Bir şiirden şairi kuşatmak

BİR şairin tek şiirinden yola çıkıp, bütün şiirini kuşatan eleştiriler, okur için ilgi çekicidir.

Haberin Devamı

Çünkü bu bir şiirde onun bütün özelliklerini aramayı gerektirir. O şiir belli bir dönemin ürünüyse, o dönemi ayrıntılı biçimde ortaya koymak, diğer şairleri anlamakta, algılamakta yararlı bir kaynak niteliğini taşır.
Tuğrul Tanyol, Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirindeki Rind kavramı ile ilgili bir yazı isteyince, hemen yazmaya koyuldum.
Rind, edebiyat kitabı diye geçiyor. Yani sıra dışı bir dergiden söz ediyoruz.
İlk sayının özel dosyası Yahya Kemal’e ayrılmış. Diğer sayfalarda ürünler de var...
Tuğrul Tanyol, Rind’in başında yer alan, Şiirsel Bir Çağın Ruhu yazısında bu tür şiir çalışmaları üzerine bilgi veriyor. Ayrıca 1980 Kuşağı’nın da şiir ve yayın serüvenine dair notları bize iletiyor:
Rind adı uzun süredir aklımda dolaşıyordu. Belki de bu nedenle ilk kitabın özel bölümü Yahya Kemal’e ve onun çevresinde Rind kavramının irdelenmesine ayrıldı... Doğan Hızlan’dan en genç Emel Koşar’a, yazar akademisyen ve şairler düşüncelerini kattılar. İkinci kitap doğallıkla Haşim’e yer verecek. İlerleyen zamanlarda Nâzım, Necip Fazıl, Tarancı, Orhan Veli derken belki de günümüze uzanan bir şiir coğrafyası çıkacak ortaya. Bu gerekli mi? Eğer gelenek önemli ise ve modern Türk şiiri bir gelenek oluşturduysa bunun gelecek kuşaklara aktarılmasından daha doğal ne olabilir?
Her kitapta önemli bir ya da iki dünya şairi yer alacak. Onlardan talebimiz ilk yayın hakkını bize vermeleri. Bu çerçevede ilk kitabın ilk şairi değerli İtalyan şair Giuseppe Conte.
Beni kırmayan ve ilk kitaba katkıda bulunan değerli şair ve yazar dostlarıma teşekkür ediyor, Rind’in de edebiyatımıza bir kırıntı kadar da olsa katkıda bulunacağını umuyorum.
  
RİND kitabının ilkinde Yahya Kemal Dosyası’nda aşağıdaki adlar var:
Doğan Hızlan, Abdullah Uçman, Haydar Ergülen, Ali Günvar, Bâki Ayhan T., Mustafa Fırat, Emel Koşar.
Derginin diğer yazar ve şairleri de şu adlardan oluşuyor:
Enis Batur, Gültekin Emre, Tuğrul Tanyol, Adnan Özer, Gonca Özmen, Mario Levi, Giuseppe Conte, Hilmi Haşal, Oktay Taftalı, Berna Olgaç, V.B. Bayrıl, Koray Feyiz, Mustafa Fırat’la Konuşma-Konuşan: Metin Erol, İlker İşgören Emre Polat, Çağrı Tanyol.
Abdullah Uçman, Yahya Kemal Şiir Anlayışı Üzerine Birkaç Söz
’de onun şiirlerini kitaplaştırmayışının nedenini açıklıyor:
“Yahya Kemal’in o kadar arzu etmesine veya öyle görünmesine rağmen şiirlerinin kitap halinde basılmasına bir türlü razı olmamasının sebepleri arasında, birçokları tarafından ileri sürüldüğü gibi, ondaki “mükemmeliyet” endişesi kadar, şiirlerinin elden ele dolaşmasının verdiği manevi hazzın da etkili olduğu düşünülebilir. Çünkü o şiirin yazılmasına değil, söylenmesine, hatta yüksek sesle “teganni eder gibi söylenmesi”ne taraftardır”.
Gelecek sayılarda da hangi adların olacağını Tuğrul Tanyol’un yazısından aldığım alıntıda gördünüz. Muhakkak takip edilmesi gereken bir ‘edebiyat kitabı’ Rind!
  
RİND’in uzun ömürlü olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Rind, Sayı: 1, Mühür Kitaplığı,
Tel-Faks: 0212 634 39 24.
www.muhurkitapligi.com
rindedebiyat@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları