Biraz uyku, tek istediğim buydu...

Güncelleme Tarihi:

Biraz uyku, tek istediğim buydu...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 19:01

Kral ve Rüyayiyen ürkütücü bozkırdan çıkıp Uykucular Ülkesi’ne dönebilecek mi?

Haberin Devamı

Kötü rüyalardan korkmak ve uyuyamamak herkes için kötüdür ama en çok da çocuklar için kötüdür. Prenses Uykucuk içinse kötü olmanın ötesinde bir skandaldır aynı zamanda. Çünkü o, Uykucular Ülkesi’nin prensesidir ve bu ülkedekilerin en önem verdiği şey uykudur. Uykucuk, sık sık kâbus gördüğü için uyumaktan korkuyor, akşamları yatağa girmemek için türlü bahaneler uyduruyor. Kızlarının günden güne zayıflayıp solduğunu gören kral ve kraliçe, nice doktorlara, şifalı ot toplayıcılarına, çiftçilere, denizcilere, çobanlara haber salıyor ama kimse çare bulamıyor. Sonunda kralın kendisi çare aramak için yola koyuluyor. Aylarca gezmediği yer, sormadığı kimse kalmıyor. Çare bulamadığı gibi sonunda yolunu da kaybediyor kral. Ve böylece Michael Ende’nin kendine özgü fantastik dünyasına adım atıyoruz. Buz gibi bir rüzgârın estiği, çalılar ve katırtırnaklarıyla kaplı, tuhaf yaratıklarla dolu bir bozkıra varan kral, tam umudunu yitirmişken, ışıldayan bir şey görüyor. Ay ışığına benzeyen, kirpi dikenli, koskocaman ağızlı bu eciş bücüş yaratık, görünüşüyle hiç umut vaat etmiyor. Gelin görün ki o, kötü rüyaları sapıyla, köküyle mideye indiren Rüyayiyen’in ta kendisi olduğunu söyleyerek kralı da bizleri de şaşırtıyor. Fakat bir sorun var; kâbus gören kişinin, büyülü tekerlemeyi okuması ve Rüyayiyen’i yemeğe davet etmesi gerekiyor. Şimdi kral ve Rüyayiyen’in bu ürkütücü bozkırdan çıkıp Uykucular Ülkesi’ne dönmesi gerekiyor. Sonra ne kâbus kalacak ne uykusuzluk. Hem de sadece Prenses Uykucuk için değil tüm çocuklar için.
‘Bitmeyecek Öykü’ ve ‘Momo’ ile milyonlarca çocuğa ulaşan, fantastik çocuk edebiyatının ustalarından olan Michael Ende’ye ödüllü illüstratör Annegert Fuchshuber eşlik ediyor.

RÜYAYİYEN

Biraz uyku, tek istediğim buydu...

Michael Ende
Resimleyen: Annegert Fuchshuber
Çeviren: Neylan Eryar
Kırmızı Kedi Çocuk, 2017
32 sayfa, 14 TL.

Haberin Devamı







Biraz uyku, tek istediğim buydu...


BAY ÖRDEK 9-6 YOLLARINDA...

“İsim: Bay Ördek. Yetenekler: Vakvaklamak, resim yapmak, su geçirmez olmak.” Bay Ördek’in özgeçmişinden birkaç önemli madde. Kendisi acil iş arıyor. Çünkü arkadaşlarının hepsi şehir merkezinde çalışıyor ve sürekli işlerinden bahsediyor. Sonunda arkadaşlarının ısrarlarına dayanamayıp çalışmaya karar veriyor ve gazetedeki iş ilanlarına bakmaya başlıyor. Bu işler bir ördek için çok sıkıcı görünüyor ama mecburen birini seçip görüşme ayarlıyor. Havalı mı, doğal mı yoksa profesyonel mi görünmesi gerektiğine bir türlü karar veremeyen Bay Ördek, görüşme öncesi çok gergin saatler geçiriyor. Öyle ki, yolunu bile kaybediyor. İçinden sürekli, “Sakin ol, karizmatik ol, rahat ol” diye tekrarlıyor ama nafile. Neyse ki bir dizi olumsuzluğa rağmen işe alınıyor. Ama o da ne? Bay Ördek çok mutsuz. Grafiklerle ve rakamlarla dolu tablolar ona hiç ilginç gelmiyor. Tüm bunlar çalışma isteği yerine uykusunu getiriyor. Ve kısa bir şekerlemenin ardından işten ayrılıveriyor. Kendine ve ilgi alanlarına uygun, sakin ve doğal olabileceği, yeteneklerini gösterebileceği, gönlündeki işi aramak için kolları sıvıyor.
Sonny Ross’tan meslek seçimi, iş yaşamı, cesaret ve hayallerinin peşinden gitmek üzerine yazılmış incelikli bir hikâye.

BAY ÖRDEK İŞE BAŞLIYOR
Biraz uyku, tek istediğim buydu...

Sonny Ross
Çeviren: Behlül Dündar
Hep Kitap, 2017
28 sayfa, 19 TL.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!