Bir Yemek Masalı dünya birincisi oldu

Güncelleme Tarihi:

Bir Yemek Masalı dünya birincisi oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 14, 2005 00:00

Kelebek’in yemek sayfası yazarı Sahrap Soysal’ın, DoÄŸan Kitap Yayınları tarafından yayınlanan ‘Bir Yemek Masalı’ kitabı, dünya yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Dünya Yemek Kitapları yarışmasında, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı’ ödülünü kazandı.Sahrap Soysal, Türkiye’yi AB’den önce yemekleri ile Dünya Yemek Kitapları literatürüne sokmayı baÅŸardı. Soysal, Ä°sveç’in Örebro kentinde, 65 ülkenin ünlü yemek kitap yazarlarının katıldığı yarışmad dünya klasmanına girerek, bu alanda bir ilke imza atarken, Türkiye’nin de dünyadaki gururu oldu. 30’dan fazla dilde, 5 bin kitabın kıyasıya bir rekabete girdiÄŸi yarışmada, Sahrap Soysal, DoÄŸan Kitap Yayınları tarafından çıkarılan ‘Bir Yemek Masalı’ adlı kitabı ile Gourmand Dünya Yemek Kitapları yarışmasında, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı’ ödülünü alarak Türk yemeklerinin dünyaya tanıtımında bir çığır açtı. EÅŸi ve oÄŸlu yanındaydı Kanal D’ye yemek programı yapan, Kelebek’te yemek sayfasına imza atan, e-kolay.net’te yemek sitesi hazırlayan Sahrap Soysal, ödülünü Örebro Konser Merkezi’nde düzenlenen törende, Gourmand ödüllerini dağıtan vakfın kurucusu ve dünyadaki yemek kitapları yazarlarının duayeni olarak görülen Edouard Cointreau’nun elinden aldı. Ödül törenine üzerine giydiÄŸi Türk motifleri taşıyan yerel halk giysisi ile gelen Sahrap Soysal, böylece Türkiye’nin tanıtımında da bir elçi rolü üstlendi. Soysal’ın bu gurur gecesinde, eÅŸi Dr. Nuri Soysal, oÄŸlu Mehmet Soysal ve yakın akrabaları da yanında yer aldı. Osmanlı mutfağına özenle yaklaşılmalı Türk mutfağının, dünyanın en zengin mutfaklarından biri olduÄŸunu söyleyen Soysal, AB yolundaki Türkiye’ye çaÄŸrıda bulunarak, ‘Dünya da Türk-Osmanlı mutfağına karşı herkesin büyük bir ilgisi var. Türkiye olarak bu alanda uzmanlar bir araya gelip, konu ile ilgili bir araÅŸtırma baÅŸlatmalı’ dedi. Sahrap Soysal, son günlerde Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında gelen, Osmanlı mutfağının moderleÅŸtirilmesi görüşlerine ise katılmadığını kaydederek, ‘Orijinal reçeteyi bozmamak kaydıyla yapılacak reformları desteklerim. YaÄŸ oranını, ÅŸekeri azaltabiliriz. Bu konuda uzmanlar bir araya gelerek, kültürümüzü dünyaya en iyi ÅŸekilde sunmanın yollarını aramalı’ dedi. Hayatımın en heyecanlı gecesiydiSahrap Soysal, aldığı ödülü deÄŸerlendirirken, ‘Dünyanın en iyi yerel yemek kitabı ödülünü almak, hakikaten unutulmaz bir onurdu. Çok sevindim, çok heyecanlandım. Hatta dilim dolaÅŸtı, ne söyleyeceÄŸimi ÅŸaşırdım. Çok mutluyum’ dedi. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!