Bir Kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir Kitap
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2006 00:00

Matematik Dünyası yeni sayı

Matematik Dünyası dergisinin yeni sayısında "sıralamalar" kapak konusu. Cem Say, Kurt Gödel’in ünlü "Eksiklik
/images/100/0x0/55eaa856f018fbb8f88e6291
Teoremi"ni son derece anlaşılır bir dille ve uç noktada bir sadelikle kanıtlıyor. Teorim, "Doğru"yla "kanıtlanabilir" arasında zorunlu bir ayrım olduğunu göstererek felsefeyi ve evrene bakışımızı derinden etkilemişti..

Alexander Borovik, delikanlılık yıllarını Sibirya’da geçirmiş bir matematikçidir. Onarılsın diye köyüne yollamak istediği postalları, postane tarafından, "paket dışbükey değil" gerekçesiyle reddedilmiş... Borovik bize bu basit olayın matematikte yol açtığı problemleri akıcı bir dille anlatıyor.

"Asi matematikçi" Serge Lang’ı yakın zaman önce kaybettik. Serge Lang bilimin politikaya alet edilmesiyle ve bilimsel ahlaksızlıkla nasıl savaştığını anlatıyor. Geometriden matematiksel oyunlara ve sihirbazlığa kadar toplam 112 sayfalık dergiyle ilgili ayrıntıları ve haberleşmeyi www.matematikdunyasi.org adresinden yapabilirsiniz.

Bu sayıda dergide şu monular var: Matematik Dünyası'ndan; TÜBİTAK Matematik Çalışma Grubu: Aristo Mantığı ile Konfüçyüs’ün Çocuklarını Anlayabilmek; Sudoku Belası; Kapak Konusu: Sıralamalar; Herşey Sıralanamaz; Sonsuzdan Öteye Saymak; Kesirli Sayıları Saymak; Sıralama; Sayılabilir Yoğun Sıralamalar; İyisıralamaları Hissetmek; Eski İyisıralamalardan Yeni İyisıralamalar Türetmek; İyisıralamaları Birbirine Gömmek; Kaybettiklerimiz; Serge Lang’la Söyleşi Ğ Anthony Liversidge; Genel Matematik; Postane Sanısı ve Çeşitlemeleri; Gödel’in Eksiklik Teoremi; Geometri; Geometri Köşesi: Dokuz Nokta (ya da Feuerbach) Çemberi; Geometri Problemi; Problemler ve Yarışmalar; Problemler ve Çözümleri; Bilkent 2001 Soru ve Yanıtları; Bilkent 2002 Soruları; Doğuş Üniversitesi Liseler Yarışması 2005 Soru ve Yanıtları; Cahit Arf Matematik Günleri IV-2005, Birinci Gün; . Antalya Matematik Olimpiyatı Soru ve Yanıtları; İlham Aliyev, Mustafa Özdemir, Eureka! - Zeká Soruları;Oyun Köşesi - Ateş Farfara; Beyincik, Ailenizin Matematik Köşesi; Abrakadabra; Anlamak Tutkunu Bir Matematikçi: Cahit Arff; Satranç Köşesi: Retrograd Analiz; Cilalı Balta Devrinden Vurmalı Tabancı Devrine Geçiş
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!