"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Biraz dikkat, çok tasarruf

Hayatımızı sürdürmek için gerekli olan besin miktarını sağladıktan sonra düşünürüz, bu besini sağlayacağımız gıda maddesinin ne olacağını.

Diyeceğim o ki; et de bir protein kaynağı, soya fasulyesi de. Hangisini yiyeceğimizi belirleyen etkenlerden biri de maddi olanaklarımız. İyi beslenip sağlıklı ve kalitesi yüksek bir yaşam sürmenin temel koşulu, cebimizde yeterli miktarda para olması. Ancak hangi gıda maddesinin vücudumuzda ne iş gördüğünü, neyin yerine ne yiyebileceğimizi bilmek ve bütün bu bildiklerimiz doğrultusunda kendimize bir beslenme diyeti uygulamak çok önemli. Alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi yapmak ve bu sayede ihtiyacımız olmayan şeyleri sırf market raflarında bulundukları için almamak, alırken son kullanma tarihlerine bakmak ve mümkünse küçük bir fiyat araştırması yapmak bütçemize katkıda bulunacaktır. Ayrıca elimizde bulunan malzemeleri ziyan etmemek de mutfakta ekonomiyi düzeltecek olan faktörlerden biri. Örneğin, havucu sonuna kadar rendelemek, peyniri kapaklı bir kapta saklayarak sararmasını engellemek ya da malzemenin gerektiği kadarını paketinden çıkarmak basit ama çok etkili yöntemler. Evinizde olan malzemeyle en güzel yemekleri yapmak da biraz araştırmayla mümkün olabilir. Biraz kitap karıştırmakla ya da yapacağınız yemek üzerinde biraz düşünmekle mutfak parasının ne kadar ekonomik kullanılabileceğini göreceksiniz.

Portakallı kayısılı fındık keki

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı un

á 1 çay bardağı çekilmiş fındık içi

á 100 gr yumuşamış margarin

á 4-5 yemek kaşığı süt

İç harcı için

á 2 su bardağı kuru kayısı

á 1 adet portakal kabuğunun rendesi

á 1 çay kaşığı tarçın

á 2 yemek kaşığı kuru üzüm

á 2 yemek kaşığı süt

n Un, çekilmiş fındık içi, yumuşamış margarin ve sütü yoğurma kabına aktarıp yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanmıyorsa, süt eklemeye devam ederek kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirin. İnce ince doğradığınız kayısıları bir tencereye aktarıp rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyerek karıştırın. Üzerine 2 su bardağı su ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra üzerine tarçın ve üzümü serpiştirerek bir kenarda bekletin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya bölüp bir parçasını orta boy yuvarlak kelepçeli kalıba yaydıktan sonra, üzerine kayısılı harcı aktarın. Hamurun ikinci parçasını da harcın üzerine bastırarak yayın. Üzerine fırça yardımıyla 2 yemek kaşığı süt sürüp 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız kekin soğumasını bekleyip dilimleyerek servise sunun.

Patatesli kuzu incik

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

90 dakika


Malzeme listesi

á 4-6 adet kuzu incik eti

á 8-10 adet orta boy taze patates

Sos için

á 5 çay kaşığı dolusu domates salçası

á 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik

á 1 su bardağı ılık su

á 1-2 adet defne yaprağı

á 1 adet büyük boy fırın poşeti

á 3 çay kaşığı un

n Salça, yoğurt ve zeytinyağını derin ve geniş bir kaseye aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz, karabiber ve kuru kekiği serpip suyunu ekledikten sonra tekrar karıştırın. Üzerine 1-2 adet defne yaprağı atıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, fazla büyük olmayan taze patatesleri kabuklarıyla birlikte akan suyun altında iyice yıkayıp kağıt peçeteyle kurulayın. Etlerin her tarafını hazırladığınız sosa bulayın. Patatesleri de aynı sosun içine atıp karıştırın. Kabın üzerini alüminyum folyo ya da naylonla kapatıp buzdolabına koyun; et ve patatesleri bu sosta 30 dakika bekletin. 3 çay kaşığı unu büyük boy fırın poşetine aktarın. Poşetin ağzını elinizle kapatıp birkaç kez sallayarak unun her tarafına bulaşmasını sağlayın. Buzdolabında dinlenen et ve patatesleri unlanmış poşete koyun. Ağzını bağlayıp fırın tepsisine yerleştirin. Bir çatal yardımıyla poşeti 4-5 yerinden delip, pişerken hava almasını sağlayın. Patatesli et yemeğini, 175 dereceye ayarladığınız fırında 90 dakika, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Poşeti fırından alıp içinden et ve patatesleri çıkarın. Yanında pilavla sıcak sıcak servise sunun.
X