"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bir yemek masalı

Bugün sizlere bir yemek masalı anlatacağım. Bir zamanlar Kamboçya devletinde yaşayan bir kral varmış. Bu kral, midesine çok düşkünmüş. Hatta yemek konusunda öylesine titizmiş ki, kendisine iki yıl içinde aynı yemeği ikinci kez pişiren aşçısının kellesini uçururmuş.

Böylesine bir baskı ve korku altında yaşayan sarayın aşçıları, sürekli yeni yemek çeşidi bulmak, ve buldukları yemekleri kralın ağız tadına uygun olmasını sağlamak için koşturup dururlarmış.

Can korkusu içindeki zavallı aşçılar kralın göz zevkini okşaması için de saatlerce tabak süslemeleri yaparlarmış. İşte bu zalim kralın ülkesine belki de tek faydası, Kamboçya mutfağının gelişmesine ve çeşitlenmesine katkısı olmuş. Henüz dünyaya pek açılmamış, ama yüzlerce çeşnisiyle zengin sayılabilecek olan Kamboçya mutfağı, bu zenginliği biraz da bu despot kralına borçludur.

Sizlere de böyle zengin çeşitlerle dolu sofralar dilerim.

Fırında patlıcan köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

2 adet orta boy patlıcan

1 adet iri boy çarliston biber

1 demet maydanoz

2 adet orta boy domates

1 adet yumurta

300-400 gr orta yağlı köftelik kıyma

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

1 çay bardağı sıvıyağ

Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyup, saplarını kestikten sonra dörde bölün ve tavla zarı formunda doğrayın. İsterseniz acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletip yıkadıktan sonra süzün. Kurulayarak suyunu iyice alın. Sıvıyağdan 1 yemek kaşığı kadar ayırıp kalanını orta boy bir tavada kızdırın. Patlıcanları kızgın yağda, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırarak 5-6 dakika kızartın. Bir el süzgeciyle tavadan çıkardığınız patlıcanları çukur bir kaba aktarın. Üzerine incecik doğradığınız biberi ve maydanozu, soyup tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biberi serpiştirin. Üzerine yumurtayı kırıp kıymayı ilave ettikten sonra iyice yoğurun. 25-30 santim çapında yuvarlak ya da orta boy kare bir fırın tepsisini ayırdığınız 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız köfte harcını bastırarak, yarım santim kalınlığında tepsiye yayın. Patlıcan köftesini üzerini domates dilimleriyle süsledikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız yemeği dilimleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Keten tohumlu dolunay

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

125 gr eritilmiş margarin

1/2 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı tozşeker

3 yemek kaşığı dolusu yoğurt

1 adet yumurta

1 paket vanilya

2 çay kaşığı kabartma tozu

3-4 su bardağı un

3-4 yemek kaşığı keten tohumu

Eritilip, ılıtılmış margarini derin bir kaba koyup üzerine sıvıyağı ve tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 3 dak. çırpıp yoğurdu ve yumurta sarısını ilave edin. Birkaç dakika daha çırptıktan sonra vanilya ve kabartma tozunu katın. Unu da az az ilave ederek elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlak hamurları avuçlarınızla bastırıp, yassılaştırın. Ortalarına başparmağınızla bastırarak çukurlaştırın. Yumurta beyazını çatalla çırpıp fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürün. Çukur kısımlarına keten tohumu yerleştirin. İsterseniz üzerlerine tozşeker de serpiştirebilirsiniz. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. 10 dak. önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında 25 dak. pişirip hemen çıkarın. Soğudukça sertleşen kurabiyeleri servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI