Bir tek Süreyya mı?

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), uzun süredir bildiği bir gerçeğin üstüne son dönemde kamuoyunda medyanın konuyu gündeme getirmesiyle gitti.

Atlet Süreyya Ayhan'ın antrenörü Yücel Kop ile olan ilişkisinde ‘‘Ya evlenin, ya da ayrılın’’ baskısı yaptı. Yani biraz da zoraki oldu.

Şimdi GSGM, dünya çapında bir atlet olduğu gerçeğiyle Süreyya için yeni bir antrenör gündeme getirdi. Süreyya böylece kendini daha da geliştirme fırsatı bulacak. Ancak unutulan bir şey var. Atletizm dünyamızın merkezinde sadece Süreyya yok. Bugün Akdeniz Oyunları'nda maratonda altın madalya kazanan Mehtap Sızmaz, rekorlara imza atan Serap Aktaş gibi bir çok atletimiz malzeme ve yeterli çalışma imkanı bulamamaktan feryat ediyor. Daha geçen ay Muğla'da yapılan 10 Kasım Atatürk Koşusu'nda ilk iki sırayı alan çocuklar naylon ayakkabılarla koşuyordu. Dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda final koşacak, madalya kazanacak atletler yetiştirmek isteniyor. Ancak onlar kendi çabalarıyla bir yere gelmeden ellerinden tutulmuyor. Ya da Süreyya'nın üstüne titrenirken diğerlerini görmezlikten geliniyor.

Süreyya'ya destek olunuyor, ama o kendisi eline geçen mali fırsatları değerlendiremiyor. Edmonton'da dünya sekizincisi olduğu için 4000 dolar ödül kazandı. Ancak şampiyona öncesi yapılacak doping testi için Türkiye'de verdiği adreste bulunamadığı için örneği alınamamıştı. Bu yüzden hakettiği ödülü de alamadı. Dünya sekizincisi bir atletin bu davranışı profesyonellikle ne ölçüde bağdaşıyor, tartışmaya açık.

Dünyanın 9. harikası

1970 yılında New York Rochester'da doğan Joanie Laurer'i güreş dünyası şöyle tanımlıyor; ‘‘Dünyanın 9. harikası.’’ Alkolik bir babanın kızı Joanie, 15 yaşında halter çalışmaya başlıyor. Daha sonra da adaleli vücuduyla önce bodyguardlığa, ardından da güreş ringine adım atıyor. Güreşin amazonu, ringde Joanie Lee, ‘‘Chyna’’ adıyla tanınıyor. Boks lisansı da olan Joanie, Dünya Güreş Federasyonu'nun (WWF) ilk kıtalararası bayan şampiyonu. Erkeklerle güreşen ilk kadın. İspanyolca, Almanca ve Fransızca da bilen Joanie, 1 milyon dolarla dünyanın en çok kazanan bayan güreşcisi. Yazdığı kitapla New York Times'ın en çok satanlar listesinde 2 numara oldu. Bir çok film ile dizide rol alan Joanie, daha önce soyunduğu Playboy'un Ocak 2002 sayısında da kapak.

2002'ye doğru

1934 yılında İtalya'da gerçekleştirilen 2. Dünya Kupası için, şampiyona tarihinde ilk kez eleme grubu maçları yapıldı. 32 takımın katıldığı elemeler sonrası, 12 Avrupa, 3 Güney Amerika, 1 Afrika ülkesi finallere kaldı. 1930'da sadece Montevideo'da yapılan kupanın aksine, İtalya'da finallere 8 kent evsahipliği yaptı.

Rekor maliyetli olimpiyat

ABD'nin Salt Lake City kentinde Şubat'ta yapılacak 2002 Kış Olimpiyat Oyunları, tarihin maliyeti en yüksek kış oyunları olacak. Oyunların bütçesi 1 milyar 910 milyon dolar. Bir sporcunun 17 gün sürecek oyunlardaki maliyeti ise 791.667 doları bulacak. ABD, 1996 Atlanta Yaz Oyunları'nı 2.4 milyar dolar harcamıştı. Sydney 2000 Yaz Oyunları'nın maliyeti de 1 milyar 970 milyon dolardı. Ancak Sydney'e 10.332 sporcu katılıp, yarışmalar 29 merkezde yapıldı. Salt Lake'te ise 10 merkezde yapılacak yarışmalara 2400 sporcunun katılması bekleniyor.

Dokiç'in boykotu

Teniste bayanlar dünya sıralamasının 8 numarası Jelena Dokic, gelecek ay yapılacak Avustralya Açık'a katılmayacak. Belgrad doğumlu Sırp tenisçi, 1984'de ailesiyle yerleştiği Avustralya'nın vatandaşlığına geçmişti. Ancak babası ile birlikte Avustralya basını ile olan sürtüşmesi yüzünden bu ülkeden ayrıldı. Jelena, şimdi ABD'de ve bundan böyleYugoslavya adına oynamak istediğini söylüyor. Jelena, sezonun ilk Grand Slam’ına katılmayarak Avustralya’yı boykot edip, tepkisini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları