Güncelleme Tarihi:
DEGÜSTATÖR GİBİ TATMAK
İlk olarak, bira kesinlikle şişeden tadılmaz. Şişeden içerseniz, ağzınıza kontrolsüz bir bira akışı gerçekleşir. Ayrıca biranın aromalarını şişenin dar ağzından asla tam anlamıyla algılayamazsınız. Bu nedenle bira, mutlaka önce temiz ve çeşidine uygun bir bardağa dökülmeli, sonra tadılmalıdır. Bira, ayaklı ya da kulplu bir bardakta servis ediliyorsa, mutlaka bardağı kulpundan ya da ayağından tutun. Bu, biranızın daha geç ısınmasına sağladığı gibi bu işten anladığınızın en büyük işareti olacaktır. Bardaktan içmek şişe veya kutu biranın aksine gereksiz hava ve gaz yutup, karnınızın şişmesini de engelleyecektir. İyi haber, bira tadıldıktan sonra, hep yutulur. Tattıktan sonra şarap tadımındaki gibi tükürmenize gerek yoktur. Bir de yuttuktan sonra biranın kalıcılığını ölçmek için tadının ağzınızda yaklaşık kaç saniye kadar kaldığını sayın. Bu biranın AP’sini yani ‘Aromatic Persistance’ını, Türkçe anlamıyla kalıcılığını ifade eder. AP’si kısa biralar birkaç saniyede ağızda yok olurken, AP’si uzun biralar 10 saniye veya üzerinde kalır.
ESMERİN MALTI, SARIŞININ TADI
DOĞRU BARDAKTA İÇ
ACI VAR MI ACI?
IBU değeri, biradaki acılığı ölçer. Buradaki acı, kavrulmuş kahve acısı ya da bitter çikolata acısı gibi bir acı. Damakta, hafif burukluk hissi veren bir acı. Biranın en önemli hammaddelerinden biri olan şerbetçiotu, biraya, bu bahsettiğimiz acılığı ve aromatik özelliği verir. Zamanında, şerbetçiotu, biranın bozulmasına karşı bir koruyucu olarak eklenirmiş. Tadı da zaman içinde, bira ile özdeşleşmiş. Nihayetinde bira, onsuz düşünülemez olmuş. Şerbetçiotu, yetişmesi zor, narin bir bitkidir. Birçok farklı türü bulunur. Bunlardan bazıları, yüksek acılığa, bazıları yüksek aromatik özelliğe, bazıları ise her ikisine birden sahip olabilir. ‘Brewmaster’ yani bira ustası, yaratmak istediği biraya en uygun acılıkta ve aroma profiline sahip şerbetçiotunu veya şerbetçiotu harmanını seçer. Şerbetçiotundan gelen bu acılık, IBU değeri ile ölçülür. Açılımı ‘International Bitterness Unit’ yani uluslararası acılık birimidir. En düşük acılığa sahip bira, 8 IBU değerindedir. Türkiye pazarındaki biraların çoğu, 10 ila 30 IBU arasındadır. Yani, düşük ve orta seviyede bir acılığa sahiptir. Dünyada en yüksek acılığa sahip biralar ise 100 IBU ve üzeri değerlere sahip olabilir. Bu acılık, biranın tadını, alkolü, dengeler. Biraya tonik, kavrulmuş kahve, acı çikolata tadına benzer bir lezzet katar. Biranızı tadarken, bu acılığı ölçmeye çalışabilirsiniz.