Bir yılda 50 çift ayakkabı eskitti

Güncelleme Tarihi:

Bir yılda 50 çift ayakkabı eskitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2009 11:18

Dünyayı koşarak turlayacak olan 60 yaşındaki Japon ultramaratoncu Hazama Kanpei, bir yıl önce Japonya'dan başlattığı koşuda Ankara'ya ulaşarak ancak yolun yarısını koşabildi.

Tokyo'nun 2016 Olimpiyat Oyunları'na adaylığı nedeniyle Japonya'nın elçi olarak görevlendirdiği ünlü komedyen ve ultramaratoncu Hazama Kanpei, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Danimarka'daki toplantısında oyunları Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'ya vermesinin ardından düş kırıklığı yaşayarak, koşarak başladığı ülkesine dönüş yolculuğunda Ankara'ya ulaştı.

Günde ortalama 60 kilometre koşarak ülkesine dönecek Kanpei,Japonya'dan 17 Aralık 2008 tarihinde başlattığı koşuyu tekrar ülkesinde tamamlayacağını söyledi.

“Dünyayı koşarak geçmek benim hayalimdi” diyen Kanpei, şöyle konuştu:
“Bunu başaracağım. Bugüne kadar 10 bin kilometre koştum. Toplamda koşacağım yol 20 bin kilometre. Ankara'ya ulaşarak yolu yarılamış oldum. Ancak okyanusları yelkenli ile geçtim. Eğer okyanusları da sayarsak toplam mesafe 36 bin kilometre olacak. Koşuya geçen yıl 17 Aralık tarihinde başladım. Şu an tam bir yıl oldu. 2010 Ekim ayında bitirmeyi planlıyorum. Yaklaşık bir yıllık yolum kaldı. Hava şartları koşunun programını etkileyebiliyor. Özellikle Pasifik Okyanusu'nu yelkenli ile geçmek beni zorladı.”

5 KİLOMETREDE BİR TESELLİ BULUYOR

Her gün 50 kilometre koştuğunu dile getiren Kanpei, “Her 5 kilometrede bir yaklaşık 5 dakikalık bir mola veriyorum. Molalarda yolun birazı daha bitti, diyerek kendime moral aşılıyorum” dedi.

Japonya'da bulunan eşi ve 2 çocuğundan ayrı kaldığını dile getiren Kanpei, “Ailemle her gün telefonla görüşüyorum. Eşim bana, (Dünyayı dolaşıyorsun ama ben ne yaptığının farkında değilim) diyor. Aynı şekilde çocuklarım da söyleniyor” diye konuştu.

“ARABAYA BİN GÖTÜRELİM”

Bir yıldır koştuğunu ve hayaline de koşarak kavuşacağını anlatan Japon atlet, şöyle devam etti:
“Program dahilinde her zaman koşuyorum. ABD'de 60 kilometrelik yol alıyordum. Burada 5-6 kilometrelik yürüyüşüm oldu. Ancak onun dışındaki kara yolculuğunu koştum. Bugüne kadar 50 çift ayakkabı eskittim. Bu biraz daha fazla da olabilir. Bundan sonra ne kadar eskitirim bilemiyorum. Sponsorlarım, spor malzemesi konusunda yardımcı oluyor ve gönderiyorlar. Koşarken yoldan geçen ve beni destekleyenler arabanın kapısını açarak (götürelim) diyorlar. Ama ben bunu yapamam. Eğer binersem ben biterim. Bu davranışla ABD, Bulgaristan ve Türkiye'de karşılaştım.”

AVRUPA'DAN ASYA'YA KOŞARAK GEÇTİ”

Hazama Kanpei, şimdiye kadar 13 ülkeyi koşarak geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Hepsinin başkentine uğramadım. Ama beni en çok Türkiye etkiledi. İstanbul Boğazı'nı özel izinle koşarak geçtim. Boğazı geçerken etkilendim. O güzel manzara asla kafamdan silinmez. Çünkü, Avrupa'dan Asya'ya koşarak geçiyordum. Kendi kıtama koşarak geçtiğim için mutlu olmuştum.”

KOŞUDAN NOTLAR

Kanpei, Pasifik Okyanusu'nu yelkenli ile 70 günde geçerken, ABD'yi bir baştan diğer tarafa 104 günde koştu. New York'tan Atlantik Okyanusu'nu geçerek Fransa'ya ulaştı.

Kanpei, Ankara'dan sonra Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Ağrı ve Gürbulak sınır kapısı güzergahını izleyerek yaklaşık 2 ayda Türkiye koşusunu tamamlayacak. Japon Kanpei daha sonra İran, Türkmenistan, Kazakistan, Çin ve yelkenliyle geçeceği Doğu Çin Denizi'ni aşarak Japonya'ya ulaşmayı hedefliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!