Bir vizyonerin ardından

İZMİR, Kaya Tuncer ile 1990 yılında Gaziemir’de kuruluşunu gerçekleştirdiği ESBAŞ Ege Serbest Bölgesi ile tanıştı.

Haberin Devamı

Aslında ESBAŞ kurulurken birçok kişi başarılı olamayacağını veya marjinal bir başarıyı yakalayabileceğini düşünüyordu. Fakat geniş bir vizyona sahip olan Kaya bey, olayları farklı bir bakış açısından görmekteydi. Daha önce Mersin’de kurulması için bizzat Turgut Özal’ın büyük gayretler safettiği ve Kaya Bey’in de içinde bulunduğu girişim başarılı olamamıştı. Bir sohbetimizde Mersin’deki girişimin başarılı olamamasının en büyük nedeninin; sistemin devlet tarafından kurulduğu ve özel sektör işletim mantığından uzak olmasından kaynaklandığını vurgulamıştı.
İzmir’den havaalanı yolu üzerinde yıllardır boş duran yaklaşık 2.5 milyon metrekare araziye talip olmuştu Kaya Tuncer. Geçen 20 yılda burada yarattığı yepyeni konseptleri ve başarılı pazarlama teknikleri ile dünyada en iyi yatırım yapılacak 7 endüstriyel bölge içine girmeyi başardı. Türkiye’nin tek bir alanda en çok doğrudan yabancı yatırım ve yatırımcı çeken bölgesi oldu.
Kuruluşundan günümüze kadar uzanan 21 yıllık geçmişe baktığımızda bomboş bir tarladan bugün üzerinde dünyaca tanınmış 236 yerli ve yabancı şirketin yer aldığını, yıllık  5 milyar $’lık ticaret hacminin yaşandığı bir bölge yaratmayı başardı.

Haberin Devamı

Geleceğe yatırım

Kaya Bey’in İzmir vizyonunda sıradan bir bölge yaratmak yoktu. O her zaman geleceğe yatırım yapmayı, hayal peşinde koşmayı ve hayallerini gerçekleştirmeyi tercih etti. Önce yaptığı toplantılar, daha sonra yatırım için çağırdığı firmalar ile ülkemizin havacılık sanayi konusunda gerçek üretici olması için büyük hamlelere imza attı. İzmir Havacılık ve Uzay Kümesi’nin kurulmasında maddi manevi hertürlü desteği verdi. Havacılık sanayinin bir kalkınma değil, sıçrama projesi olduğuna inanıyordu. Bu girişiminin ileride İzmir’de kurulacak bir teknopark ile bütünlük sağlayacağını düşünüyordu. İzmir’de kurulacak bir teknoparkta üretilecek yeni teknolojilerin uygulanmasında ESBAŞ gibi serbest bölgelere çok büyük görevler düşeceğine inanıyordu. Havacılık sanayine ara eleman yetiştirecek Havacılık Meslek Yüksekokulu için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Serbest bölgenin sınırlarının genişletilmesi ve daha çok firmaya yatırım imkanı sağlanması konusunda gerek hükümet, gerek yerel yönetimler nezninde birçok girişimleri oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası platformda tanıtım

İzmir’in uluslararası platformlarda tanıtımına daima önem verdi Kaya Tuncer. Körfezde yapılan hydroboat yarışlarından tutun da, EXPO 2020 adaylığımız da dahil olmak üzere her türlü İzmir Projesi’ne maddi manevi katkıda bulunmakta tereddüt etmedi. Onun için tanıtım her zaman önem verdiği konseptlerin başında geldi. Birçok alanda uluslararsı toplantılara evsahipliği yaptı. Girişimlere ve toplantılara öncülük etti. Bu toplantılarda amaç İzmir’in potansiyelini yabancılara aktarmaktı.

Gençliğe yatırım

Kaya Tuncer en büyük yatırımını aslında geleceğimizin teminatı çocuklara yaptı. ESBAŞ’ın içinde kurduğu ‘Uzay Kampı’ ile genç beyinleri uzayla, teknolojiyle ve gelecek ile tanıştırdı. Birçok gencin hayatına pozitif yönde dokunarak farklı düşünen ve farklı birşeyler yaratmayı amaçlayan nesiller yetişmesinde önayak oldu. Uzay Kampı’nda yabancı ülkelerden gelen çocuklara ülkemizi tanıttı. Yakın coğrafyamızda bulunan çocukların hayatları boyunca unutmayacakları ve her zaman anılarında yaşayacak hatıralara imza attı.
Hayatını gelecek üzerine kuran bu vizyoner savaşçının aziz hatırası önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum. Ailesi ve yakın çalışma arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Mekanın cennet olsun Kaya abi..

Yazarın Tüm Yazıları