Bir teknik adamdan daha fazlası...Wenger

DÜNYA futbolunun değerlerini ve ekonomisini tamamen değiştiren Arsene Wenger son yıllarda performansıyla tartışılan isimlerin başında geliyor.

Haberin Devamı

1996 yılında menajer George Graham’ın transferlerden komisyon aldığı iddiasıyla kovulmasının ardından Arsene Wenger, kulüp tarihinin Britanya dışından ilk hocası olarak göreve getirildi.
Görüntüsüyle teknik direktörden çok “öğretmene” benzetilen Wenger’i kabullenmek Arsenal taraftarı için kolay olmadı. Ancak Fransız teknik adamın kendini ispat etmesi çok uzun sürmedi. Göreve başladıktan bir yıl sonra Arsenal’in beş sezonluk şampiyonluk hasretini dindiren Wenger, Manchester United hegemanyasını da yıkan isim oldu.

FELSEFESİ TAKLİT EDİLDİ

ARSENE Wenger görevde kaldığı 16 yıl boyunca hem Arsenal’in hem İngiliz futbolunun çehresini yeniden şekillendirdi. Önce takımın savunmaya dayalı futbol anlayışını değiştiren Wenger, uyguladığı antrenman programlarıyla Arsenal’e yeni bir sistem getirdi.
Klasik 4-4-2’yi değiştiren ve beklerden hücuma destek veren kanat oyuncuları yaratan Wenger, hızlı paslarla uyguladığı dikine futbol anlayışıyla da tarihin gördüğü en görkemli takımlardan birinin temelini attı. Bu anlayış ilerleyen yıllarda diğer kulüpler tarafından da başarılıyla taklit edildi.

Haberin Devamı

YENİLMEZLER ONUN ESERİ

WENGER’in dünya futbol tarihine bıraktığı en önemli eser ise 2003-04 sezonunda yazıldı. Tek bir mağlubiyet almadan Premier League şampiyonluğunu kazanan Arsenal ülkede “Yenilmezler” lakabını alırken, tüm gözler Wenger ve uyguladığı sisteme çevriliyordu.
Şimdilerin uzay takımı olarak adlandırılan Barcelona bile böyle bir rekora erişemezken, tam 49 maç yenilmeyerek İngiltere rekorunu kıran Arsene Wenger, methiyeleri ve büyülü anları bir kenara bırakarak yepyeni bir takım için çalışmalara başladı.

SAYISIZ YILDIZ KAZANDIRDI

OYUNCU seçimi ve ekonomik yönden verdiği doğru kararlarla futbol profesörü olarak anılan Wenger’in en önemli özelliklerinden biri de dünya futboluna armağan ettiği yıldızlar oldu.
Henry, Anelka, Vieira, Pires, Ashley Cole, Kolo Toure, Van Persie, Ljungberg, Overmars, Petit, Wiltord, Fabregas, Rosicky, Emmanuel Eboue, Denilson, Nicklas Bendtner, Alexandre Song, Carlos Vela, Theo Walcott, Aaron Ramsey ve Jack Wilshere gibi isimlerin potansiyelini fark eden Wenger onları unutulmaz birer yıldız haline getirdi.

Haberin Devamı

MÜHENDİS, EKONOMİST VE TEKNİK ADAM

ARSENE Wenger’i farklı kılan en önemli özelliklerden biri de birden fazla unvana sahip olması. Straasbourg Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuyan ve Robert Schuman Üniversitesi’nde ekonomi masterı yapan Wenger bakış açısıyla normal teknik adam profiline hiçbir zaman uymadı. Olaylara her zaman çok yönlü bakabilen Wenger, inşa edeceği takımın hem mühendisi hem ekonomisti hem de teknik direktörü olmayı başardı. Bildiği 6 dil (Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Japonca) ise oyuncularıyla bire bir bağ kurmasında onun en büyük silahı oldu.

YILDA 15 MİLYON POUND

WEAH gibi bir efsaneyi cebindeki 50 Pound ile ikna eden Wenger için transferlerde harcanacak ücret her zaman önemliydi. Yıllık 15 milyon Pound gibi rakamlarla Arsenal’in transferlerini tamamlayan Wenger, sattığı futbolcularla da İngiltere’de kulübünü kâra geçiren tek teknik adam olma özelliğini de yıllardır başarıyla koruyor.

Haberin Devamı

EĞİTİMİNİ PUB’DA ALDI

“BİR pub’da büyümekten daha iyi bir eğitim düşünemiyorum. Orada konuşan insanlardan, futbol, taktik ve oyuncu seçimi hakkında çok şey öğrendim. Kimin nerede oynaması gerektiğinden, kimin o sırada sahada olması gerektiğine kadar...” Wenger her zaman insanlardan aldığı ilhamın kendisi için önemli olduğunu vurgularken, futbola olan ilgisinin nasıl başladığının ipuçlarını bu sözlerle veriyordu.

UZAKDOĞU MUTFAĞI VAZGEÇİLMEZİ

OYUNCULARININ gelişimiyle bire bir ilgilenen ve her zaman bir teknik adamdan daha fazlası olmaya çalışan Wenger, Japonya yıllarında edindiği bilgilerle futbolcuların beslenme alışkanlıklarıyla da yakından ilgileniyor. Uzakdoğu mutfağından aldığı ilhamla futbolcularının beslenme düzenini değiştiren Wenger, genç oyuncularına yolun başında rehberlik etmeyi kendine görev biliyor.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK TAKINTISI MONTU

ARSENE Wenger’in her maç üzerinde görmeye alıştığımız, neredeyse kendisinden iki beden büyük ve fermuarı kapanmayan mont, Fransız teknik adamın en büyük takıntısı olarak görülüyor. İngiliz basınının vazgeçemediği bu malzeme Wenger ile özdeşleşen kült objelerden birine dönüştü.

ŞİMDİLERDE TARTIŞILIYOR

ARSENAL için yaptıklarına rağmen takımın son 7 yılda tek bir kupa bile kazanamaması taraftarların Wenger’e olan bakışını değiştirdi. Tam 16 yıl boyunca “Sana güveniyoruz Arsene” diye haykıran Emirates tribünleri şimdilerde “Yeter artık Wenger” nidalarıyla inliyor.
2012-13 sezonunun ilk 6 aylık finansal raporunda kulübüne 17,8 milyon Pound kar getiren, yetiştirdiği sayısız yıldızı yeşil sahalara armağan eden ve gençlere sonuna kadar destek veren Wenger’e inanmamak kim ne derse desin futbola ihanettir.
Kendisinin de dediği gibi; “Ben geldiğimde kimse yabancı teknik direktörlere inanmıyordu; ancak şu anda her gelen yabancının ayaklarının altına kırmızı halılara seriliyor…”

Yazarın Tüm Yazıları