Birçok STK hala engelliler için piknik düzenlemeye, engellilere bez bebekler yaptırmaya devam etsin.

15 Ekim 2016 Cumartesi günü DEV- Dünya Engelliler Vakfı ve WDU – World Disability Union'un (Dünya Engelliler Birliği) daveti üzerine İstanbul WOW Hotels & Convention Center'da gerçekleşen Uluslararası Digital Erişilebilirlik çalıştayına panelist olarak katıldım.

Haberin Devamı

Engelliler ve farkındalık yaratma konusunda medyanın rolünü anlattım.

İtiraf etmeliyim ki, ülkemizde engelliler konusunda sivil toplum kuruluşları tarafından engellileri sözde sosyalleştirmek, hayata katmak adı altında engellilere sunulan dikiş nakış kursları, piknik organizasyonları gibi engelli bireylerin hayatında zerre fark yaratmadığını düşündüğüm, sırf yapılmış olmak adına yapılmış demode olmuş faaliyetlerin çok ötesinde çalışmaların yapıldığını görmek beni son derece mutlu etti ve umutlarımı yeşertti.

BU ÜLKEDE ENGELLİLER ADINA GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR.

Çalıştay Aynur Ayaz moderatörlüğünde WDU & DEV’in kurucu başkan yardımcısı Necdet Öztürk’ün açılış konuşması ile başladı. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık, Turizm, Spor Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti.

Haberin Devamı


Boğaziçi ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ecmel Ayral, Pordiva Bilişim Teknolojileri genel müdürü Ercan Balcı ve WDU & DEV’in kurucu başkan yardımcısı Necdet Öztürk WDU Digital Sistem ve E- Mobility strateji modeli uygulaması hakkında sunum yaptılar.

Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esra Macaroğlu, ABD Drexel Üniversitesi’nden video bildiri ile WDU genel sekreteri & MA, MS Yasemin Çelikkol, Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatma Doğanay, WDU üyesi ve Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ülkü Tosun, Hacettepe Üniversitesi özel eğitim fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Baloğlu video bildiri ile yenilikçi & kapsayıcı digital erişebilirlik modelleri ve standartları konusunda konuşmalarını yaptılar.

Haberin Devamı

Dezavantajlı gruplar açısından dijital dünyanın avantajlarını Sudan’dan video bildiri ile Dr. Yousifal Zubair, İşitme Engelliler Federasyonu başkanı Muammer Ay, İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü başkan yardımcısı Cihan Yazıcı, WDU üyesi ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, Kanada’dan video bildiri ile Linnie Tse, Süleymanpaşa Belediyesi Engelliler Birimi’nden Şerife Türüdü anlattı.

Dijital Erişebilirlik, medya ve engelliler konusunda Hürriyet gazetesi adına ben, digital stratejist Levent Karadağ, sosyal medya’dan hepimizin tanıdığı twitter fenomeni “Odun Herif” – Kadir Doğrubakar, video bildiri ile Kosovo’dan Little Prople of Kosovo başkanı ve WDU yönetim kurulu üyesi Hiljmineta Apuk, video bildiri ile Türk Telekom engelli temsilcisi Elif Gamze Bozo, Amerika’dan video bildiri ile engelli aktris Leopoldine Huyghues – Despointes düşünce ve fikirlerimizi paylaştık.

Haberin Devamı

Nasıl? Sizce de okuduğunuzda dolu dolu ve engelli bireylerin hayatında gerçek anlamda fark yaratabilecek bir çalışma gibi durmuyor mu?

Bir çok STK – Sivil Toplum Kuruluşu hala engelliler için piknik düzenlemeye, kullanılmış kıyafetleri aklayıp paklayarak destek vermeye, kermesler düzenleyerek, engellilere bez bebekler yaptırarak onları artık çağ dışı kalmış yöntemlerle sığ sularda yüzdürmeye, sözde sosyalleştirmek, destek sağlamak adı altında onları hepten dibe çekmeye, köreltmeye ısrarla devam etsin.


Ben artık bu ülkede engelli bireylerin hayatlarında gerçekten fark yaratacak, onları engelsiz bireylerle birlikte hayata eşit şekilde katacak çağdaş çalışmaları ve girişimleri, hayata geçirilmiş projeleri görmek istiyorum. Bu çalıştay benim umutlarımı yeşertti.

Haberin Devamı

Gerek startup’ların desteği gerekse markaların hem dijital pazarlama faliyetlerinde hem de kendi digital uygulamalarında engelli insanların erişimini kolaylaştırma gibi misyonları edinmeleri ile engelli bireylerin hayatlarının daha da kolaylaşacağına, ülkemizde engelli bireylerin hayata aktif bir katılım sağlayabilmeleri için çağdaş yöntemlerle güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Yeter ki bizler de fark yaratacak projeleri gönülden destekleyelim, bu amaç için yola çıkmış kişileri yolda yalnız bırakmayalım.

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.motivasyonatolyesi.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.instagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

Yazarın Tüm Yazıları