GeriSeyahat Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Gülfer Duran (34) gezgin bir blogger. Farklı kültürleri ve yaşam biçimlerini tanımayı kendine görev edinmiş bir seyahatsever. Gezilerinin dışında en büyük tutkusu kahve... Seyahate çıkmadan önce kahve içebileceği ortamların araştırmasını yapıyor ve yola koyuluyor. Bugüne kadar 31 ülke ve 60 şehirde kahvenin izini sürdü. Sıradaki rotasında ise Etiyopya ve Tanzanya var.

Farklı kültürlere olan merak nasıl başladı?
- Çok küçük yaşlarda... Bu merak sayesinde iletişim kurabilmek için İngilizceyi elimden geldiğince iyi öğrendim. Üniversitede mağaracılık deneyimi bana hayat ve gezme mottomu aşıladı. Sonrasında felsefem şu oldu: "Ayak izi dışında hiç bir iz bırakma, fotoğraf dışında hiç bir şey alma." Kendi maaşımdan biriktirdiklerimle seyahat planları yapıp hafta sonu veya yıllık izine sıkışan zamanlarda seyahatler gerçekleştirmeye başladım. Sonrasında seyahat etmenin, araştırmanın ve farklı yaşamların güzelliklerini öğrenmeye başladıkça bu tutku iyice büyüdü.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Fransa

Seyahatlerinizi kahve tutkusuyla birleştirip gezmek nasıl oluştu?
- Kahve soru sormayan, beni her zaman anlayan arkadaşım. Bugüne kadarda 31 ülke ve 60 şehir gezdim. Seyahatlere gitmeden önce  kahve içebileceğim ortamların araştırmasını yapıyorum. Kahve içmek iletişimin de önemli bir parçası. Bulunduğunuz ülkenin sosyal yaşamı hakkında da bilgiler verebiliyor. Örneğin İtalyanlar sabah kalkar kalkmaz şık kıyafetlerini giyer, büfelerde yüksek bar masalarında espressolarını yudumlarlar. Fransa’da bistrolarda vakit geçiren Parisliler caddeye bakan sıra sıra masalarda sigaralarına eşlik etsin diye kahve içerler. Bizde kahve içmek, uzun ve oturaklı bir süreç. Bir yudum Türk kahvesi yapılırken büyük emek verilir. Bunları gözlemlemek, görmek için bu tutku peşinde geziyorum.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Estonya / Double Espresso ve Kruvasan 

En güzel kahveyi hangi ülkede içtiniz?
 - Bir espresso sever olarak bu soruya cevabım Milano... Espressonun hazırlanması sürecinde doğru basıncı yakalamak pek kolay bir işlem değil. O yüzden de ülkemizde acı olarak tanımlanıyor ve pek tercih edilmeyen bir kahve türü oluveriyor. İtalya sadece pizza ve makarna cenneti değil aynı zamanda iyi espresso yapan baristalar cenneti. Bir de algısal olarak dünyanın en güzel kahvesini suyun 60-70 derece arasında kaynadığı 5 bin 500 metre irtifada Nepal'de bulunan Annapurna Thorung La geçidinde içtim. Yaklaşık altı saat süren 1000 metre tırmanış yürüyüşünden  sonra minik kulübede karlı bir fırtınada kahve hazırlayan Sherpa’nın kahvesi bana dünyanın en güzel kahvesi gibi hissettirmişti. Orada öyle bir ortamda kahve içebilmek büyük bir lükstü.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Nepal

En iyi kahve için hangi mekanları önerirsiniz?
- Geçtiğimiz yıla kadar bu soruya filtre kahve için Helsinki, üçüncü dalga kahve için Oslo gibi cevaplar verirdim.  En son dünyanın kişi başı 12 kg ile en çok kahve tüketen ülkelerinden Finlandiya’da kahvenin tadını vasat bulmam benim için bir hayal kırıklığı oldu. Düşünün balık çorbasını kahve eşliğinde içen bir toplum. Somon çorbasının nefis lezzeti kahvenin sıradan olmasını unutturuyor neyse ki. Şimdilerde ise kahvenin her türlüsünün en güzelini içmek için İstanbul tercih edilebilir. Özellikle üçüncü dalga kahvenin hızla beğeni toplaması sayesinde gurme kahve ile tanışmak isteyenler ismini yeni yeni duymaya başladıkları bu mekanlara uğrayabilirler. Kronotrop, A Cup of Joy, Drip Ist Coffee, Mambocino, Petra Roasting Co., Ministry of Coffee benim sevdiğim kahvecilerden.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Çek Cumhuriyeti

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
- Haritada gitmediğim şehirleri buluyorum ve o şehirlere promosyonlu uçak biletleri takip etmeye başlıyorum. Günlük masrafım 90 lirayı geçmeyecek şekilde konaklama ve kahve içme planlamaları yapıyorum.  Bana göre seyahat etmek zengin işi değil. Planlama ve kazandığınızı neye yatıracağınızı tercih etme işi. 

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu


Nerelerde konaklamayı tercih ediyorsunuz? 
- Yalnız seyahat edeceksem hostelleri tercih ediyorum. Ama yol arkadaşlarım bana eşlik edecekse otelleri tercih ediyoruz. Avrupa’nın büyük bir kısmında hosteller çok uygun fiyatlara merkezi yerlerde konaklama imkanı sağlıyor.  Ancak iyi araştırma yapmak, bağımsız yorumlar okumak veya doğrudan gezgin arkadaşlardan fikir alarak kalacağım yere karar vermek kötü sürprizlerle karşılaşmamak için en güzeli.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu

Avusturya

En son nereye gittiniz, neler yaptınız?
- Prag’a gittim. Amadeus gibi mükemmel bir filimin çekildiği şehirde adeta o filmin setindeymiş gibi hissettim. Eski şehir sokaklarında kaybolup minik dükkanlarda cam işçiliklerine, resim sanatlarına, kedilerine ve binalarına hayran oldum. Her saat başı turist akınına uğrayan Prag Astronomik Saati  önünde kahve içip saat kulesinin bol çanlı kukla geçit törenini yakından görme fırsatı buldum. Saat kulesinin seyir noktasına çıkıp Prag'ın o güzelim kırmızı çatılarını ve 100 kulesini tepeden gözlemledim. Özlem duyduğumuz park alanlarının sonbahar güzelliklerinin seyrine ise doyum olmadı.

Bir yudum kahvenin peşinde dünya turu


Bundan sonrası için planınız nedir? 
- Dünya çok büyük ve yaş olarak yolun yarısına gelmeme rağmen aslında hâlâ yolun başındayım. Hayal ettiğim ve planlamaya çabaladığım Uzakdoğu seyahati yapmayı çok istiyorum. Ama kahve çekirdeklerinin başkenti Etiyopya ve Tanzanya gibi ülkelerin bulunduğu Afrika kıtasını ziyaret etmek aklımdaki ilk öncelikler arasında.


False