Bir kitap dört dil

Güncelleme Tarihi:

Bir kitap dört dil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 01:00

ODTÜ Geliştirme Vakfı Koleji’nde üç edebiyat öğretmeni, uluslarası önemli bir projeye imza attı. Öğretmenler, Zülfü Livaneli’nin Serenad kitabını, dört ülkenin gençlerine okuttuktan sonra kitabın geçtiği yerleri gezdirip, yazarıyla söyleşi düzenledi.

Haberin Devamı

Zülfü Livaneli’nin “Serenad” romanı üzerine hazırlanan “Dört İklimde Bir Kitap” projesi, Kolejin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden öğretmenler Deniz Zeka, Kaan Özyer, Gül Gülen Işıkman’ın girişimleriyle 7-10 Mayıs günleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Kasım 2014’te öğrenci seçimiyle başlayan projede, öğrenciler Yunanistan, Bulgaristan ve Almanya’dan belirlenen öğrencilerle Mayıs 2015’e kadar internet üzerinden roman hakkında yazıştılar ve kitabı incelediler. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, Nazi tehdidi dolayısıyla İstanbul ve Ankara üniversitelerine sığınan ve Türk üniversitelerine altın yıllarını yaşatan Yahudi profesörlerden biri olan Maximillian Wagner ve onu ağırlamakla görevli İstanbul Üniversitesi rektörlük sekteri Maya Duran üzerine kurulu olan Serenad kitabı, projeye katılan öğrencilerin de ilgisini çekti. Maya’nın Wagner’in hayatının sırlarını ararken, kendi hayatına ve Türk tarihinin “kimlik, kadın, iktidar, devlet” gibi çözümlenmemiş sorunlarına bakan Serenad Kitabı, Türkiye’nin yakın tarihine ait sorunların tartışıldığı önemli bir değişim romanı olarak proje kapsamında incelemeye alındı.

İSTANBUL’A GELDİLER

Haberin Devamı

Proje kapsamında öğrenciler, önce romanın geçtiği mekanlarında dolaştılar. Konuk öğrenciler, Prof. Dr. Murat Belge eşliğinde Sultan Ahmet Meydanı’nı ve çevresini, önemli yapılarını, Beyazıt Meydanı’nı ve roman için önemli bir mekân olan, Yahudi profesörlere de ev sahipliği yapan İstanbul Üniveristesini ve Fen-Edebiyat Fakültesini yerinde gördüler. Proje, romanın yine önemli mekânlarından biri olan Pera Palas Oteli’nde Zülfü Livaneli’nin öğrencilerle buluştuğu bir atölye çalışmasıyla son buldu. Söz konusu çalışmada Türk, Yunan, Bulgar ve Alman öğrenciler, önce romandan kendi dillerinden paragraflar okudular daha sonra roman üzerine yazdıkları inceleme yazılarını paylaştılar ve Zülfü Livaneli’ye sorular yönelttiler. Projeye ODTÜ Koleji’nden, Özlen Ataç, Su Ergül, Deniz Özyurt, Ege Kıbrıslıoğlu, Ayşe Naz Güvez, Melisa Şafak, Esin Erk, Hazal Yağcı, Larisa Derya Kılıç, Müge Aktay, Irmak Kocabay, Kerem Demirtaş, Alkım Bozkurt, Nazlım Kutsi, Sinem Erkan, Hezal Dilan Sarı, Görkem Tüzel katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!