uz.Dr. Öztürk, “Sigara içilmesinin vücutta meyana getirdiği etkilere bakacak olursak, akciğer kanseri ve KOAH’a, kalp krizi ve damarlarda tıkanıklığa, ağız ile boğazda tat alamama, ağız kokusu, dişlerde sararma ve gırtlak kanserine, mide kanserine, kemik erimesine, ciltte kırışıklıklara, parmaklarda sararmaya, cinsel güç kaybına ve kısırlığa yol açmaktadır. Akciğer kanseri gibi ölüm oranı çok yüksek olan bir hastalığın yüzde 95’i sigaraya bağlıdır. Bu arada pasif içicilik dediğimiz, yanımızda içilen sigaradan da aynı zararlı etkileri alıyoruz. Bulunduğunuz ortamda içilen sigaranın dörtte birini siz de içiyorsunuz. Kapı, cam veya aspiratör açmanın pasif içiciliği azaltmakta bilinenin aksine hiçbir olumlu etkisi yoktur. Tıp gözüyle sigara içme durumunu şöyle algılıyoruz, Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından bir hastalık olarak ICD-10 kodu almıştır. Biz de buna nikotin bağımlılığı diyoruz. Tabi ki tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bizler, Göğüs Hastalıkları Uzmanları sigara bıraktırma yetkinliğine sahip hekimleriz. Hastalar polikliniğimize başvurduklarında tüm değerlendirmeleri yaptıktan sonra onlar için en uygun tedaviyi başlıyoruz. Bu tedaviler hap, nikotin sakızı veya nikotin bandı şeklinde olabiliyor. Hastalara ayrıca davranışsal ve psikolojik olarak da bazı önerilerimiz oluyor” şeklinde bilgiler verdi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Rengin Öztürk seminer sonrasında “Buradan da tüm sigara içenleri bu oldukça zararlı maddeden kurtulmaları için polikliniğimize davet ediyoruz” diyerek seminere katılanlara sigara içenlere bırakmaları konusunda gerekli desteği vereceklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!