Bir tabak mantı

Kim sevmez ki, şöyle üzerini sarmısaklı yoğurt ve tereyağında pişirilmiş kırmızı biberin süslediği mantıyı. Pek çoğunuzun deyim yerindeyse "ağzının suyunun aktığına" eminim.

Mantının kökeni Çin’e dayanır ve adını "mantı" sözcüğünden almıştır. Ancak mantı Çin topraklarında kalmak istememiş, 13. yüzyılda Orta Asya Türkleri tarafından öğrenilmiş ve o tarihlerde Anadolu’ya taşınmıştır. Yani, mantı Anadolu’da yenen en eski yemeklerden biridir. Sadesi, içi patateslisi, süzme yoğurtlusu, pirinçli ve kıymalısı gibi birçok çeşidi vardır mantının. Malzeme çeşitliliği yetmezmiş gibi pişiriliş şekli de çeşitlilik gösterir. Yağda, suda, buharda ve fırındaÉ. Hamurun çeşitli şekillerde ve boyutlarda kesilmesiyle yapılan eriştenin tarihi de mantı kadar eskilere dayanır. Erişteli TUTMAÇ çorbası ise bilinen en eski Türk yemeklerindendir. Sonra, kat kat ince yufkalardan yapılan börek ve baklavaları ve içi çeşitli harçlarla doldurulan pideyi keşfetmişiz. Boşuna dememişler hamur işi için; geleneklerimizden gelen bir lezzet diyeÉ

Zeytin ezmeli rulokat

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

4 kahve fincanı eritilmiş margarin

1 çay bardağı sıvıyağ

1,5 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı toz şeker

1 paket kabartma tozu

7 su bardağı un

1 çay bardağı zeytin ezmesi

1 adet yumurtanın akı

1 yemek kaşığı dağ kekiği (zahter)

Eritip ılıttığınız margarin, sıvıyağ ve yoğurdu derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta sarısı, tuz ve toz şekeri ekleyin. Un ve kabartma tozunu da başka bir kapta karıştırıp bu malzemelerin üzerine azar azar aktarın. Hepsini birbirleriyle iyice özleşene kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı merdaneyle, dosya kağıdı boyutunda, 1 santimetre kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde açın. Hamurların üzerine birer çay kaşığı zeytin ezmesi sürüp her taraflarına gelecek şekilde yayın. Hamurları uzun kenarlarından başlayarak sıkıca sarın. Üzerlerine, ayırdığınız yumurta akını sürüp varsa dağ kekiği, yoksa çörekotu serpiştirin. Bütün ruloları 2 parmak eninde kesin. Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye, ruloları yatık şekilde ve aralıklı olarak yerleştirin. Son olarak, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Kremalı supangle

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 litre süt

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

3 tepeleme yemek kaşığı un

3 tepeleme yemek kaşığı kakao

1,5 su bardağı toz şeker

Üzeri için

2 poşet toz kremşanti

2 su bardağı soğuk süt

Un, kakao ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarın, üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sarısını ekleyerek çatalla iyice çırpın. Sütü de ilave ettikten sonra, orta ısıda, tahta bir kaşıkla muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ılınması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yumurta aklarını derin bir kaba aktarıp 5-6 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Çırpılmış yumurta aklarını hafifçe ılınmış olan muhallebinin üzerine ekleyip iyice özleşene kadar karıştırın. Karışımı, kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Kremşanti ve soğuk sütü de başka bir kapta katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpıp krema sıkacağı yardımıyla supanglelerin üzerini süsleyerek buzdolabında bekletin. Soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları