Bir makineyle yapılan 10 dakikalık bir görüşme nasıl 12 milyon dolar tasarruf sağlar?

Güncelleme Tarihi:

Bir makineyle yapılan 10 dakikalık bir görüşme nasıl 12 milyon dolar tasarruf sağlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 09:56

Plansız uçak bakımları, yolcular ve küresel hava yolu endüstrisi için 8 milyar dolara varan maliyetler çıkarabilir. Ancak bir makinenin Dijital İkizi, diğer bir deyişle yapay zeka ve insan zekası ile üretilen bir kopyası, bu durumu en aza indirebilir.

Haberin Devamı

Dünyada gittikçe daha fazla alanda kullanılan dijital ikiz uygulamaları, endüstriyel internetin verimliliğe sunduğu katkının somut örneklerinden birini oluşturuyor. GE'nin bir enerji müşterisinin enerji santralinde kurulu olan dijital ikiz bu katkının maliyetleri ne kadar düşürebileceğini de gözler önüne seriyor. Bu santraldeki türbinin dijital ikizi, diğer bir deyişle, fiziki bir makinenin insan gibi görmesine, düşünmesine ve davranmasına izin veren yapay zeka algoritmaları ile donatılmış bire bir dijital kopyası santralin işleyişinde fark ettiği aksaklıkları ilgili kişilere aktararak türbinin çalışma şeklinde yapılacak basit bir ayarlama ile müşteriyi 12 milyon dolarlık masraftan kurtaracak bir çözüm geliştirilmesine ön ayak oldu.

İkizin geçmişteki verilere ve bu filo kapsamındaki diğer türbinlere ilişkin değerlendirmesi ve söz konusu türbin üzerindeki fiziki strese ilişkin kapsamlı bilgileri ışığında kendisi tarafından önerilen birkaç basit değişiklik sayesinde performans düşüşü ve yüksek onarım maliyetlerinden kaçınmak mümkün olacak.

İnternet, daha önceden kimsenin hayal bile edemeyeceği seviyede bağlantılı olan bir dünya müjdeliyor. İnsanlar arasındaki bağlantı, günümüzde insan-makine ve makine-makine bağlantısını kapsayacak şekilde genişledi.

ENDÜSTRİYEL İNTERNET HIZLA GELİŞİYOR
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ise teknoloji ve düzenleme alanlarındaki katlanarak artan güçlüklere rağmen daha da hızlı gelişiyor. Elektrik üretim türbini, jet motoru, lokomotif veya bir MR cihazı gibi endüstriyel cihazlar dijital iş parçacığı (digital thread) ile birbirine bağlanmaya başlıyor. Dijital endüstriyel terim listesi genişledikçe endüstriyel Dijital İkizler ile yapılan konuşmalar ile ekonomik, toplumsal ve ekonomik çıkarlar çok daha yüksek olacak.

Kısa bir süre önce dünyanın önde gelen bilgi teknolojisi araştırma şirketlerinden biri olan Gartner, 2017 yılında yükselişte olan ilk 10 teknolojik trend listesinde Dijital İkize yer verdi.

Uçaklarda meydana gelen plansız bakımlar, uçuş rötarı ve iptali nedeniyle yolcular açısından büyük bir strese ve sıkıntıya yol açmakla kalmıyor, GE’nin “Endüstrinin Geleceği” raporundaki verilere göre, bu bakım olayları küresel hava yolu endüstrisine tahmini olarak 8 milyar dolara mal oluyor. Plansız arıza süresinin ortadan kaldırılması, Dijital İkizin rutin işleri arasında yer alıyor ve böylelikle rötarların neden olduğu stres ve sıkıntının yanı sıra hava yolu maliyetlerini de azaltabiliyor. Yenilenebilir enerji alanına bakıldığında, rüzgar santrallerindeki dijital ikizlerin birbiriyle iletişim kurabilme ve baskın rüzgar yönü gibi faktörlere ilişkin içgörüler üzerine işlem yapabilme yetkinlikleri, rüzgar enerjisinin maliyetlerini rekabetçi hale getirmeye katkıda bulunarak karbon ayak izini azaltmaya yardım ediyor.

Dijital İkizlerin sağladıkları katkılara yüz milyonlarca dolar değer biçiliyor. Daha spesifik bir rakam telaffuz etmek mümkün olmamakla birlikte, bir buhar türbininin çalışma şeklinde yapılacak basit bir ayarlama şirkete 12 milyon dolar tasarruf sağlıyorsa Dijital İkizin yapabilecekleri tamamen sınırsız.

GE Blog içerikleri için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!