Biraz EXPO biraz AVM

Haberin Devamı

Bugün önce biraz EXPO’dan söz edeceğim. Geçen cumartesi bir röportaj okuyunca aklıma geldi. Ayrıca limana ve Alsancak Stadı’na AVM yapılsın mı, yapılmasın mı tartışmasına ben de katılıyorum.

Kurul üyesinin tuzluk benzetmesi

Biraz EXPO biraz AVM

EXPO’ya çoktandır değinmemiştim. Her şey yolunda gidiyor görüntüsü veriliyor ne de olsa. Ama 30 Haziran tarihli Akşam Ege’de Eylül Akdeniz’in Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bülent Akgerman’la yaptığı röportajı okuyunca içim daraldı, bir bölümü aktarmak istedim. EXPO Yönlendirme Kurulu’nda yer alan Akgerman, Paris sunumu öncesini ve sonrasını değerlendirmiş:
Gizlilik varmış
“Paris öncesindeki toplantıda son sunum yapılıyordu. Bizim için en önemli sunumdu ve yarıda kesildi. ‘Gerek yok, detaya inmeyelim’ denildi. Sunumu yollamalarını isteyince ‘Gizlilik var’ denildi. Kesinlikle anlam veremiyorum. Cep telefonumla sunumun yansılarının fotoğrafını çekmeye çalıştım. Çok komikti, o masada oturuyoruz, ama sanki yönlendirme kurulu üyesi değil, tuzluğuz.
...Biz yönlendirme kurulu üyesi olarak bir çok şeyden bihaberiz. Herhalde yönlendirmemizi çok istemiyorlar.”
Akgerman, “Fazla da konuşup rakiplerin ekmeğine yağ sürmek istemiyorum” demiş, Paris sunumunu “Bütün olarak tek kelimeyle harika” diye nitelemiş. 

Haberin Devamı

Fikir ayrılığı olmayan birileri bulunamıyor mu

Bu röportajı okuduktan sonra, yürütme komitesinden istifa eden başkan Mahmut Özgener’le Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli’nin yerine kimsenin atanmadığı geldi aklıma. Kararlarını, “Bugün geldiğimiz noktada ise, yönlendirme kurulu başkanımız sayın valimizle çalışma anlayışından kaynaklanan fikir ayrılıkları nedeniyle görevlerimizden ayrılma kararını üzülerek kamuoyuyla paylaşmak durumundayız” diye açıklamışlardı.
Sahi ne oldu, fikir ayrılığı olmayan birileri bulunamadı mı daha?

AVM tartışmasında ben de varım

Alsancak Limanı ve Alsancak Stadı’na alışveriş merkezi yapılması projesi sürekli tartışılıyor. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve bazı işadamları limanda AVM’yi savunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, turizmciler AVM’ye karşı. MHP İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu konunun referanduma taşınmasını önerdi. AVM’ye karşı çıkanlar, “Kruvaziyer limanı mutlaka yapılmalı. Ancak AVM hem esnafı çok zorda bırakır, Alsancak trafiğini de kilitler” diyor.

Haberin Devamı

Stada yeşil alan olmaz mı?

 Bana göre limanla stada AVM yapılmamalı. İzmir’in çıkışlarında yeterince AVM var. Kruvaziyer limanı yapılmalı, çevresi de güzel restoranlar, kafeteryalarla bezenmeli. Alsancak Stadı’na gelince. Stat olarak gözden çıkarılmışsa, rant amacıyla kullanılmamalı. Kentin göbeğinde bir yeşil alan, örneğin bir botanik bahçesi fena mı olur? Kruvaziyerle gelen turistin de ilgisini çekmez mi?

Çeşme Ilıca'dan bir yakınma var

Biraz EXPO biraz AVM

Ben bir Ilıca sakiniyim. Daha önce Çeşme Belediyesi’ne yazılı olarak bildirdiğimiz şikayetimizden cevap alamadım. Bu yüzden size de yollamayı uygun gördüm. Çeşme/Ilıca/Yıldızburnu’nda Kumrucu Şevki’nin önünde denize inen demir merdiven çok paslanmış, çürümüş ve basamaklar kırılmak üzere. Bugün denize girerken küçük bir kızın ayağı kesildi. Yerine alüminyum veya sert plastik merdiven konulması isteğini geçen yaz ve bu yaz başında da belediyeye bildirdik, ama bir cevap çıkmadı.
Ayrıca Ilıca Plajı’nda denizden çıkıldığında ayaklardaki kumun akıtılması amacıyla tuzlu su ya da şebeke suyu muslukları yapılmasını talep etmiştik. Hiçbir yanıt alamadık. Yüzyıllarca oluşan kumların ziyan olmaması da önemli. Örneğin Marmaris Sedir Adası Kleopatra Plajı’nda kum taşınmasın diye ayak yıkama zorunluluğu vardır. Dünyanın cennet köşelerinden Ilıca Plajı’nda ise bir musluk bile yok.
   Nesrin Toptaş

Yazarın Tüm Yazıları